Ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (που έμοιαζαν υπερφίαλες μέχρι χθες το απόγευμα), ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ως επικεφαλής της ίδιας κυβέρνησης που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί στα τέλη Αυγούστου: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αποδεικνύοντας ότι η μοναδική παρένθεση που υπήρξε ήταν... η πτώση της πρώτης κυβέρνησής του.
Τα σενάρια για μεγάλο συνασπισμό (με ΝΔ) ή μικρό (με ΠΑΣΟΚ, ή Ποτάμι, ή και τα δύο) ξαναμπήκαν βαθιά στα συρτάρια, ενώ η Ιστορία δεν είπε την τελευταία της λέξη παρά μόνο όταν έμεινε εκτός Βουλής η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξαιτίας της οποίας έπεσε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα.
Οι μετεκλογικές διαδικασίες θα κινηθούν σε ταχύτατους ρυθμούς. Ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί εκ νέου πρωθυπουργός απόψε στις 20.00, ώστε την Τετάρτη να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στο ενδιάμεσο θα έχει σχηματιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ορκιστεί έως την Τετάρτη το πρωί. Σήμερα μετά τις 16.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν αποκάλυψε ονόματα υπουργών, λέγοντας ότι αυτό είναι προνόμιο του πρωθυπουργού.
Οι αποφάσεις για τη σύνθεση της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα θα οριστικοποιηθούν σήμερα. Ο ίδιος, σε μία χαλαρή μεταμεσονύχτια συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, παρότι νωρίτερα είχε την πρώτη... νικητήρια σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του.
«Θα συμβουλευτώ το μαξιλάρι μου», απάντησε αστειευόμενος στις πιεστικές ερωτήσεις, παραπέμποντας στη γνωστή φράση του Χαρίλαου Φλωράκη.
Αλλωστε, όπως ομολόγησε, δεν περίμενε «τέτοια νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ (ή μάλλον... του ιδίου αφού πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία), καθώς οι μετρήσεις που είχε στη διάθεσή του μιλούσαν για ένα ποσοστό «γύρω στο 33-34%» και μία διαφορά με τη ΝΔ «περίπου 3-4 μονάδες».
Ως εκ τούτου, το με ποιο κόμμα ή με ποια κόμματα θα σχημάτιζε κυβέρνηση συνεργασίας παρέμενε ζητούμενο, πόσο μάλλον που η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή ήταν ευχή αλλά όχι βεβαιότητα για την Κουμουνδούρου.
Υπουργείο-ομπρέλα για τη συμφωνία
Εστω κι έτσι, κάποιες βασικές συζητήσεις είχαν προχωρήσει στο επιτελείο του κ. Τσίπρα. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, άλλωστε, στελέχη του κόμματος μιλούσαν για «άνοιγμα» σε εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να σταλεί ανάλογο μήνυμα (και) στην αγορά, «ακόμη και στην περίπτωση που πάρουμε αυτοδυναμία».
Ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει για «κυβέρνηση αρίστων», ενώ οι πρώην εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, πλην του Γιάννη Πανούση, έγιναν... εσωκοινοβουλευτικοί, καθώς εξελέγησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως οι Δ. Μάρδας, Χρ. Σπίρτζης, Ν. Κοτζιάς).
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η σύσταση ενός νέου υπερυπουργείου-ομπρέλα με αρμοδιότητα την εφαρμογή της συμφωνίας-μνημόνιο. Δηλαδή: χρονοδιαγράμματα, κλείσιμο των ανοικτών σημείων (τα οποία επικαλέσθηκε ουκ ολίγες φορές ο κ. Τσίπρας προεκλογικά δίνοντας και το διακύβευμα της κάλπης, αφού πρόκειται για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις), ισοδύναμα κ.λπ.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει γίνει πρόταση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τεθεί επικεφαλής, δεδομένου ότι ο ίδιος ανέλαβε την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης (όταν αντικατέστησε ως ΥΠΟΙΚ τον Γ. Βαρουφάκη), ενώ η συμφωνία φέρει την υπογραφή του.
Μία τέτοια εξέλιξη θα τερματίσει και τη φιλολογία περί... αντάρτικου από την ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ (των οποίων άτυπος επικεφαλής είναι ο κ. Τσακαλώτος) λόγω διαφωνιών με τη συμφωνία.
Θεωρείται βέβαιο ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα παραμείνουν, με τις ίδιες ή διαφορετικές ιδιότητες, οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Κατρούγκαλος (εάν δεν μετακινηθεί, ένας από τους τέσσερις στην Προεδρία της Βουλής), Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Κοτζιάς, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Νικολούδης (σ.σ. θα παραμείνει επικεφαλής της διϋπουργικής για τη διαφθορά) και, φυσικά, ο Πάνος Καμμένος.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο διάδοχος της Ζωής
Ανοικτό είναι το θέμα του διαδόχου της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία χάνει και το βουλευτικό της αξίωμα αφού η ΛΑΕ δεν μπήκε στη Βουλή. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να σκέφτεται τον Νίκο Βούτση για νέο πρόεδρο της Βουλής, ενώ στα χέρια του έχουν φτάσει εισηγήσεις για τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η εκδοχή Δραγασάκη δεν δείχνει δυνατή, καθώς (οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι) ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τσίπρας θεωρούν πιο αποδοτική τη διατήρηση της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τις τελευταίες ώρες πάντως για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ακούγεται και το όνομα του Θ. Δρίτσα.