Η δημοσκοπική ισοπαλία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αναιμικές πρωτιές που εναλλάσσονται, κινητοποιούν τα επιτελεία λίγο πριν την εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας.
Για την Κουμουνδούρου, το «κλειδί» της νίκης βρίσκεται στο πρωτοφανώς μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του Ιανουαρίου που παραμένει αναποφάσιστο, καθώς όλες οι έρευνες το εμφανίζουν γύρω στο 30%.
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, δεν έχουν στραφεί σε άλλο κόμμα και φλερτάρουν κυρίως με την αποχή, ως ένδειξη απογοήτευσης για τη συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές.
Αυτό ακριβώς το «κοινό» προσπαθεί να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο με το «αριστερό συναίσθημα» όσο και με πολιτικά διλήμματα για την «επόμενη μέρα».
Για το επόμενο διήμερο, το τελευταίο πριν τις κάλπες, έχει προγραμματίσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις για να «κλείσει» τα κενά που άφησε η καμπάνια (και τα debate), ενώ αύριο θα ρίξει την αυλαία της εκστρατείας με την κεντρική ομιλία στο Σύνταγμα.
«Όχι» και την Κυριακή
Χθες από την Πάτρα έβγαλε το υπερόπλο του «όχι», επικαλούμενος ευθέως το δημοσψήφισμα: «Στις 5 Ιουλίου η στεντόρεια φωνή της Ελλάδας ακούστηκε στις τέσσερις γωνιές της Γης. Θα ξανακουστεί σε τέσσερις ημέρες, γιατί και στην κάλπη της Κυριακής 'όχι' ψηφίζουμε», είπε, προσθέτοντας: «Οχι στην παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος, της υποτέλειας, της εξάρτησης, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Οχι στη ΝΔ που, πράγματι, εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το σύστημα συμφερόντων της διαπλοκής και της εξάρτησης».
Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, παραμένει το πιο απογοητευμένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να καλέσω ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους να μπουν ξανά μπροστά στον αγώνα για την ελπίδα να ζήσουν, να δουλέψουν και να ονειρευτούν στον τόπο μας. Να πάνε στην κάλπη, να ενωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπουν μπροστά για να πάει ο τόπος μπροστά», ήταν η φράση-κάλεσμα.
«Πάμε μαζί στον εισαγγελέα»
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε σταθερά στο δίλημμα που αφορά τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αξιοποιώντας (όπως αναμενόταν, άλλωστε) τη χθεσινή αποκάλυψη του «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, ότι η έρευνα για τη λίστα προχώρησε μόνο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
«Θα τολμούσαν να ερευνήσουν τη λίστα Λαγκαρντ εκείνοι που κινδύνευαν να βρουν μέσα τους εαυτούς τους;», πρόσθεσε εν είδει ρητορικού ερωτήματος, για να καταλήξει: «Πώς θα διαπραγματευτούν, όταν η άλλη πλευρά τούς κρατάει από τον σβέρκο; Με την κατάθεση Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη, που παραμένει για όλους εμάς επρασφράγιστο μυστικό, ακριβώς επειδή είναι κλειστό διαπραγματευτικό χαρτί της πλευράς των δανειστών απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ;».
Σε τηλεοπτική του παρέμβαση μάλιστα (ΑΤΤΙCA tv) κάλεσε τον Β. Μεϊμαράκη να πάνε μαζί στον εισαγγελέα να ζητήσουν να πέσει φως στα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται -ως μεγαλοφοροφυγάδες- στη λίστα Λαγκάρντ.
«Εργασιακή ζούγκλα»
Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε εκ νέου το δίλημμα «ποιος θα διαπραγματευτεί» καυτά κοινωνικά θέματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις και οι (μη) απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υπενθυμίζοντας ότι ο Β. Μεϊμαράκης αποκάλεσε «άχρηστους» τους δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν επί προηγούμενης διακυβέρνησης και επαναπροσλήφθηκαν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Απευθυνόμενος στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, μίλησε για την «εργασιακή ζούγκλα» που έφερε «το κόμμα του κυρίου Σαμαρά» καταργώντας, μεταξύ άλλων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αναδείξει τη σημασία της διαπραγμάτευσης επί των εργασιακών που θα συνεχίσει η επόμενη κυβέρνηση.
Τσακαλώτος: Προτιμώ τα σοβαρά επιχειρήματα...
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρενέβη χθες (στο Mega) για να απαντήσει στην «προβοκάτσια», όπως λένε στην Κουμουνδούρου, της ΝΔ περί κυοφορούμενης νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν απαντώ γιατί προτιμώ τα σοβαρά επιχειρήματα», είπε. Και ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος (που "υπέγραψε" τη συμφωνία-μνημόνιο) όσο και συνολικά το κόμμα του θα παλεύουν διαρκώς για σταδιακές βελτιώσεις στη συμφωνία.
Ως εκ τούτου, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό, λέγοντας ότι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ και μιας προοδευτικής κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων της ΝΔ.
Ο Φλαμπουράρης απάντησε, η ΝΔ επιμένει
Οσο για το θέμα που προέκυψε με τον Αλέκο Φλαμπουράρη; Ο πρώην υπουργός Επικρατείας έδωσε στη δημοσιότητα πλήθος στοιχείων (συμβολαιογραφικές πράξεις, μετοχολόγιο, ιδιωτικό συμφωνητικό κ.λπ.) από τα οποία προκύπτει, όπως ανέφερε, ότι αμέσως μόλις υπουργοποιήθηκε, στις 26 Ιανουαρίου, μεταβίβασε τις μετοχές της κατασκευαστικής εταιρίας που είχε «πάρει» το έργο στην περιφέρεια Πελοποννήσου πριν από ένα χρόνο.
Πλην απροόπτου, για την Κουμουνδούρου «το θέμα απαντήθηκε», ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι «οι σκιές έμειναν», καθώς το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι πολύ μικρό για να διαλυθούν οι εντυπώσεις που έμειναν σε τμήμα της κοινής γνώμης.
Αλλωστε και η Συγγρού δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει το θέμα, καθώς, όπως λένε στελέχη της ΝΔ, «αφαιρεί το ηθικό πλεονέκτημα από τον αντίπαλο».
Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει αντεπίθεση μέσω των αποψινών τηλεοπτικών του παρεμβάσεων.