Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Αρχίζει το ντιμπέιτ για το χρέος

Ποιοι και γιατί πιέζουν με στόχο να καθυστερήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση. Τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup για τις εκλογές και τα νέα μέτρα που έρχονται. Πώς αποτιμούν τις προεκλογικές κινήσεις και δηλώσεις των κομμάτων. Τα επιχειρήματα των μετριοπαθών για γρήγορες κινήσεις. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Eurogroup: Αρχίζει το ντιμπέιτ για το χρέος

Με τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα, στις εκλογές, στην επόμενη μέρα αλλά και στη διαχειρισιμότητα του χρέους της χώρας μας βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν το Σάββατο άτυπα στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, στο Eurogroup δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία για το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για τη δεύτερη ελάφρυνση του χρέους, που θα γίνει μέσω της αύξησης της περιόδου χάριτος και της επιμήκυνσης των δανείων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το EuroWorking Group που ετοιμάζει την ατζέντα του Eurogroup δεν κατέληξε σε ομοφωνία, καθώς οι δημοσκοπήσεις και το ρευστό πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Αθήνα έχουν σπρώξει την πλειονότητα των χωρών-μελών του ευρώ να ζητήσουν την αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης του Οκτωβρίου από τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αντίθετα, η -μειοψηφική- μετριοπαθής ομάδα επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν «ρωγμές» στην αξιοπιστία της ευρωζώνης, δεδομένου ότι ενδέχεται να διαιωνίζεται μια κατάσταση στην οποία όλοι συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και συνεπώς πρέπει να βρεθεί λύση αλλά παράλληλα δεν κάνουν κινήσεις.

Η εν λόγω ομάδα παραθέτει και το επιχείρημα ότι όσο πιο γρήγορα γίνει το Debt Sustainability Report (DSA), τόσο γρηγορότερα θα εμπλακεί και το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, που ήταν πάντοτε προϋπόθεση των σκληροπυρηνικών. Το παράδοξο είναι ότι η Γερμανία, που επιμένει για την εμπλοκή του ΔΝΤ, ανήκει στην ομάδα που επιθυμεί την αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από την απόφαση για το χρέος, την οποία τοποθετεί Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Πάντως στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκονται οι κ.κ. Χουλιαράκης και Στουρνάρας, οι ερωτήσεις για τις εκλογές και τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια πέφτουν βροχή, με τους περισσότερους αξιωματούχους να φαίνονται διαβασμένοι και να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια ακόμα και το φραστικό επεισόδιο Μεϊμαράκη-Καμμένου που ακούστηκε στο τέλος του προχθεσινού debate.

Η αδυναμία των δημοσκοπήσεων να αναδείξουν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει,  νευρικότητα στους δανειστές, που ξορκίζουν το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών. Και μπορεί επισήμως να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως έχει ήδη αρχίσει η συγγραφή των προαπαιτούμενων (prior actions) που θα ζητηθούν αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε ερώτηση που απευθύναμε σε υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο, που έχει συμμετοχή στις αποφάσεις, εάν θα υπάρχει χρόνος για να συζητηθούν κάποια αντι-μέτρα όπως έχουν επανειλημμένως πει οι αρχηγοί των κομμάτων, ανέφερε: «Είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να βρει μέτρα αντίστοιχου ποσοτικού αποτελέσματος. Αναγράφεται άλλωστε μέσα στο Memorandum of Understanding. Όμως τα επόμενα μέτρα του Οκτωβρίου είναι λίγο-πολύ αποφασισμένα και το περίγραμμά τους γνωστό. Εάν η νέα κυβέρνηση επιθυμεί αντι-μέτρα, μάλλον το βλέπω εφικτό στην επόμενη αξιολόγηση».

Η πίεση λοιπόν στη νέα κυβέρνηση θα γίνει με το «καλημέρα», όπως έχουν είδη αποφασίσει οι δανειστές, ώστε να αποφύγουν καθυστερήσεις και τον κίνδυνο, εάν υπάρξει νέος υπουργός Οικονομικών, να επικαλεστεί τη δικαιολογία ότι μόλις ανέλαβε και θέλει χρόνο να ενημερωθεί και πιθανώς να επανατοποθετηθεί.

Πάντως οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση κάνει άριστη δουλειά και η τριπλέτα Χουλιαράκης-Χριστοδουλάκης-Στουρνάρας συνεργάζονται άριστα.

Το ευρωπαϊκό ντιμπέιτ βέβαια για το ελληνικό χρέος έχει ξεκινήσει και αναμένεται να γίνει πιο εμφανές μετά τις εκλογές. Ανώτατη πηγή της Κομισιόν πάντως διέψευσε στο Euro2day.gr διαρροές ότι οι Βρυξέλλες σπρώχνουν κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με πολλά κόμματα και όχι δύο.

Τόσο στην Κομισιόν όσο και στο Eurogroup αυτό που υπογραμμίζεται είναι να αποφευχθεί το σενάριο των διπλών εκλογών και να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Δεν έχει περάσει επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας και κάποιοι θεωρούν ότι τελικά ο κ. Τσίπρας θα κόψει πρώτος το νήμα.

Γι' αυτούς το ερώτημα είναι με ποια κόμματα θα συνεργαστεί και εάν οι αρχηγοί των εν λόγω κομμάτων θα μπορούν να επιβάλουν κομματική πειθαρχία σε περίπτωση που τον Μάρτιο ζητηθούν επιπρόσθετα μέτρα -που δεν υπάρχουν τώρα στο MoU-, ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανή μαύρη τρύπα και δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αναμένουμε νέα μέτρα το 2016 και το 2017, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα σε κύκλους των δανειστών για πιθανές νέες εκλογές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v