«Πάγος» στα σχέδια για χαλάρωση των capital controls

Δεν έχει καν υποβληθεί αίτημα από την ΤτΕ. Δυσαρέσκεια για προεκλογικά παιχνίδια που εμπλέκουν ως και τον Μ. Ντράγκι. Δεν είναι σίγουρη η χαλάρωση για το νέο χρήμα. Προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις, διαμηνύουν από την ΤτΕ. Η ακολουθούμενη διαδικασία.

«Πάγος» στα σχέδια για χαλάρωση των capital controls

Πάγο στις υπέρμετρες προσδοκίες που καλλιεργούνται στην Αθήνα για την ένταση της χαλάρωσης των capital controls βάζει το Ευρωσύστημα, μην κρύβοντας την ενόχλησή του για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου της, Μ. Ντράγκι, σε προεκλογικά παιχνίδια.

Κύκλοι της ΕΚΤ παρεμβαίνουν στο κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες για γρήγορα και εντυπωσιακά βήματα στην κατεύθυνση χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά και επομένως καμία συμφωνία μεταξύ Μ. Ντράγκι και Γ. Στουρνάρα, όπως αναφέρεται.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για προεκλογικά παιχνίδια, με αντικείμενο την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, τα οποία αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο προωθείται και καταλήγει η διαδικασία έγκρισης από το Ευρωσύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τη συμφωνία ως αποτέλεσμα κατ' ιδίαν διαπραγμάτευσης μεταξύ Γ. Στουρνάρα και Μ. Ντράγκι.

Η διαδικασία που ακολουθείται για την υποβολή αιτήματος χαλάρωσης των capital controls έχει σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τρία διαφορετικά στάδια:

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια για την υποβολή του σχετικού αιτήματος, συγκεντρώνει τα επιμέρους αιτήματα τραπεζών και φορέων. Αποφασίζει ποια από τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν με κριτήρια τη συστημική ευστάθεια και τη στρατηγική χαλάρωσης των περιορισμών που ακολουθείται.

Εν συνεχεία υποβάλλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, η οποία αξιολογεί και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εγκρίνει ή όχι την εισήγηση.

Ακολούθως και εφόσον υπάρχει έγκριση ανάβει το πράσινο φως στο υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στον αντίποδα της παραπάνω διαδικασίας, στην Αθήνα κυκλοφόρησε σήμερα προσχέδιο ΠΝΠ που προβλέπει γενναία χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς καν να έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ΤτΕ!!

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο υποβολής αιτημάτων από φορείς στην ΤτΕ, η οποία είναι και η αρμόδια για να αποφασίσει ποια αιτήματα και με ποια μορφή θα υιοθετηθούν και θα υποβληθούν στην ΕΚΤ.

Προτεραιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλοποίηση στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Αλλωστε, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα πορεία χαλάρωσης των capital controls, η ΤτΕ επιδιώκει να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ώστε να μην υποβάλλονται αιτήματα που δεν έχουν καμία τύχη άμεσης ικανοποίησης. «Έχουμε ακολουθήσει ως σήμερα μια συντηρητική και αποδοτική στρατηγική χαλάρωσης των ελέγχων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν επιπολαιότητες», διαμηνύουν κύκλοι της ΤτΕ.

Με δεδομένο ότι προτάσσεται η συστημική ευστάθεια, το φλέγον θέμα της άρσης όλων των περιορισμών για το νέο χρήμα, τα ποσά, δηλαδή, που κατατίθενται στις τράπεζες, ενδέχεται να εξεταστεί μετά τις εκλογές και εφόσον έχει αποκατασταθεί περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.

Άγνωστο είναι, όμως, αν αφορά και στο χρήμα που είναι κρυμμένο αυτή τη στιγμή σε θυρίδες και σεντούκια, ή αφορά μόνο τα ποσά που έρχονται με εμβάσματα από το εξωτερικό. Οι τράπεζες έχουν αναπτύξει το απαραίτητο λογισμικό που επιτρέπει τη διαφορετική παρακολούθηση παλαιού και νέου χρήματος ακόμη και στον ίδιο λογαριασμό.

Λειτουργικές παρεμβάσεις αναμένεται να υπάρξουν στο καθεστώς έγκρισης από τις τράπεζες των αιτήσεων για εμβάσματα και πληρωμές προμηθευτών στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τον διπλασιασμό από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων εμβασμάτων και πληρωμών εξωτερικού, ενώ όσα αιτήματα είναι έως 5.000 ευρώ θα εξετάζονται επιτόπου από το τραπεζικό κατάστημα για να αποσυμφορηθούν οι υποεπιτροπές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v