Σημαντικά ζητήματα της προεκλογικής συζήτησης ανέδειξαν μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" οι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σακελλαρίδης και με τη ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας.Ο κ. Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ήταν "πολύ ουσιαστική" γιατί "ήταν γειωμένη στην πραγματικότητα του Σεπτέμβρη του 2015" και "έδειξε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα", ξέρει τη συμφωνία που έχει υπογράψει και γνωρίζει ποια σημεία είναι ανοιχτά, στεκόμενος στα "φλέγοντα ζητήματα" του δημόσιου χρέους, των κόκκινων δανείων και των εργασιακών σχέσεων.
Υποστήριξε ότι υπάρχει χώρος για παράλληλες δράσεις και μεταρρυθμίσεις στα οποία και οι δανειστές και η τρόικα "δεν θα έχουν πρόβλημα", ενώ αναγνώρισε ότι η τρόικα θα κάνει έλεγχο αλλά πάνω σε σημεία που υπάρχουν μέσα στο κείμενο.
Για την τακτική της ΝΔ σημείωσε ότι υπάρχει ένα μεθοδολογικό λάθος, με την εντύπωση ότι μια καλή νεράιδα "μετατρέπει τους ψηφοφόρους σε χρυσόψαρα, ώστε η μνήμη τους να διαρκεί επτά μήνες και όχι παραπάνω".
Μέσα σε 7 μήνες είπε έγιναν βασικά βήματα σε πολύ δύσκολες συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και σκληρής διαραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι μπήκαν μπροστά πυλώνες όπως η ανθρωπιστική κρίση και η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, για να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία και κοινωνία το επόμενο διάστημα.
Για την επόμενη μέρα και το θέμα των συνεργασιών σημείωσε ότι οποιαδήπoτε κυβέρνηση προκύψει την επόμενη μέρα "αυτό θα είναι συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες", υποστηρίζοντας ότι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές.
"Πρέπει να σκεφτούμε και με χρονικό ορίζοντα τετραετίας", είπε συμπληρώνοντας ότι δόθηκαν μάχες για να μη συμπεριλαμβάνονται στα εργασιακά οι ομαδικές απολύσεις.
Από τη μεριά του ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η απελθούσα κυβέρνηση έβαλε τη χώρα πάνω από το κόμμα, τονίζοντας ότι για επτά μήνες συνέβαινε το αντίθετο "και όταν έφθασε στο χείλος της αβύσσου, στον γκρεμό, τότε κατάλαβε ότι μπορούσε να κάνει το μόνο σωστό και αυτό ήταν να υπογράψει ένα πρόγραμμα που του ήρθε στα αγγλικά και το έφερε στη Βουλή και το ψηφίσαμε σε 48 ώρες".
Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι πολύ πειστική η ρητορική του κ. Τσίπρα για παράλληλο πρόγραμμα ενώ ανέφερε ότι "μετάλλια για προσπάθεια δίνουμε στους σχολικούς αγώνες στα παιδάκια, όταν πρόκειται για διακυβέρνηση χώρας μετράει η αποτελεσματικότητα".
Για το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης υποστήριξε ότι εάν η ΝΔ έρθει στην εξουσία "εγώ δεν πρόκειται να εισηγηθώ να πάμε να ξαναδιώξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι, κακώς κατά την άποψή μου, επαναπροσλήφθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για ένα απλό λόγο, ότι οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι μπαλάκια σε μια κομματική διελκυστίνδα".
Αυτές οι επαναπροσλήψεις, είπε, έγιναν εις βάρος νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, στελεχών των ελεγκτικών μηχανισμών, διότι ο αριθμός των προσλήψεων είναι πεπερασμένος, άρα τόνισε, το ερώτημα είναι ποιους πραγματικά χρειαζόμαστε ενώ εξήγησε ότι συμφωνεί με την ανάγκη να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις.
Στο σημείο εκείνο ο κ. Σακελλαρίδης ανέδειξε πάντως και το δημοσιονομικό στοιχείο σε σχέση με τις επαναπροσλήψεις, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις "δεν σημαίνει ότι επειδή επαναπροσλαμβάνεις προσωπικό είναι και σπατάλη, ταυτόχρονα σταματάς και μια σπατάλη που ήταν ενδεχομένως αρκετά φουσκωμένη σε μια εταιρεία στην οποία εκχωρούσες το δικαίωμα και σύναπτες σύμβαση".
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος ένα πολύ σημαντικό ποσό ως αποτέλεσμα της ανικανότητάς του, έκανε την ανάγκη για "κούρεμα" του χρέους απολύτως απαραίτητη ενώ συμπλήρωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από μόνη της πρόσθθεσε 25 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος.
Έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης ξεκάθαρων απαντήσεων στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωσε ότι η ΝΔ λέει ξεκάθαρα ότι αν είναι πρώτο κόμμα θα επιδιώξει μια κυβέρνηση όσο πιο ευρεία γίνεται, τονίζοντας ότι θα υπάρχει "μια θέση στο τραπέζι συζήτησης" για τον ΣΥΡΙΖΑ, για να φανεί εάν μπορεί να υπάρξει ένα ελάχιστο κοινά αποδεκτό πλαίσιο και για ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων.
"Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει, πιστεύω ότι θα υπάρξουν ευρωπαϊκές εφεδρείες για κυβέρνηση τετραετίας που θα υλοποιήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου και θα δώσει έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις", είπε.