Στο καθοριστικό, για την έκβαση της εκλογικής μάχης, ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών (περί το 17%) απευθύνεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του πρόερχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Νεολαία, αγρότες, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και κάτοικοι των Δωδεκανήσων που δέχθηκαν, απότομα και απροετοίμαστα, τις μεγάλες προσφυγικές ροές, είναι οι «γκρίζες ζώνες» του κόμματος. Η χαμηλή συσπείρωσή του (50%) επιδέχεται δύο αναγνώσεων: η θετική, ότι έχει λαμβάνειν και η αρνητική, ότι «στέρεψε» η δεξαμενή εξαιτίας της απογοήτευσης, των νέων μέτρων και της διάσπασης -άλλωστε η αποχή θα πλήξει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν οι αναποφάσιστοί του προτιμήσουν να μην ψηφίσουν.
Οι δύο εβδομάδες μέχρι τις κάλπες θεωρούνται μεγάλος πολιτικός χρόνος, καθώς η ολοκλήρωση της επιστροφής από... τις παραλίες και η συνειδητοποίηση ότι πάμε σε εκλογές θα δώσουν χώρο στην επεξεργασία των διλημμάτων, με τους αναλυτές να θεωρούν καθοριστικής σημασίας το debate των δύο μονομάχων.
Στην επίθεση
Ο κ. Τσίπρας, έχοντας εγκαταλείψει ήδη τον απολογητικό-μελαγχολικό τόνο, κλιμακώνει την επίθεσή του στη ΝΔ και τον Β. Μεϊμαράκη, υπερασπίζεται την «αιματηρή» εξάμηνη διαπραγμάτευση, αναδεικνύει τις ευθύνες "του παλιού πολιτικού προσωπικού που έφερε την κρίση στη χώρα" και εμφανίζει ως διακύβευμα το «ποια κυβέρνηση θα μπορεί να εγγυηθεί τη βελτίωση της συμφωνίας».
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η χθεσινή ομιλία του στο Βελίδειο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η μάχη για τη βελτίωση της συμφωνίας με τους θεσμούς δεν έχει τελειώσει και έχει σημασία ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτευση αυτή», ήταν η κεντρική ιδέα. Τονίζοντας ότι η «μάχη» αφορά και στις βελτιώσεις άδικων σημείων της συμφωνίας, αλλά και αξιοποίηση των θετικών της για μία νέα προοπτική.
«Σκοπίμως ανοικτή η συμφωνία»
«Η συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς», ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Οπως αναμενόταν, ανέφερε τα σημεία στα οποία μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη: αναδιάρθρωση του χρέους, διαχείριση των κόκκινων δανείων, θεσμική συγκρότηση και χρηστή λειτουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων - συλλογικών διαπραγματεύσεων και ανακούφιση των ασθενέστερων (π.χ. στον τομέα της Υγείας).
Η ΝΔ δεν θα δώσει μάχες
Ο κ. Τσίπρας εμφάνισε τη ΝΔ να κινείται στον αντίποδα μίας τέτοιας λογικής: αφενός, επειδή «δεν θα δώσει μάχη για βελτιώσεις όπως απέδειξε η κυβέρνηση Σαμαρά» (απολύσεις, εργασιακά) και, αφετέρου, διότι «εκπροσωπεί ό,τι έφτασε τη χώρα σ' αυτό το σημείο».
«Σκοπίμως λένε κάποιοι, για να θολώσουν τα νερά, ότι αυτή η εκλογική μάχη δεν έχει επίδικο παρά μόνο τη διαχείριση της συμφωνίας, την οποία παρουσιάζουν, επίσης σκοπίμως, ως ένα ερμητικά κλειστό κείμενο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και μεγαλύτερη διαστρέβλωση. Στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες», τόνισε.
56 λίστες... Επικρατείας
Οι λίστες υποψηφίων (πλην Α' και Β' Αθηνών) δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα -με εξαίρεση το Επικρατείας, για το οποίο η προθεσμία λήγει μεθαύριο.
Αργά τη νύχτα επρόκειτο να γίνει τηλεφωνική «σύσκεψη» μεταξύ των μελών της επιτροπής ψηφοδελτίων που βρίσκονται στην Κουμουνδούρου και των κυρίων Τσίπρα, Παππά, Δραγασάκη και Σκουρλέτη (που παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη), για να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Αφορούν την Α' και τη Β' Αθηνών, όπου τα ονόματα δόθηκαν με αλφαβητική σειρά καθώς δεν οριστικοποιήθηκαν οι εκλόγιμες θέσεις.
Οι καραμπόλες συνεχίστηκαν ολόκληρη την ημέρα καθώς, αυτή τη φορά, ελλείψει «σταυρού», συγκροτούνται ουσιαστικά... 56 λίστες Επικρατείας, όσες δηλαδή και οι εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Συνεπώς, από τη σειρά κατάταξης θα εξαρτηθεί ποιοι θα εκλεγούν και ποιοι όχι.
Ξενιτεύτηκε ο Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας μετακινείται από την Α' Αθήνας σε Λάρισα και Ηράκλειο (δικαιούται δύο περιφέρειες ως αρχηγός κόμματος). Σ' αυτές τις περιοχές οι πρώην βουλευτές του κόμματός του επέλεξαν είτε την αποστράτευση (Ηρώ Διώτη) ,είτε τη ΛΑΕ (Μ. Κριτσωτάκης), αντίστοιχα, ενώ η μετακίνηση καταδεικνύει και το βάρος που θα ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό χώρο.
Για την πρώτη θέση του Επικρατείας... μπαινόβγαιναν οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να υπερισχύσει ο πρώτος, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ο κ. Τσακαλώτος εντάχθηκε στη Β' Αθηνών και αναμένεται να είναι επικεφαλής.
Στην Περιφέρεια Αττικής (πρώην Υπόλοιπο) τοποθετείται ο Αριστείδης Μπαλτάς και όχι ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς τον είχε φωτογραφήσει ως "υπεύθυνο" για την αναζωπύρωση της δικαστικής του περιπέτειας ο Αλέξης Μητρόπουλος -ο οποίος έμεινε οριστικά εκτός λίστας. Δεν εντάχθηκε τελικά και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ (και... πιο πρώην του ΣΥΡΙΖΑ) Θανάσης Λεβέντης.
Στη Β' Αθηνών είναι οι πρώην υπουργοί Π. Κουρουμπλής, Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Ν. Ξυδάκης, Χ. Σπίρτζης και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Μπαλάφας.
Στην Α' Αθηνών είναι οι Ν. Βούτσης, Αλ. Φλαμπουράρης, Ν. Φίλης, Γ. Σακελλαρίδης.
Το "κενό" του Π. Λαφαζάνη στη Β' Πειραιά καλύπτει ο πρώην γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατευθύνεται προς τη Β' Θεσσαλονίκης στη δεύτερη θέση (σ.σ. η πρώτη παραμένει στον νυν βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο).
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης μπήκε σε εκλόγιμη θέση της Α' Θεσσαλονίκης.