Η σύσταση και λειτουργία ενδιάμεσου φορέα, ο οποίος θα μεσολαβεί μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, παραμένει η βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων, η οποία, όμως, προσαρμόζεται στα μέτρα πλέον του υπογραφέντος Μνημονίου.
Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως το δεύτερο μεγαλύτερο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κόμμα του ως η επόμενη κυβέρνηση, μετά την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Πρόκειται για κολοσσιαίο πρόβλημα που από την επίλυσή του εξαρτάται η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να υπάρξει αντίστοιχη συνέχεια στην ομιλία του.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόβλεψη του Μνημονίου για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Επανέλαβε, δε, ότι στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ως κυβέρνηση την εφαρμογή της πρότασής του για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών (bad bank).
Στα υπόλοιπα επιμέρους θέματα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αντίστοιχες δράσεις με αυτές του Τρίτου Μνημονίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τα κύρια σημεία της πρότασης αφορούν:
• Στην επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη,
• Στην υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
• Στις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών, αλλά και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.