Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΝΔ βάζει στο τραπέζι «μεγάλο συνασπισμό»

Η στρατηγική του προέδρου της ΝΔ να δώσει έμφαση στην εθνική συνεννόηση και το «άνοιγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς κλιμακώνει τη ρητορική ο Ευ. Μεϊμαράκης. Ποιοι συμφωνούν και ποιοι «γκρινιάζουν» με το σχεδιασμό.

Γιατί η ΝΔ βάζει στο τραπέζι «μεγάλο συνασπισμό»

Με διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα, κινείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο δρόμο προς τις κάλπες, όσον αφορά την επόμενη μέρα και την ανάγκη συνεργασιών των κομμάτων.

Ετσι, την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ΝΔ για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, βάζουν στο τραπέζι -εμφανώς με μεγαλύτερη σαφήνεια τις τελευταίες μέρες- το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο ο κ. Μεϊμαράκης, σε τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις του, έθεσε ξεκάθαρα το συγκεκριμένο ζήτημα. «Στόχος μας είναι να συστήσουμε μια διακομματική επιτροπή, με την συμμετοχή όλων των κομμάτων, ώστε να εκπονήσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο που θα εφαρμοστεί αντί του μνημονίου», τόνισε χθες στο Βόλο ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένοντας σε κυβέρνηση συνεργασίας με σταθερή διακυβέρνηση του τόπου.

Ακόμα πιο συγκεκριμένος είναι στη σημερινή συνέντευξή του στη real news. Όπως είπε, επιθυμεί το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα γίνεται, ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, «αρκεί να το θέλει».

Δύο μέρες νωρίτερα, αναφερόμενος, στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει «αυτονόητο» ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το Μνημόνιο να συμμετάσχει και «στην προσπάθεια να το αλλάξουμε», ενώ υπενθύμισε πως όταν υπήρξε εθνική ανάγκη Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης «κάθισαν στο ίδιο τραπέζι».

Μετεκλογική Ελλάδα

Παρόλο που ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι μια τέτοια ιστορική σύμπραξη πολύ δύσκολα θα γίνει λόγω άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «το ταγκό θέλει δύο», θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες να μιλά συναινετικά, με έμφαση στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στον τόπο.

Ο στόχος του διπλός. Αφενός να δείξει στους αναποφάσιστους ακόμα ψηφοφόρους ότι το κόμμα του έχει υπεύθυνη στάση και βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον της πατρίδας, εκθέτοντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρά το «νερό» που έχει βάλει στο κρασί του τελευταία για τα άλλα κόμματα, αρνείται κατηγορηματικά τη μετεκλογική συνεργασία του με τη ΝΔ.

Αφετέρου, στη μετεκλογική Ελλάδα, με το κόμμα του πρώτο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα προτιμούσε -υπό όρους- τον ΣΥΡΙΖΑ εντός της κυβέρνησης, ώστε να συμμετέχει κι αυτός ενεργά στην εφαρμογή του μνημονίου και να μην επιστρέψει στην παλιά γνωστή αντιμνημονιακή ρητορική.

Εφόσον μια τέτοια κυβέρνηση πετύχει, σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις, το μεγαλύτερο μερίδιο της δόξας θα λάβει το πρώτο κόμμα, δηλαδή η ΝΔ εν προκειμένω, ενώ αν δεν πετύχει, σοβαρή φθορά θα υποστούν και τα υπόλοιπα κόμματα της συγκυβέρνησης, μεταξύ άλλων και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στη Συγγρού, πολύ δύσκολα η Κουμουνδούρου θα δεχθεί συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση και θα επιδιωχθεί συμφωνία με άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ή οι ΑΝΕΛ, εάν μπουν τελικά στη Βουλή. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, ως αντιπολίτευση, η ΝΔ δεν θα υποστεί ιδιαίτερη φθορά.

Υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών, ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ -με συγκεκριμένες πάντως προϋποθέσεις, έχουν ταχθεί εξάλλου με δηλώσεις τους κατά το παρελθόν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και η Όλγα Κεφαλογιάννη, όμως εντός της ΝΔ υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.

Όπως, για παράδειγμα, του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι δεν βλέπουν δυνατότητες μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των διαφορών στην ιδεολογία και τις θέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες -όπως λένε- δεν μπορούν να συγκλίνουν ούτε μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v