Χριστοδουλάκης: Μνημείο αποτυχίας οι Αναπτυξιακοί Νόμοι

Αίτημα στην ΕΕ για παράταση απορρόφησης του παλιού ΕΣΠΑ και επανασχεδιασμό του νέου θα στείλει η Αθήνα, είπε ο υπουργός οικονομίας. Πλάι στα 20 δισ. του κοινοτικού χρήματος, πρέπει να βρεθούν 80 δισ. επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των Αναπτυξιακών από το 2004.

Χριστοδουλάκης: Μνημείο αποτυχίας οι Αναπτυξιακοί Νόμοι

Σειρά δράσεων ώστε η Ελλάδα να μην χάσει κοινοτικούς πόρους από το παλαιό ΕΣΠΑ αλλά και να αλλάξει η δομή του νέου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος έως το τέλος του μήνα θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιμήκυνση του χρόνου απορρόφησης των κονδυλίων του παλαιού ΕΣΠΑ και για την επαναξιολόγηση των κοινοτικών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα καθώς όπως είπε ο σχεδιασμός έγινε πριν την εκδήλωση της κρίσης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, "το ΕΣΠΑ της κρίσης", όπως το χαρακτήρισε. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι 20 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μικρό ποσό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο ο ίδιος σημείωσε πως βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. "Πρέπει επιτέλους να δούμε ότι η χώρα έχει εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι το μέλλον της. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός για την έξοδο από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης δεν υπάρχουν. Ο ιδιωτικός τομέας, παράγει και τρέφει όλους τους υπόλοιπους."

Σημείωσε επίσης ότι "τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες πολλών αποτυχιών στην εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κρίσης αλλά και της δομής των συγκεκριμένων νόμων." Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τον αναπτυξιακό του 2004 είχαν εγκριθεί 10.000 έργα και έχουν ολοκληρωθεί 5.100 έργα ενώ 2.000 θεωρούνται μη ενεργά αφού δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εκταμίευση.

Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από τον Αναπτυξιακό του 2011 στον οποίο εντάχθηκαν 1.200 έργα και έχουν ολοκληρωθεί μόλις 9 επενδυτικά έργα. Για να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά έργα των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων απαιτούνται 3 δισ. ευρώ και καταβάλλεται, όπως είπε ο υπουργός, προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων.

"Είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχουν υπηρεσιακά προβλήματα. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός εξόδου από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης δεν υπάρχουν" σχολίασε ο υπουργός και σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές ο ίδιος σχολίασε:

"Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια απαιτητική διαδικασία και πρέπει να γίνονται σωστά με σχέδιο και αξιοπιστία και η προσπάθεια δεν σημαίνει επιπολαιότητα. Θυμόμαστε εκτιμήσεις του παρελθόντος που δεν υλοποιήθηκαν. Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως δημιουργούν ανάπτυξη και χωρίς αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, την πατήσαμε σε όλα τα επίπεδα σαν χώρα, σαν κοινωνία ... αν δεν κάνουμε κάτι μαζικό για την επαν-απασχόληση της Ελληνικής κοινωνίας όλα θα αποτύχουν

Ποια είναι η στόχευση για το ΕΣΠΑ

- Εξυγίανση και αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

- Αίτημα προς την ΕΕ για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης κατά 6-12 μήνες ώστε να αντιμετωπιστεί η εισροή των πόρων που έχουν απομείνει. Η έγκριση παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμένες 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.

- Ομαλή συνέχιση και επέκταση του νέου ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκριθεί και σχεδιαστεί με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2009 δηλαδή πριν την εκδήλωση της κρίσης και της μεγάλης ύφεσης που έπληξε την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο ΕΣΠΑ το οποίο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση, πρέπει να λάβει δηλαδή υπόψιν του τις συνέπειες της κρίσης στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση.

Συγκεκριμένα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση ως προς την κατανομή των κονδυλίων στις περιφέρειες της χώρας αλλά και ως προς τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων.

- Η Ελλάδα επιζητά μεγαλύτερα κονδύλια για επενδύσεις ζητά δηλαδή όπως είπε ο υπουργός ένα μέρισμα της κρίσης.

- Προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ σε δράσεις που θα προσδώσουν εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά θα λαμβάνουν υπόψιν και τη δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις όπως έγινε με τις Τράπεζες.

- Το κριτήριο της απασχόλησης να περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στα προγράμματα.

- Κλιμάκια της ΕΕ θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το νέο ΕΣΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Νέος Αναπτυξιακός

Ο υπουργός προανήγγειλε τη εκπόνηση νέου Αναπτυξιακού νόμου ο οποίος όπως είπε θα λαμβάνει υπόψιν ότι "καμία επιχείρηση δεν μπορεί να φτουρήσει χωρίς διεθνή παρουσία, καινοτομία και απασχόληση" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεφαλαιακού οργανισμού (fund) ο οποίος θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα αθροίζονται σε αυτόν ως κεφάλαιο οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου όλων των επιχειρήσεων. Επίσης ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτόν θα είναι υποχρεωμένες να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα και για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός πιστοποίησης πιστοληπτικής ικανότητας ο οποίος θα συνδυαστεί με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων.

Στόχος είναι να δημιουργεί ένα εργαλείο ενθάρρυνσης της παροχής κεφαλαίων κίνησης προς τις επιχειρήσεις αλλά και αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρήσεων. Βασική προϋπόθεση του νέου Αναπτυξιακού είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αγορά καυσίμων

Δόθηκε στο ΣΔΟΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για περαιτέρω διερεύνηση ο φάκελος με τα συμπεράσματα της έρευνας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σχετικά με τα κρούσματα «αισχροκέρδειας» που κατεγράφησαν στα υγρά καύσιμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v