Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα μπαίνει στον πάγο για δύο μήνες ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια.
"Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή", δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, έχει προηγηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ, με μνημειώδη μπρος-πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφτασε πλέον στο σημείο να αποκηρύσσει την πατρότητα της επιβολής ΦΠΑ στα σχολεία και τα φροντιστήρια, μόλις λίγες μέρες μετά την εμφάνιση του καπέλου στα δίδακτρα ως μέτρου αναδιανομής των φορολογικών βαρών που επιβαρύνει τους «έχοντες».
Στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή, αναφέρεται επί λέξει: «Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».
Από αυτές τις διατυπώσεις έως τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητείται από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου, με τη σημείωση ότι «είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά» και κυρίως την εξαγγελία ότι «η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο», η απόσταση είναι ευδιάκριτη. Και συνιστά σαφώς στροφή 180 μοιρών, αν όχι άτακτη υποχώρηση.
Ώρες νωρίτερα άλλωστε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μέσω twitter έπαιρνε με απόλυτη σαφήνεια θέση υπέρ του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ν.Δ. αντιδρά γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων».
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, ανέδειξε το θέμα σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αν και όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε κανονικότατα το μέτρο στη Βουλή. Ο Β. Μεϊμαράκης έβαλε προσωπικά στο κάδρο των ευθυνών τον Αλ. Τσίπρα, την ώρα που το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά έβαζε λουκέτο αναδεικνύοντας τις επιβαρύνσεις από τον ΦΠΑ, ενώ γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων ήταν κυριολεκτικά στα κάγκελα. Και όλα αυτά, δυόμισι εβδομάδες πριν τις κάλπες.
Το σκεπτικό της κωλοτούμπας
Το πάτημα για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Είπε επί της ουσίας ότι ήταν ιδέα της κυβέρνησης και όχι των δανειστών η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Η διατύπωση της Α. Μπράιτχαρτ, όμως, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν δεν ζήτησε επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, από μια άλλη οπτική, είναι αυτή η οποία δίνει πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει γραμμή.
«Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου», αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως ξεκινά πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών για την επιβολή του 23% στους δανειστές. Ξαφνικά, την πατρότητα του μέτρου δεν τη διεκδικεί κανείς (η Κομισιόν ουδέποτε τη διεκδίκησε...).
Και το παρασκήνιο
Αν ξαναδούμε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τα συμπεράσματα θα ήταν ίσως πιο εύκολα.
Κυριακή απόγευμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση εμφανιζόταν σχεδόν έτοιμη να προχωρήσει, κατόπιν εισήγησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα μπαίνει για δύο μήνες στο «ψυγείο» η επιβολή ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια.
Απόγευμα Δευτέρας, ήρθε η κεραμίδα: ο ΦΠΑ θα εφαρμοστεί κανονικά. «Δεν υπήρξε η απαραίτητη διακομματική συναίνεση», έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Γ. Χουλιαράκης δεν έβαλε την υπογραφή του στη σχεδιαζόμενη ΠΝΠ. Οι πληροφορίες έδειχναν περισσότερο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο προς την πλευρά της τρόικας και την απαραίτητη αναζήτηση ισοδυνάμων, για το μπλόκο στην έκδοση της ΠΝΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ υπεραμύνεται του μέτρου.
Την Τρίτη το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ άναψε πράσινο φως για την αναστολή του μέτρου. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ επίσης ζητούν από αναστολή έως κατάργηση του μέτρου. Η διακομματική συναίνεση λοιπόν επετεύχθη. Μένει τώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει την ΠΝΠ αλλά, κυρίως, η επόμενη κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016, για να μην επανέλθει μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.