Με «μαύρο κουτί» παρομοιάζουν τη διαδικασία των τεστ αντοχής (stress test) οι τραπεζίτες, καθώς το σύνολο της επεξεργασίας των στοιχείων πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Σε αντίθεση με τα προηγούμενα stress tests, στο τωρινό δεν υπάρχει ενεργή εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος και ο ρόλος της είναι απλά συντονιστικός.
Το ανοικτό, έως σήμερα, μέτωπο, το οποίο θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το ύψος της κεφαλαιακής ανάγκης ανά τράπεζα, είναι, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές, οι παραδοχές που θα επιλεγούν για την άσκηση του ακραίου σεναρίου.
«Έως σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι παραδοχές των μακροοικονομικών μεγεθών πάνω στις οποίες θα βασιστεί το ακραίο σενάριο», αναφέρει τραπεζίτης και προσθέτει: «Και δεν είναι βέβαιο εάν θα το μάθουμε, καθώς υπάρχει περίπτωση οι εκτιμήσεις να επιλεγούν από τον επόπτη, χωρίς να ενημερωθεί η Αθήνα».
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι από τις έως σήμερα διαβουλεύσεις με τα στελέχη του SSM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαφαίνεται ότι η Φρανκφούρτη προσανατολίζεται ώστε τα προβλήματα (κεφαλαιακά και μη) των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπιστούν με αυστηρό τρόπο και σε βάθος, προκειμένου η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση να κλείσει αρκετά καυτά μέτωπα, με κυρίαρχο αυτό των κόκκινων δανείων, τα οποία έως σήμερα είχαν παραμείνει ανοικτά και σε αναμονή...
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μία ακόμη παράμετρος, η οποία θα ληφθεί υπόψη στη γενικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι και η επόμενη ημέρα όσον αφορά το ύφος και τη δομή της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
«Μπορεί τα τεστ αντοχής να αποτελούν μία αμιγώς τεχνοκρατική και οικονομικού χαρακτήρα άσκηση, ωστόσο η πολιτική σταθερότητα θα παίξει ρόλο στη γενικότερη αντιμετώπιση του επόπτη, έστω και σε ψυχολογικό επίπεδο», αναφέρουν.
Ιδιώτες
Κι ενώ σε καθημερινή βάση συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων από την Αθήνα στη Φρανκφούρτη, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη, όπως έγραψε και η στήλη Χαμαιλέων, ξεκινήσει τις επαφές με τους ξένους επενδυτές.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, σαφώς το ύψος του τελικού λογαριασμού θα κρίνει την είσοδο των ξένων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου,ωστόσο τονίζει ότι «η πολιτική σταθερότητα θα είναι εν τέλει αυτή που θα κρίνει την προσέλκυση των ξένων επενδυτών. Ήδη στις πρώτες επαφές θέτουν το θέμα και διαφαίνεται ότι εάν η χώρα αποκτήσει μία σταθερή και ευρωπαϊκά προσανατολισμένη κυβέρνηση, θα κερδίσει και την ψήφο των ξένων επενδυτών».
Τελευταία εβδομάδα
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη αίσθηση που εκτιμούν ότι θα έχουν τα τραπεζικά επιτελεία ως προς το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
«Τότε διαφαίνεται πως θα αποκτήσουμε μία πρώτη αίσθηση», αναφέρουν και επισημαίνουν πως επ' ουδενί ο συνολικός λογαριασμός για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα φθάσει τα 25 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμούν ότι στο βασικό σενάριο οι συνολικές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 6-7 δισ. ευρώ και στο ακραίο τα 15 δισ. ευρώ!