Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συμφωνίας επισφραγίστηκε χθες με την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η εκλογική συμπόρευσή της με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι πλέον γεγονός και οι δύο πλευρές –συνοδοιπόροι μέχρι πρότινος στον ΣΥΡΙΖΑ- ετοιμάζονται για τη δύσκολη εκλογική μάχη, αναζητώντας, ανάμεσα στα άλλα, και την πολιτική τους επιβίωση.
Η επιτυχία πάντως του νέου αντιμνημονιακού εγχειρήματος, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, όπως δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, δεν θεωρείται δεδομένη και σε συνάρτηση με τους τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες που θα πρέπει να συνυπάρξουν, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας της.
Η συμβίωση της Λαϊκής Ενότητας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες, κρίθηκε και από τους δύο απαραίτητη, αν όχι «αναγκαστική».
Από τη μία, το νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του 3,1 έως 5,1% των ψηφοφόρων, νούμερο σαφώς χαμηλότερο των αρχικών προσδοκιών.
Επισήμως, τα στελέχη του κόμματος αμφισβητούν έντονα τα ευρήματα των εταιριών και κάνουν λόγο για «στημένες Κασσάνδρες», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «οι εταιρείες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αποδείχθηκαν αναξιόπιστες και γελοιοποιήθηκαν».
Ανεπισήμως, πάντως, ο προβληματισμός είναι έκδηλος, με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα να μιλά για έλλειψη αναγνωρίσιμων προσώπων που θα δώσουν στη ΛΑ.Ε. την αναγκαία δυναμική. Και αυτή τη δυναμική, θεωρούν, μπορεί να τη δώσει το πολύ γνωστό -αν και αμφιλεγόμενο- πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η συνεργασία με την οποία, ακόμα και μέσα στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν έγινε δεκτή ομόφωνα.
Από την άλλη, η πρόεδρος της Βουλής, από τη στιγμή που η συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τελείωσε άδοξα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είχε δύο επιλογές: είτε να αποχωρήσει και να μην είναι και πάλι υποψήφια, είτε να συμπράξει με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, γνωρίζοντας και η ίδια ότι η όποια απόφασή της θα περιείχε ισχυρή δόση ρίσκου. Αποφάσισε τελικά να ακολουθήσει τη δεύτερη επιλογή και ήδη από την πρώτη στιγμή το αρχηγικό της ύφος ήταν -αν μη τι άλλο- εμφανές.
Κάλεσμα συμπόρευσης
Χωρίς κάποιον άλλον δίπλα της, υπό την παρουσία στελεχών της Λαϊκής Ενότητας, όπως του Δημήτρη Στρατούλη, της Νάντιας Βαλαβάνη, της Ραχήλ Μακρή κ.α. αλλά και των γνωστών συνδικαλιστών Π. Καλφαγιάννη και Ν. Φωτόπουλου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης στους Μανώλη Γλέζο, Σοφία Σακοράφα, Μίκη Θεοδωράκη, Πέπη Ρηγοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη. Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου, που διήρκεσε 4 ώρες και 48 λεπτά, μίλησε για «εκλογές σκοπιμότητας, απαλλαγής από βαρίδια», όπως για παράδειγμα την ίδια, κατήγγειλε ότι «ΜΜΕ με σχέσεις άμεσες με τον πρωθυπουργό» ανέλαβαν την επιχείρηση εξόντωσής της, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους συνεργάτες του.
Η κ. Κωνσταντοπούλου θα κατέβει με τη ΛΑ.Ε. ως ανεξάρτητη και χωρίς να είναι επικεφαλής συνιστώσας, όπως ανέφεραν σχετικές φήμες τις προηγούμενες μέρες.
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου διακόπηκε από συμβασιούχους της Βουλής που διαμαρτυρήθηκαν γιατί είναι απλήρωτοι επί μήνες, με την πρόεδρο της Βουλής να κάνει λόγο για «προβοκάτσια» και για «χλωρά που καίγονται δίπλα στα ξερά».
Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για πολλοστή οργανωμένη επίθεση και τεχνική αποδόμηση και δολοφονία προσωπικότητας» που επιχειρεί να την πλήξει.