Στην τρίτη κιόλας ημέρα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει τις περιοδείες του ανά τη χώρα από Χανιά και Ρέθυμνο, άνοιξε θέμα μετεκλογικών συνεργασιών.
Από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στην εξής βάση:
Πρώτον, δεν πρόκειται να γίνουν... νέες εκλογές, άρα πρέπει να αναζητηθεί βιώσιμη κυβέρνηση τετραετίας.
Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία περίπτωση κυβερνητικής σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
Τρίτον, «η κάλπη θα κρίνει» εάν υπάρξει συνεργασία με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
Τα παραπάνω δείχνουν μία σαφή υπαναχώρηση του πρώην κυβερνώντος κόμματος από τον αρχικό στόχο για αυτοδυναμία, καθώς καμία μέτρηση (και καμία αναγωγή) δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά που να επιτρέπουν την προβολή αυτού του στόχου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο στόχος της «καθαρής εντολής» παραμένει, προκειμένου ακόμη και σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ο «κορμός», δηλαδή, ο «καθαρά πρώτος ΣΥΡΙΖΑ», να μην είναι αδύναμος.
Εκλογική κόπωση...
Επιπλέον, η Κουμουνδούρου «ερμήνευσε σωστά», όπως λένε στελέχη της, όχι απλώς την κόπωση του εκλογικού σώματος αλλά κυρίως την ανάγκη να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση «που θα πιάσει δουλειά».
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έχοντας τονίσει ουκ ολίγες φορές ότι στο προηγούμενο εφτάμηνο «δεν κυβερνήσαμε διότι διαπραγματευόμασταν από την πρώτη ημέρα μέχρι την τελευταία», στέλνει, κατά τους συνεργάτες του, το επιπλέον μήνυμα της ανάγκης διακυβέρνησης της χώρας.
Για τον λόγο αυτό τόσο ο ίδιος όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Παππάς, διευκρινίζουν επιμόνως ότι η προσφυγή στις κάλπες αποφασίστηκε επειδή «η κυβέρνηση έπεσε εκ των έσω» με την αποχώρηση των «λαφαζάνηδων».
Θα ενσκήψουμε διότι... όχι άλλες εκλογές
Το παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ μισάνοιξαν χθες τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε συζήτηση για «μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή για σύμπραξη με τη ΝΔ.
- Η Ολγα Γεροβασίλη, σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τα δύο παραπάνω μικρά κόμματα, απάντησε: «Αυτό θα το κρίνει η κάλπη. Ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί για το τι κυβέρνηση θέλει».
- Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, στην ίδια ερώτηση, τοποθετήθηκε ως εξής: «Δεν μπορούμε να περιγράψουμε μετεκλογικές συνεργασίες στον βαθμό που δεν υπάρχουν προγραμματικές προτάσεις και δεσμεύσεις. Αν δεν δει κανείς πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, δεν μπορεί να μιλήσει για συνεργασίες. Το κάθε κόμμα έχει δική του φυσιογνωμία, εγώ δεν τα ταυτίζω. Εμείς δεν θα συνεργαστούμε με δυνάμεις που έχουν στο μεδούλι τους το φιλελεύθερο δόγμα».
-Ο Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε ακόμα πιο αποκαλυπτικός: «Περιθώριο για μεγάλο συνασπισμό (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) στην Ελλάδα δεν υπάρχει». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ: «Με τα σημερινά δεδομένα, κατά τη γνώμη μας, όχι. Από εκεί και πέρα, με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ενσκήψουμε όλοι για να το εξετάσουμε, διότι σε άλλες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε».
Και επέμεινε: «Δεν υπάρχει (άλλη εκλογική αναμέτρηση). Το 'μόνοι μας' προφανώς θα έχει ελαστικότητες, πολύ πέραν όμως του μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ και θα το δούμε τότε. Μπορεί δηλαδή πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο ή διαφορετικές πολιτικές δεσμεύσεις να είμαστε υποχρεωμένοι τότε να τις αφουγκραστούμε»...