Με τον «αέρα» που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκοπική πρωτιά (έστω κι αν τον ακολουθεί κατά πόδας η ΝΔ) και η συστράτευση των... πλην «λαφαζάνηδων» μελών-στελεχών στο, ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει από αύριο στην 20μερη μάχη των εκλογών.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ενέκρινε χθες προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος: αν και διευκρινίστηκε ότι στην πορεία προς τις κάλπες θα επικαιροποιηθεί και οριστικοποιηθει, από το 68σελιδο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται φανερή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό.
Εχοντας τη σφραγίδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ο οποιος επέκρινε προχθές το υπερφίαλο και ανέφικτο «πρόγραμμα της Θεσαλονίκης»), του Γιάννη Δραγασάκη και του Αριστείδη Μπαλτά, οι νέες προεκλογικές δεσμεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα συνήθη προεκλογικά «θα» αφού, και να το ήθελαν κάποιοι τα απαγορεύει η συμφωνία-μνημόνιο.
Θα τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά...
Ωε εκ τούτου, σε μεγάλο τμήμα του παρουσιάσθηκε ως «παράλληλο της συμφωνίας πρόγραμμα». Τον όρο λάνσαραν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του κόμματος για να περάσουν το μήνυμα ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει μεν την άρτι υπογραφείσα συμφωνία, αλλά μέσα από διαρκή διαπραγμάτευση, επίτευξη στόχων και ισοδύναμα θα βελτιώνει τα σημεία που αφορούν τα λαϊκά εισοδήματα – και γενικώς, θα αποκαθιστά τις αδικίες.
Ενδεικτικές αυτού του μηνύματος είναι οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «με κυβέρνηση Αριστεράς κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του» ή ότι «το παλιό σύστημα, κυρίως η ΝΔ, είναι υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».
Ειδικά για τα capital controls, που έχουν γονατίσει κυρίως τις επιχειρήσεις, αναφέρεται στο πρόγραμμα ότι θα έχουν αρθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ γίνεται λογος για αλλαγές στην φορολογική πολιτική των αγροτών.
Ωστόσο, για μέτρα που «καίνε» μεγάλο αριθμό πολιτών και... «έκαψαν» τις προηγουμενες κυβερνήσεις, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα «διόρθωσης». Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ συνοδεύεται από την ασαφή δέσμευση περί «δικαιότερης κατανομής των βαρών», ενώ στο συνταξιοδοτικό παραμένει η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί εάν υπάρχει περιθώριο να προστεθούν «πινελιές» ή εάν το πρόγραμμα παραμείνει ως έχει, δεδομένου ότι σε προεκλογική περίοδο... δεν γίνεται (φανερή) διαπραγμάτευση.
Τέλος η μελαγχολία...
Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας ...πήρε τ΄ όπλο του, ξεδιπλώνοντας από το βήμα της Συνδιάσκεψης έναν λόγο κοφτό, διλημματικό και μάχιμο.
«Αρκετά μελαγχολήσαμε, τώρα μπαίνουμε στη μάχη» είπε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κλείνοντας τις εργασίες, με τις συσπειρωτικές ομιλίες των Ευ. Τσακαλώτου και Γαβριήλ Σακελλαρίδη (οι οποίοι θα είναι, φυσικά, υποψήφιοι) να "ξεσηκώνουν" την αίθουσα.
Ολες οι ομιλίες είχαν στο επίκεντρο την αντιπαράθεση ανάμεσα «σε παλιό – νέο», το δίλημμα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης» και τη δέσμευση «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προστατέψει τα λαϊκά στρώματα από τις αδικίες του μνημονίου».
Τον... αρχηγό των Κενταύρων;
Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, αφού επανέλαβε ότι ζητά αυτοδυναμία ώστε «να μη βρεθούμε όμηροι του παλιού κατεστημένου» (αναφερόμενος σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Μεϊμαράκη ότι «δεν μπορεί να εκφράσει το νέο κάποιος που στα νιάτα του ήταν αρχηγός των Κενταύρων».
Αφήνοντας στην άκρη τον τυπικό λόγο, μίλησε «λαϊκά» και «παρεϊστικα» όταν απάντησε στην πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ για debate: άκου λέει, και ένα και δύο και τρία debate θα κάνουμε, όσα θέλει»...
Επίσης, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα αντικατέστησε τις αναλύσεις με τη φράση... «αυτό το γαμώτο του ελληνικού λαού εκφράσθηκε με το 62% του 'όχι'». Διότι, όπως πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος, «θέλουν αριστερή παρένθεση για να ξεπλύνουν στο δικό μας επτάμηνο τις αμαρτίες 40 χρόνων».
Αρκετά με τους σταρ...
Κάνοντας έμμεση πλην σαφή αυτοκριτική για τις επιλογές του σε πρόσωπα την προηγούμενη περίοδο, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε τους δυνάμει υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «όποιος ζητά εκλόγιμη θέση... δεν θα είναι καν στα ψηφοδέλτια», για να προσθέσει με νόημα: «από τα παθήματά μας να μάθουμε, τέρμα πια τα σταριλίκια, αρκετά με τους σταρ».
Στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί και προχθές, όταν υπεραμύνθηκε της νέας κομματικής φιλοσοφίας: «Κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος που δεν του επιτρέψαμε να μπει στο καράβι, όχι στην πρώτη θέση, όπως ήθελαν πολλοί, αλλά στο κατάστρωμα όλοι μαζί», ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Επ΄ αυτού, αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Τσακαλώτου «στους 30ρηδες» που έδωσαν σπουδαία δείγματα γραφής και πρέπει να περάσουν μπροστά.
Από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Τσίπρας ξεκινά αύριο, από την Κρήτη, τις περιοδείες του. Την Παρασκευή θα βρεθεί στη Λειβαδιά και στη συνέχεια θα «ανέβει» Θεσσαλονίκη για να μιλήσει την Κυριακή στο Βελλίδειο, με αφορμή τη ΔΕΘ.
Το εάν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής για τον αριθμό των διακαναλικών συνεντεύξεων που θα επιτραπούν στους αρχηγούς των κομμάτων.
Λαφαζάνης: Το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ
Στο μέτωπο των «πρώην», ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε (και χθες) την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «πέρασε στην αντίπερα όχθη» διότι «ήθελε την Ελλάδα προσκολλημένη στο ευρώ». Ως ΛΑΕ δε, ανέσυρε μία προειδοποίηση από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ», σε μία προσπάθεια να προσελκύσει τους εγχώριους αντιευρωπαϊστές αφού το ΚΚΕ αρνείται κάθε συνεργασία με το νέο κόμμα.
Για τις δημοσκοπήσεις, τα στελέχη της Ενότητας επικαλέσθηκαν τις μετρήσεις προ του δημοψηφίσματος που έδειχναν να προηγείται το «ναι», για να υποστηρίξουν ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα – υπέρ τους.
Εφυγε ο πρώτος...
Πάντως, το Σάββατο αποχώρησε με ηχηρό τρόπο από την ΛΑΕ ένα από τα ιδρυτικά του στελέχη, ο εκπαιδευτικός Σπύρος Τσάτσης, κάνοντας λόγο για «κόμμα μηχανισμών και ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη πλην της ηγεσία τους».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν διακρίνεται καμία πρόθεση να συντηρηθεί... το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός. Με τη φράση άλλωστε «όχι στον αριστερό εμφύλιο, ο εχθρός βρίσκεται εκτός των τειχών και είναι το παλιό σύστημα», ο κ. Τσίπρας ζήτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στη ΛΑΕ.