Χαρακτηριστικά ντέρμπι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση προσδίδει το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας, και στις οποίες η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία περιορίζεται στις 1-2 μονάδες.
Κοινό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων είναι επίσης η παγίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση, η διαφαινόμενη είσοδος στη Βουλή της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη αλλά και τα χαμηλά ποσοστά που δείχνει να συγκεντρώνει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Τέλος, στα όρια της εισόδου στη βουλή φέρουν τα γκάλοπ τους Ανεξάρτητους Ελληνες, με τα ποσοστά τους να κινούνται κοντά στο 3%.
Στις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το δημοψήφισμα ενώ πλησιάζει επικίνδυνα τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Κλείνει τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της Metron Analysis
Ποσοστό 29% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία τοποθετεί τη Νέα Δημοκρατία στο 27,8%.
Την ίδια στιγμή η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη βρίσκεται στο 4,1%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 8,3% και ακολουθεί το Ποτάμι με 6,7%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν περνούν τον πήχη του 3% για είσοδο στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά βγαίνουν με αναγωγή και στους αναποφάσιστους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχει και η τάση της κοινής γνώμης έναντι των άλλων κομμάτων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
MRB: Τι ποσοστά παίρνουν 8+1 κόμματα που «παίζουν» στην επόμενη βουλή
Προβάδισμα 2,2 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB στην εφημερίδα "Αγορά".
Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,6% έναντι 27,4% για τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν Ποτάμι με 6,7% και ΚΚΕ με 5,7%. Ποσοστό 5,7% λαμβάνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη ενώ η Λαϊκή Ενότητα λαμβάνει 5,1%.
Στο 4,7% το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προσγειώνονται στο 2,8% που εάν επαληθευτεί, τους αφήνει εκτός Βουλής.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.
Στην πρόθεση ψήφου, η "ψαλίδα" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι ακόμη μικρότερη, στη 1,8 μονάδα καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει 24,6% έναντι 22,8 για τη ΝΔ. Ακολουθεί η ΧΑ με 6,2%, το Ποτάμι με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%. Στο 4,7% το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων, στο 4,2% της ΛΑ.Ε., στο 3,9% του ΠΑΣΟΚ και στο 2,3% οι ΑΝΕΛ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (31,7%). Ωστόσο, ποσοστό 27,6% ψηφίζει "κανέναν από τους δυο".
Μικρό προβάδισμα για ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Marc
Στις 2,2 μονάδες προσδιορίζει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ δημοσκόπηση της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Marc, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 25,3% έναντι 23,2% για τη Νέα Δημοκρατία.
Η Λαϊκή Ενότητα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δείχνει να λαμβάνει ποσοστό 3,8%.
Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,8% ακολουθούμενη από την Χρυσή Αυγή με 5,5%. Στο 4,4% το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, στο 4,2% του ΚΚΕ και στο 3,8% η Ένωση Κεντρώων. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, πρώην κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν 3% περνώντας οριακά το όριο για είσοδό τους στη Βουλή.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 60,3% έναντι 19,4% της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα με 50,9%, έναντι 49,1% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ακολουθούν Σταύρος Θεοδωράκης με 42,9%, Φώφη Γεννηματά με 35,2%, Πάνος Καμμένος με 31,2%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 23,2%, Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,4% και Παναγιώτης Λαφαζάνης με 11,4%.
Οι πολίτες δηλώνουν ότι προτιμούν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας (33,7%), ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βάση το ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 17,2% και με βάση τη ΝΔ το 17,6%. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 14,4% και ΝΔ το 7,1%.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση
Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, στις 3 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.
Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.
Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:
25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ. 6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.
Στο 14% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.
Δημοτικότητα Πολιτικών Αρχηγών
Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,5% (22,5%).
Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά τέταρτη, συγκέντρωσε το 16%. Ο Πάνος Καμμένος, μολονότι το κόμμα του φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5%. Πολύ κοντά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%) ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολουθεί, στην προτελευταία θέση, με 10%. Τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ένα 5% αλλά το 54% της δυσμενέστερης γνώμης των ερωτηθέντων.
Αρνητικά αξιολογείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Σε συντριπτικό ποσοστό 66,5% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μάλιστα το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά από τον Απρίλιο (47,5%).
Έβλαψε την Ελλάδα το Δημοψήφισμα
66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έβλαψε την χώρα η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και μόλις το 16,5% ότι αντίθετα, την ωφέλησε.
Αλλά και για τις πρόωρες εκλογές, σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό, 60,5%, πιστεύει ότι θα είναι βλαπτικές για την χώρα. 24% των ερωτηθέντων απαντούν το αντίθετο.
Λάθος ο τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση Τσίπρα
Ποσοστό 61,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Την απάντηση αυτή μάλιστα έδωσαν σε ποσοστό 46,5% οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα το διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 25-27 Αυγούστου που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ήταν σχεδόν κατακόρυφη η αύξηση της αρνητικής γνώμης για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.
"Κάτω από τη βάση" οι επιδόσεις της κυβέρνησης
Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε μία κλίμακα από το μηδέν («Απαράδεκτη») έως το δέκα («Άριστη») την επίδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους βασικούς τομείς: οικονομία,μετανάστευση, εγκληματικότητα, παιδεία, εξωτερική πολιτική και άμυνα, δημόσια διοίκηση και Υγεία, ο μέσος όρος σε όλους τους τομείς ήταν κάτω από το «4». Ενώ σαφής ήταν η έντονη πτώση της σχετικής βαθμολόγησης σε σχέση με την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Απριλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων βαθμολόγησε με «μηδέν» τις κυβερνητικές επιδόσεις. Ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης το ποσοστό αυτό ήταν συντριπτικό: 43,5%.
Δημοσκόπηση: Μπροστά με 3,5% ο ΣΥΡΙΖΑ
Ως πρώτο κόμμα μετριούνται οι αναποφάσιστοι σε δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών. Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την προκήρυξη των εκλογών και φέρεται να τηρεί στάση αναμονής ως προς τις τελικές του αποφάσεις.
Αβέβαιη μάλιστα αποτυπώνεται η στάση ενός στους τρεις ψηφοφόρους που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η συμφωνία που υπογράφει δεν είναι καλή.
Στη δημοσκόπηση η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου δίνει τα παρακάτω ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων:3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2%
Αναποφάσιστοι: 25,5%
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί «λανθασμένη» την απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε εκλογές, το 24% τη θεωρεί «σωστή» και το 10% «ούτε σωστή, ούτε λανθασμένη».
Σχετικά με το αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ «ακόμα και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό», το 68% των ερωτηθέντων συμφωνεί.
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να κάνει ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο την ισορροπία διατηρεί το γεγονός ότι οι εκλογείς επικροτούν τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα για παραμονή στο ευρώ, ακόμη και με νέες θυσίες. Ως εκ τούτου, ενδεχομένως το τρίτο Μνημόνιο να μην αποτελέσει βασικό κριτήριο για τις ερχόμενες εκλογές.
Διχασμένοι ήταν οι ερωτηθέντες σχετικά με το αν η νέα συμφωνία «πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ». Αναλυτικά, 48% απάντησε θετικά και 45% αρνητικά, με ένα 7% να μη δίνει καμία απάντηση.
Πάντως, το 54% συμφωνεί με την άποψη ότι «η νέα συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κόμμα δεν την πιστεύει», ενώ μόλις το 35% διαφωνεί. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τη συνειδητή επιλογή της παραμονής στο ευρώ.
Σχετικά με την πρόθεση ψήφου, το 7,5% επιλέγει συνειδητά την αποχή και το 2% συνειδητά το «Λευκό».
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων καταγράφονται στο 49% για το ΣΥΡΙΖΑ, 70% στη ΝΔ, 72% στη Χρυσή Αυγή, 38% στο Ποτάμι, 82% στο ΚΚΕ, 24% στους ΑΝΕΛ και 56% στο ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ότι το 32% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει αυτή τη φορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 21%, για τη Χρυσή Αυγή 12%, για το Ποτάμι 44%, για το ΚΚΕ 7%, για τους ΑΝΕΛ 33% και για το ΠΑΣΟΚ 22%.