«Καθαρές λύσεις» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας το επιχείρημα-σύνθημα με το οποίο αποφάσισε εκλογές ο Κώστας Σημίτης το 1996. Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός:
* Εμφάνισε ως εκλογικό στόχο την καθαρή εντολή τετραετίας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.
* Σημείωσε ότι δεν πρέπει η εκλογική μάχη να μετατραπεί σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, πρέπει να προβάλει το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ. «Για την υλοποίηση ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών, για τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια».
* Κάλεσε τον ελληνικό λαό να κρίνει «εάν σωστά παλέψαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες, εάν σωστά στο τέλος επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μια μαζική οικονομική καταστροφή». Και «εάν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε στις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς να φέρει μια καλύτερη συμφωνία».
Φεύγουν κι άλλοι…
Στο μεταξύ, οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ αδειάζουν από τους διαφωνούντες βουλευτές του -και όχι μόνο από όσους εντάχθηκαν ήδη στην 25μελή ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ηδη δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να μην είναι εκ νέου υποψήφιοί του ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Ηρώ Διώτη και ο Κώστας Δερμιτζάκης.
Την παραίτησή του από γραμματέας του κόμματος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Τάσος Κορωνάκης. Οπως αναμενόταν, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης συνόδευσε την παραίτηση από το αξίωμά του (σ.σ. επισήμως για να παρουσιαστεί στον στρατό) με τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας που είχε απέναντι στην πολιτική του κόμματος μετά τη συμφωνία. Στην επιστολή παραίτησης σημειώνει ότι, λόγω των διαφωνιών αυτών, αδυνατεί να παραμείνει στη θέση του γραμματέα και απευθύνει έκκληση για ενότητα.
Πανελλαδικό σώμα
Κι αυτό διότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλά στελέχη από την «ομάδα των 53» (από την οποία προέρχεται, άλλωστε) επιμένουν ότι η ηγεσία έπρεπε πρώτα να συγκαλέσει συνέδριο και μετά να ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες.
Ο αντίλογος από το ηγετικό επιτελείο, εν προκειμένω, είναι ότι το συνέδριο αφορά το κόμμα ενώ οι εκλογές τη χώρα. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών δε, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στην Πολιτική Γραμματεία τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού σώματος, αποτελούμενο από τα μέλη της ΚΕ, των μελών νομαρχιακών επιτροπών και βουλευτών, όπου και θα αποφασιστεί το εκλογικό πρόγραμμα.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ- υπό τη διευρυμένη της σύνθεση- ξεκίνησε η προεκλογική προετοιμασία του κόμματος. Σε κλίμα ομοφωνίας , τονίστηκε ότι το κόμμα προχωρά ενωμένο στις εκλογές, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσουν και οι επιτροπές προετοιμασίας του εκλογικού αγώνα (πρόγραμμα-επικοινωνία-ψηφοδέλτια- οργανωτικό).
Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε για το προσεχές Σαββατοκύριακο, η σύγκληση πανελλαδικής συνδιάσκεψης, με συμμετοχή των μελών της ΚΕ, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα αποφασιστεί το εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα.