Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού οι... baby boomers

Στα όρια συνταξιοδότησης θα είναι το 2020 ένας στους 4 Έλληνες. Η πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης Κατρούγκαλου. Δράσεις για την ενεργό γήρανση από την ΟΚΕ.

Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού οι... baby boomers

Ένα επιπλέον πρόσκομμα στην προσπάθειά του για την υλοποίηση μιας νέας, εναλλακτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που θα αποτρέπει τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου, θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς η Ελλάδα, ανεξάρτητα της κρίσης και των συνεπειών που είχαν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα προηγούμενα μνημόνια, γερνάει και μαζί της καταρρέουν τα ταμεία.

Η γήρανση του πληθυσμού σε Ελλάδα και Ευρώπη λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά συστήματα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για την Ελλάδα, οι συνθήκες οικονομικής κρίσης και η αυξανόμενη ανεργία κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικό το τοπίο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σήμερα ξεπερνά το 18% και η προοπτική για το 2020 είναι να πλησιάζει το 24%. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών συνεχώς μειώνεται και σήμερα αριθμεί περίπου 14%. Αυτό σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάει η Ελλάδα ως χώρα, αλλά επίσης και ότι μελλοντικά θα μειωθεί συνολικά ο πληθυσμός της.

Σε αυτό το τοπίο, ο υπουργός Εργασίας προτίθεται να προωθήσει μια εναλλακτική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και μάλιστα εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Κατρούγκαλος, έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο με τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το νέο σύστημα και το έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρότι το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, με περικοπές συντάξεων, αυξήσεις εισφορών και στόχο, εντός του 2016, όλα τα ταμεία να ενταχθούν κάτω από μία, ενιαία δομή, στα πρότυπα του ΙΚΑ, ο νέος υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες πως θα επιδιώξει την υλοποίηση μιας άλλης, διαφορετικής μεταρρύθμισης.

Οι βασικές αρχές της "εναλλακτικής" αυτής μεταρρύθμισης έχουν εγκριθεί από τον πρωθυπουργό. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η σύσταση και τα μέλη της επιτροπής ειδικών που θα επιδιώξει να συγκεκριμενοποιήσει και να ολοκληρώσει την πρόταση, προσαρμόζοντάς την παράλληλα στις δημοσιονομικές απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατρούγκαλο, η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι για το ασφαλιστικό τους οποίους καλείται το υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει άμεσα, αλλά και οι μελλοντικές αλλαγές που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και δεν λύνουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. "Πρέπει με τις δικές μας εθνικές δυνάμεις να μετασχηματίσουμε ένα αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πλέον των δομικών αδυναμιών που έχει και που επιδεινώθηκαν από τις επεμβάσεις του μνημονίου, έχει να αντιμετωπίσει και το πολύ υπαρκτό θέμα της οικονομικής κρίσης", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με το ουσιαστικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, ενώ σε ερώτηση για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος άφησε να εννοηθεί ότι με την πρότασή του, το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί.

Για να αξιοποιηθεί πάντως αυτή η διαφορετική πρόταση, θα πρέπει εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Μνημόνιο να συνοδευτεί με μια πλήρως στοιχειοθετημένη αναλογιστική μελέτη, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου και να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, πριν από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Επιδοτούμενα σεμινάρια από την ΟΚΕ

Μικρή ανάσα στο πρόβλημα, με την προώθηση δράσεων για την παράταση του επαγγελματικού βίου προωθεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) καθώς και στη χώρα μας, κατά την περίοδο 2015-2035, όταν η λεγόμενη «γενιά των baby-boomers» θα βγει στη σύνταξη, το ασφαλιστικό σύστημα θα δεχθεί μια πρωτόγνωρη πίεση, και μάλιστα ανεξάρτητη από την οικονομική κρίση.

Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το 2030 ο αριθμός των εργαζομένων μεταξύ 56 και 64 ετών θα έχει αυξηθεί κατά 24 εκατομμύρια. Στα επόμενα 10 χρόνια, ο πληθυσμός της Ευρώπης θα αποτελείται ως επί το πλείστον από άτομα άνω των 40 ετών. Μέχρι το 2030, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια έλλειψη ατόμων σε ηλικία εργασίας. Η έλλειψη αυτή θα είναι περίπου 20,8 εκατ. ανθρώπων. Η μεγαλύτερη πίεση αναμένεται κατά την περίοδο 2015-2035. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προγνώσεις της Eurostat, το 2060 σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη άνω των 65 θα αντιστοιχούν μόνο δύο εργαζόμενοι ηλικίας 15-64 ετών.

Με στόχο την παράταση του επαγγελματικού βίου στην απασχόληση, η ΟΚΕ υλοποιεί δράσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΚΕ διοργανώνει 4ήμερα επιδοτούμενα σεμινάρια διάρκειας 20 ωρών το καθένα, τα οποία απευθύνονται σε 1.840 ωφελούμενους, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΑΚΜΩΝ, ο οποίος έχει αναλάβει την επιστημονική και διοικητική υποστήριξη των παραπάνω ενεργειών, καλώντας στο τηλέφωνο 210 8691000, ή από την ιστοσελίδα του έργου www.active-ageing.gr/portal/.

Οι συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης και χρηματική αποζημίωση 80 ευρώ ο καθένας.

Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετάσχουν:

- στελέχη και υπάλληλοι συλλογικών φορέων που συμμετέχουν εργοδότες, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, όλων των κλάδων, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο

- εργαζόμενοι, στελέχη και εργοδότες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και ανήκουν στους κλάδους αναφοράς του έργου:

Κλωστοϋφαντουργία - ένδυση
Μεταλλουργία
Κατασκευές
Αγροτικός Κλάδος
Λιανικό Εμπόριο
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις
Τράπεζες - Ασφαλιστικές Εταιρείες
ΔΕΚΟ ή / και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v