Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σκόπελος τώρα οι ενδεχόμενες εκλογές

Τα οφέλη από την υπογραφή του Μνημονίου και την επάνοδο της χώρας σε πρόγραμμα, η ανάγκη να τρέξει με ταχείς διαδικασίες η ανακεφαλαιοποίηση και ο κίνδυνος καθυστέρησης λόγω εκλογών. Ζητούμενο η θέσπιση νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης πριν τις εκλογές.

Τράπεζες: Σκόπελος τώρα οι ενδεχόμενες εκλογές

Ως ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζουν, τραπεζικά στελέχη, την ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι κινήσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε χώρα και τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων, προειδοποιούν, όμως, για τους κινδύνους που κρύβει η άμεση προσφυγή στις κάλπες. 

Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, σε συνδυασμό με τις διαδικασίες συνολικής αξιολόγησης που τρέχουν ήδη και την απόφαση να δημιουργηθεί αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κόκκινων δανείων, δείχνουν την αποφασιστικότητα κυβέρνησης και θεσμών να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές που άνοιξαν τα capital controls και να αντιμετωπιστούν μακροχρόνια προβλήματα και στρεβλώσεις.

Η ταχύτητα, όμως, των παράλληλων διαδικασιών απειλείται από ενδεχόμενη προκήρυξη εκλογών, η οποία απειλεί να αναστείλει τα οφέλη σε επίπεδο αποκατάστασης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και να καθυστερήσει την ταχεία ροή των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου απομακρύνει αισθητά τον κίνδυνο Grexit. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνυπογράφουν Μνημόνιο αποτελεί και τον πλέον καταλυτικό παράγοντα για την υποχώρηση του κινδύνου για τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι θεσμοί δεν επιδιώκουν κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων. Ο διαχωρισμός μεταξύ ανασφάλιστων καταθέσεων και ομολόγων κύριας εξασφάλισης που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής αποτελεί άλλο ένα σαφές μήνυμα ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.

Η επάνοδος της χώρας σε πρόγραμμα και η μέχρι τώρα ικανοποιητική εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ για τους τίτλους έκδοσης και εγγύησης ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες. Κίνηση που θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα οδηγήσει σε μείωση του ELA.

Μετά δε και την εξόφληση, στις 20 Αυγούστου, του ομολόγου που κατέχει η ΕΚΤ, η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επιτρέποντας περιορισμένες αγορές κρατικών ομολόγων αλλά και καλυμμένων ομολογιών από τις τράπεζες.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η άμεση προσφυγή στις κάλπες ενδέχεται να καθυστερήσει την επιστροφή των καταθέσεων, παρά τη μείωση του κινδύνου Grexit και τις συνεχείς δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, και κυρίως να απονευρώσει την ταχύτητα ως προς τον προσδιορισμό της δομής ανακεφαλαιοποίησης.

Οι εξελίξεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη δρομολογηθεί. Από την περασμένη Δευτέρα οι τράπεζες παρέχουν στοιχεία στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για δάνεια και άλλα στοιχεία ενεργητικού, ενώ ξεκινούν να τρέχουν παράλληλα και οι διαδικασίες του stress test.

Στόχος είναι η παροχή στοιχείων να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα και τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (AQR) και η πρώτη φάση του stress test. Η μεθοδολογία για το AQR αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα, ενώ το α' 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιηθεί και η μεθοδολογία σύνδεσης του AQR με την άσκηση προσομοίωσης.

Ο φιλόδοξος στόχος είναι η συνολική αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου ή το αργότερο στα τέλη του ίδιου μήνα.

Οι εξελίξεις σε τεχνικό επίπεδο δεν απειλούνται από ενδεχόμενη προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο. Για να μην καθυστερήσει όμως όλη η πολυεπίπεδη άσκηση, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το σφικτό χρονοδιάγραμμα, να γίνει η ευθυγράμμιση του πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την κοινοτική οδηγία. Ο νόμος 3864 θα τροποποιηθεί, ώστε να ενσωματώσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της κοινοτικής οδηγίας BRRD.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τρέξουν τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v