Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική Τσίπρα για τη μάχη σε Βουλή-Eurogroup

Με τον φόβο νέων διαρροών και διάσπασης, ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Οι κινήσεις του Τσίπρα και τα μηνύματα από την αντιπολίτευση. Υπό τη σκιά Σόιμπλε η διαδικασία, μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup όπου θα ξεδιπλωθούν οι «γερμανικές ενστάσεις».

Η στρατηγική Τσίπρα για τη μάχη σε Βουλή-Eurogroup

Το κρισιμότερο 48ωρο στην οκτάμηνη θητεία της, το οποίο θα καθορίσει όχι μόνο το δικό της μέλλον αλλά και αυτό της ίδιας της χώρας, ξεκίνησε από σήμερα για τη συγκυβέρνηση.

Μετά τη μακρά διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο που ολοκληρώθηκε θετικά, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να δώσει δύο ακόμα πολύ δύσκολες μάχες, μία στο εσωτερικό και μία στο εξωτερικό, προκειμένου να επισφραγιστεί η συμφωνία και να ξεκινήσει η εκταμίευση του νέου δανείου.

Η ψηφοφορία στη Βουλή απόψε το βράδυ και η συνεδρίαση του Eurogroup αύριο το απόγευμα συνιστούν το νέο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού, ο οποίος καλείται να βγει αλώβητος προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά αλλά και να προσδώσει στον τόπο την προοπτική της επόμενης μέρας.

Μιλώντας χθες στο υπουργείο Υποδομών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε να βάλουν στον δρόμο μας», αποτυπώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα οι παγίδες και στο εσωτερικό (κυρίως μέσα από το κόμμα του) και στο εξωτερικό (βλέπε Β. Σόιμπλε) παραμονεύουν και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις εξελίξεις.

Το συναίσθημα των βουλευτών

Και αν στην αποψινή ψηφοφορία θεωρείται βέβαιο ότι το νέο μνημόνιο θα εγκριθεί με τις ψήφους και της αντιπολίτευσης, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή (με πιο πιθανό σενάριο τις εκλογές) θα εξαρτηθούν από τις διαρροές που θα υπάρξουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται προ διάσπασης.

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θεωρείται δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, ωστόσο η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι για τους βουλευτές που ακόμα και τώρα αμφιταλαντεύονται για τη στάση τους στην ψηφοφορία. Μόνο κατά τη χθεσινή μέρα, μια σειρά μελών της Κ.Ο., με δημόσιες παρεμβάσεις τους, έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να μη δώσουν το πράσινο φως στα νέα μέτρα. Ανάμεσά τους οι Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Κώστας Ήσυχος, Ραχήλ Μακρή και Θανάσης Πετράκος. Οι συνολικές διαρροές υπολογίζονται πέριξ του αριθμού 30 και ήδη ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης έβαλε τον πήχη για την κυβέρνηση στους 120 κυβερνητικούς βουλευτές.

Το βαρύ κλίμα φάνηκε και κατά την τρίωρη ενημέρωση που έκαναν για τη συμφωνία οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μετέχουν στις Επιτροπές της Βουλής και εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τα διαμορφωμένα δεδομένα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα μια τελευταία ευκαιρία να πείσει τους βουλευτές του ότι η συμφωνία, έστω στη μορφή που αυτή έλαβε τελικά, είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία, θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα και σε συνδυασμό με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Στην πορεία, θα πει ο πρωθυπουργός, μπορούν να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της χώρας, ενώ θα επιχειρήσει να «χτυπήσει» και στο συναίσθημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους να μη συμβάλουν στην πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Ωστόσο η υποχώρηση της κοινοβουλευτικής κάτω από τους 120 βουλευτές είναι πιθανό να δρομολογήσει (εκλογικές) εξελίξεις αλλά και κινήσεις ανεξαρτητοποίησης από την Αριστερή Πλατφόρμα. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν πιέσεις στην αντιπολίτευση, τόσο από βουλευτές της ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος), να τεθούν όροι στον πρωθυπουργό, με κυριότερο το να δεσμευτεί ότι δεν θα αιφνιδιάσει εκλογικά.

«Η σειρά σας»

Όσον αφορά την αυριανή μάχη στις Βρυξέλλες, ο νούμερο ένα κίνδυνος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εμφανίζεται σχετικά απομονωμένος αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις συνεχείς επαφές του, επιδιώκει να διατηρήσει το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας ανάμεσα στους εταίρους -πλην Βερολίνου. Συμμαχίες οι οποίες ευελπιστεί να φανούν χρήσιμες και καθοριστικές υπέρ της Ελλάδος κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Εξού και η σπουδή να επικαλεστεί, με non paper, τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μάλιστα στον χορό μπήκε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρ. Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο γεγονός ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει επιτευχθεί κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει απαράλλαχτη και χωρίς να αμφισβητείται από καμία χώρα. Στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφερόταν συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, καθιστώντας μάλιστα την Ελλάδα υπεύθυνη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

«Αυτό που έπρεπε να κάνουμε, το κάναμε. Τώρα είναι η σειρά σας», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους πιστωτές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Γερμανία θα θελήσει να αμφισβητήσει -για πρώτη φορά- τη συμφωνία που εγκρίνουν όλοι οι θεσμοί και με ποια προσχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v