Με δημοσιοποίηση ονομάτων κακοπληρωτών της ΔΕΗ οι οποίοι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, απειλεί η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ σε συνάντησή της με τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας Λάζαρο Καραλάζο. Στη ΓΕΝΟΠ υποστηρίζουν πως όσοι δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα είναι «κοινοί απατεώνες», καθώς βλέπουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ να έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω των δύο δισ. ευρώ και εξαιτίας των capital controls.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΕΝΟΠ, περί τα 280.000.000 ευρώ αφορούν σε οφειλές από πελάτες υψηλής τάσης, εκ των οποίων τα 250.000.000 ευρώ συνδέονται με ενεργοβόρες βιομηχανίες. Επιπλέον, 220.000.000 ευρώ οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων τα 115.000.000 ευρώ αφορούν τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα [κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)]. «Είναι μάλιστα απορίας άξιο το γεγονός ότι την ώρα που η ΔΕΗ αποδίδει στους Δήμους τα δημοτικά τέλη, οι ΔΕΥΑ -που στην ουσία είναι Δημοτικές Επιχειρήσεις- οφείλουν υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ, δημιουργώντας πολλές και γνωστές αρρυθμίες με πολλαπλά αντίκτυπα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ.
Περί το 1,5 δισ. ευρώ οφείλουν οι καταναλωτές στη Μέση και Χαμηλή τάση. Εξ αυτών, τα 300.000.000 ευρώ αφορούν 440.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ και η επιχείρηση τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού, ενώ έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου (και άρα ηλεκτροδότησης) στους καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο.
Η ΓΕΝΟΠ «καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη στάση της ΡΑΕ, η οποία δεν παραλείπει καθημερινά να αποδεικνύει το πόσο εξαρτημένη είναι από τα συμφέροντα αφού με τον πλέον σκανδαλώδη τρόπο απέρριψε πρόταση της ΔΕΗ που ήθελε να μην έχει δικαίωμα αλλαγής παρόχου και άρα ηλεκτροδότησης ο καταναλωτής ο οποίος έχει ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο».
"Αναφερόμαστε σε προφίλ καταναλωτών που δεν έχουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών αλλά -σε πολύ απλά Ελληνικά- είναι κοινοί απατεώνες (η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και επιφυλάσσεται για τη δημοσίευσή τους)", αναφέρει η διοίκηση της ομοσπονδίας.
Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ζητεί να αξιοποιηθεί το δίκτυο καταστημάτων της ΔΕΗ για την πώληση και άλλων προϊόντων. Όπως αναφέρει, «με δεδομένο το γεγονός ότι τα καταστήματα αποτελούν τον κύριο μοχλό της επιχείρησης και το ανθρώπινο δυναμικό είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, έγινε αναφορά στο ομολογουμένως φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο 2015 - 2016 για την προώθηση και πώληση και άλλων προϊόντων».
Κοινή πεποίθηση αποτελεί η εκτίμηση ότι «δεν πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα της εμπορίας (και των 120 περίπου καταστημάτων στην Ελλάδα) μόνο ως σημεία είσπραξης, όταν σε περισσότερα από 7.000 σημεία στην Επικράτεια υπάρχει δυνατότητα πληρωμής λογαριασμού, όταν το 47% των πληρωμών γίνεται μέσω των παγίων εντολών και στις τράπεζες, το 11% πραγματοποιείται στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, 4% σε διάφορα άλλα σημεία και μόνο το 38% πραγματοποιείται στα καταστήματα της επιχείρησης».