Οσο πλησιάζουμε στον καταληκτικό σταθμό της διαπραγμάτευσης, τόσο πιο έντονος γίνεται ο φόβος της τρικλοποδιάς ή του ατυχήματος που θα καταστήσει ανέφικτη την υπογραφή της συμφωνίας εντός των χρονικών ορίων.
Δηλαδή, μέχρι τις 18 Αυγούστου, βάσει των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Μία τέτοια εξέλιξη «ξορκίζεται» από την Αθήνα και τους συμμάχους της (σ' αυτή τη φάση), Παρίσι και Κομισιόν, ωστόσο «πίσω από τις γραμμές» των επίσημων ανακοινώσεων διακρίνεται η παραδοχή ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων βρίσκεται ήδη στο όριο.
Κυρίως η καχυποψία για τη στάση του Βερολίνου, όπως έδειξε η κοφτή και κατηγορηματική διάψευση της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα του δημοσιεύματος της γερμανικής Bild, ότι ο χρόνος για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου δεν επαρκεί και άρα θα προτιμηθεί (άλλο ένα) δάνειο-γέφυρα. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το EFC (επικεφαλής οικονομολόγοι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.
Ορόσημο... ο Δεκαπενταύγουστος
Είναι ενδεικτική η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στην Αίγυπτο, με αφορμή την παρουσία τους στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου», αναφέρεται.
Το «πρέπει» αποδεικνύει ότι... παραμένει ζητούμενο η τήρηση της συμφωνίας, ενώ η 15η Αυγούστου αναφέρεται ως νέα ημερομηνία ορόσημο -αν όχι ως προσδοκία... σε θαύμα της Μεγαλόχαρης.
Οι ημερομηνίες που καίνε
Από τις πληροφορίες προκύπτει ότι οι σταθμοί που ορίζονται είναι:
* Στις 11 Αυγούστου να υπάρχει το καταληκτικό κείμενο. (Επ' αυτού η Μίνα Αντρέεβα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη συνέπεσαν στη θέση ότι «το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται», αν και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι βρισκόμαστε... στον πρόλογο).
* Στις 14 Αυγούστου να συγκληθεί το Eurogroup για να την εγκρίνει.
* Στο διάστημα 16-17 Αυγούστου να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και αμέσως μετά από τα ευρωπαϊκα Κοινοβούλια.
«Ξεχάστε νέο δάνειο-γέφυρα»
Ολα αυτά, ώστε στις 20 Αυγούστου να αποπληρωθεί χωρίς απρόοπτα το ευρωομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ και να αρχίσει ο μαραθώνιος της υλοποίησης των μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση που θα «φέρει» την απόφαση για το χρέος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία εντός ορίων είναι μονόδρομος, διότι η Αθήνα «και να ήθελε δεν μπορεί» να βρει από ίδιους πόρους τα 3,2 δισ. ευρώ. Επιμένουν επίσης στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί νέο δάνειο-γέφυρα, με νέα (τρίτη...) δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη συμφωνία.
«Επισήμως καμία πλευρά δεν μας έχει θέσει θέμα δανείου-γέφυρας και ανεπισήμως το αρνούμαστε προκαταβολικά», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σφήνα οι ιδιωτικοποιήσεις
Η διαπραγμάτευση πάντως παραμένει ανοικτή σε πολλά θέματα: πέραν των άλλων (χρονοδιαγράμματα εφαρμογής μέτρων-μεταρρυθμίσεων, κόκκινα δάνεια, φορολογικές πτυχές όπως η άμεση κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων κ.λπ.) στις μείζονες διαφορές φαίνεται ότι ανήκει ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων.
Αυτό έγινε φανερό και στο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ χθες, καθώς στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται: «Συζητήθηκαν επίσης θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρόπους αποδοτικότερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του εν λόγω Ταμείου παρ' ολίγον να τινάξει στον αέρα 17ωρη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, ενώ ισχυρές διαφορές που αφορούν στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων φέρεται να επανήλθαν.
Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ «συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης».
Η ερμηνεία; Οτι ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα μιας «πιο γενναιόδωρης» πρώτης δόσης από το νέο πακέτο για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς και τμήμα των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
«Λεφτά θα πάρετε ό,τι κι αν γίνει»
«Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πάρει λεφτά τον Αύγουστο». Με αυτή τη φράση, πάντως, πηγή των θεσμών εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι ακόμα και εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος για ολοκλήρωση των πάντων (συγγραφή Μνημονίου, ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο και από τα εθνικά κοινοβούλια άλλων χωρών), η χώρα δεν θα μείνει ξεκρέμαστη.
Παρότι το βασικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση παραμένει η κατάθεση του Memorandum of Understanding και του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις 17 Αυγούστου στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί με έναν κοινοβουλευτικό «πόνο», να εκταμιευθεί το δάνειο στις 19 και να πληρωθεί η ΕΚΤ στις 20, αφήνοντας στη συνέχεια ανοιχτό τον πολιτικό ορίζοντα έως τον Οκτώβριο της επόμενης αξιολόγησης από τους δανειστές, χθες βράδυ «έπαιζε» έντονα και το σενάριο της ψήφισης των μέτρων παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Στο σενάριο αυτό, το πακέτο MoU και προαπαιτούμενων κατατίθεται στις 13 στη Βουλή και ψηφίζεται στις 14.
Φινλανδική πίεση
Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να πιέζουν οι δανειστές, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη Φινλανδία. Το σκληρό φινλανδικό κοινοβούλιο φέρεται να θέλει να επικυρώσει τη συμφωνία αφού προηγουμένως θα έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.
«Εμείς εξαρχής θέλουμε συμφωνία όσο το δυνατό πιο γρήγορα», σημειώνει με νόημα κυβερνητική πηγή, δίνοντας όμως περιορισμένες πιθανότητες να βγει το σενάριο του Δεκαπενταύγουστου λόγω χρόνου.