Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντός του 2015 ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις

Ανοιξε και το μέτωπο των εργασιακών, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για άμεση έναρξη διαβούλευσης και νομοθέτηση ως τα τέλη της χρονιάς. Ποια θέματα βάζουν ως προαπαιτούμενα οι δανειστές. Το βασικό σενάριο για «ξαφνικό θάνατο» στις πρόωρες συντάξεις.

Εντός του 2015 ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις
Να τελειώνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τα εργασιακά επιδιώκουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι παράλληλα με τις πιέσεις που ασκούν για αλλαγές εδώ και τώρα στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, απαιτούν αλλαγές και στο εργασιακό, με την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.

Κατά τη χθεσινή πρώτη -αν και άτυπη- συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών σε υπουργείο, που έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους.

Ζητούν άμεσες παρεμβάσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό, θέτοντας ουσιαστικά ως προαπαιτούμενο το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εντός του Αυγούστου, αλλά και στο εργασιακό, ζητώντας προώθηση αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές, που αντιδρούν ακόμη και για την παράταση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων (θεωρείται μονομερής ενέργεια), ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών για συγκεκριμένες αλλαγές στα εργασιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αλλάζει η φύση των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων.

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα από ελληνικής πλευράς έγινε γνωστό ότι ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Στο αίτημα των θεσμών για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική πλευρά ζητά αφενός τη συνέχιση της συζήτησης με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), αφετέρου τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που την τελευταία πενταετία έχει εκδώσει 12 αποφάσεις με τις οποίες καταγγέλλει τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, στη σημερινή τεχνική συνάντηση με τους θεσμούς αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου θέματα όπως η απελευθέρωση των αποφάσεων για ομαδικές απολύσεις. Σήμερα, έγκριση δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με επικεφαλής τον εκάστοτε γενικό γραμματέα Εργασίας. Οι δανειστές ζητούν να μην υπάρχει οποιαδήποτε "πολιτική" εμπλοκή στην απόφαση.

Αλλαγές ζητούν οι θεσμοί και στο πλαίσιο που αφορά στη συνδικαλιστική δράση, κυρίως σε σχέση με τον τρόπο προκήρυξης απεργιών. Οι θεσμοί ζητούν η απόφαση να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση, καθιστώντας στην πράξη πολύ δύσκολη τη λήψη άμεσης απόφασης.

Παράλληλα, ζητούν αύξηση του χρόνου προειδοποίησης σε 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της (σήμερα απαιτείται 24ωρη προθεσμία). Στο προσκήνιο επανέρχεται και το θέμα της ανταπεργίας ή λοκ άουτ, της θεσμοθέτησης δηλαδή δυνατότητας για προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη.

Το ασφαλιστικό

Την ίδια στιγμή βέβαια παραμένουν ισχυρότατες οι πιέσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τους θεσμούς να επιμένουν πως οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του Αυγούστου, να ισχύσουν για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου του 2015 και να εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2021, έτσι ώστε από το 2022 και μετά να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας ή των 62, με 40 έτη ασφάλισης.

Οι δανειστές ζητούν ουσιαστικά τον "ξαφνικό θάνατο" των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όσων βρίσκονται μεταξύ 50-55 ετών. Παράλληλα, μεταξύ των σεναρίων που έχουν θέσει σε τεχνικό επίπεδο στην ελληνική κυβέρνηση, ζητούν την κατάργησή τους ακόμη και έως το 2018.

Το βασικό σενάριο πάντως προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και κατά 6,5 χρόνια από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για όσους είναι 50 ετών και μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη σε αυτή την ηλικία (π.χ. μητέρες με ανήλικο τέκνο).

Η αύξηση για τους 50άρηδες του 2016 ανέρχεται στα 8 έτη, το 2017 φτάνει τα 9,5 έτη, το 2019 στα 12,5 έτη, το 2020 εκτινάσσεται στα 14 έτη, το 2021 εκτοξεύεται στα 15,5 έτη και το 2022 καταλήγει στα 17 έτη.

Η λογική του σχεδίου των θεσμών, το οποίο εμφανίστηκε στη διαπραγμάτευση, είναι ταχύτερη μετάβαση στα 67 για όλους, με τους νεότερους να σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v