Οι ομολογιούχοι της Εθνικής Τράπεζα ανησυχούν ότι θα υποστούν βαριές απώλειες αν οι αρχές αποφασίσουν να συγκροτηθεί μια «bad bank», ανέφερε πηγή από το περιβάλλον των πιστωτών στο Reuters.
Oι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ένα σημαντικό μερίδιο σε ομόλογο 750 εκατ. ευρώ που εξέδωσε την περασμένη χρονιά η τράπεζα, έστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις ανασύνταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ελληνική τράπεζα μπορεί να χωριστεί σε καλή και κακή, όπως συνέβη με την πορτογαλική Banco Espirito Santo. H Πορτογαλία διαχώρισε το υγιές κομμάτι της τράπεζας δημιουργώντας μια νέα οντότητα, την "Novo Banco", ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι και ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bondholders) έμειναν με επενδύσεις σχεδόν μηδενικής αξίας στην «bad bank».
Οι ομολογιούχοι της Εθνικής Τράπεζας φοβούνται ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός στην Ελλάδα θα απαιτούσε ένα επίπεδο ανακεφαλαιοποίησης που θα άφηνε και τους κύριους ομολογιούχους (senior bondholders) στην «bad bank».
Mε βάση την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, οι μη προνομιούχοι ομολογιούχοι (junior bondholders) θα συνεισφέρουν στο bail-in, ενώ η νέα νομοθεσία που πέρασε την Τετάρτη αναγκάζει και τους κύριους ομολογιούχους να συνεισφέρουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί μια ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πριν από αυτήν την ημερομηνία, αφήνοντας στο τραπέζι την επιλογή της «bad bank».
To μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, υποστήριξε ότι μια αρχική κεφαλαιακή ένεση για τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να γίνει πριν από τα stress tests το Φθινόπωρο.
Στην επιστολή που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα, οι πιστωτές ανέφεραν πως είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες για μια ανακεφαλαιοποίηση.
Η πηγή του Reuters σημείωσε ότι η διάσωση της Συνεργατικής Τράπεζας της Βρετανίας το 2012 μπορεί να προσφέρει ένα μοντέλο για μια πιθανή λύση, με μια ανταλλαγή του χρέους που έχουν στα χέρια τους οι ομολογιούχοι με νέα ομολόγα και μετοχές της τράπεζας.
Η Συνεργατική Τράπεζα εκχώρησε ποσοστό 30% στους ομολογιούχους, συμπεριλαμβανομένου των αμερικάνικων funds Αurelius Capital και Silver Point Capital.
Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει καμία επιστολή από πιστωτές ή ομολογιούχους που να εκφράζουν την βούληση τους να συμμετάσχουν σε ανακεφαλαιοποίηση.