Μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών για τους πλειστηριασμούς

Πιέσεις ασκεί η τρόικα με στόχο να βγουν στο φως 25.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές που κρύβονται ως επιτήδειοι κάτω από την ομπρέλα προστασίας της α' κατοικίας. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ. Τι θα γίνει με 100.000 «κατακόκκινα» δάνεια.

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών για τους πλειστηριασμούς

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών καθώς η τρόικα επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ριζικές αλλαγές με στόχο την προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας για όσους έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα και όχι για τους 25.000 (όπως υπολογίζει) στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι κάνουν χρήση της ομπρέλας προστασίας, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και ενώ διαθέτουν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία.

Το ζήτημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην πολύχρονη σχέση της Αθήνας με την τρόικα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να αντιμετωπιστεί, πόσο μάλλον τώρα όταν οι τράπεζες θα πάρουν 25 δισ. ευρώ για την εκ νέου ανακεφαλαιοποίησή τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας τονίζουν ότι σύντομα θα φέρουν στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προστατεύει από τους πλειστηριασμούς την πρώτη και μοναδική κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν την Τρίτη ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2016 και ότι έως τότε θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

Πηγές από το περιβάλλον της τρόικας χαρακτηρίζουν τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών ιδιαίτερα φιλόδοξες και υπογραμμίζουν ότι «η προστασία από τους πλειστηριασμούς πρέπει να αφορά μόνο όσους έχουν οικονομική αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση του δανείου και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η συνεχής προστασία των επιτήδειων εγείρει ζήτημα moral hazard (σ.σ. ηθικού κινδύνου)»...

Οι υπόλοιποι «κόκκινοι»

Πλην των 25.000 επιτήδειων υπάρχουν και 100.000 δανειολήπτες (σ.σ. ισόποσα ακίνητα), των οποίων τα δάνεια είναι στο «βαθύ κόκκινο» και έχουν καταγγελθεί και ορισμένα από αυτά σίγουρα θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών αποκαλύπτουν ότι «υπό κανονικές οικονομικές συνθήκες, η πλειοψηφία των εν λόγω ακινήτων θα έβγαινε στον πλειστηριασμό. Ωστόσο, η χώρα δεν βιώνει κανονικές οικονομικές συνθήκες εξ ου και ο μεγάλος αριθμός των κόκκινων στεγαστικών δανείων».

Ουσιαστικά, τα ακίνητα αυτά δεν θα βγουν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, σε πλειστηριασμό για δύο λόγους: Πρώτον, δεν υπάρχει αγορά ακινήτων λόγω ύφεσης και δεύτερον ακόμη κι αν βγει το ακίνητο στο σφυρί η τράπεζα θα γράψει ζημιά μιας και οι αξίες έχουν καταποντιστεί. Εξ ου και η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα στη Βουλή επισημαίνει ότι για την προστασία όσων έχουν πραγματική ανάγκη θα υπάρξει συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι το πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς αναμένεται να αλλάξει συνολικά και επί της ουσίας εκτιμούν πως θα υπάρξει απελευθέρωση.

Ως αντίβαρο οι τράπεζες έχουν έτοιμα πακέτα ρυθμίσεων για τα κόκκινα και προβληματικά στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 30 δισ. ευρώ, με βάση τα πρότυπα λύσεων που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να είναι ξεχωριστές ανάλογα με το πόσο κόκκινο είναι το δάνειο.

Για τα «βαθιά» κόκκινα προβλέπεται η λύση της εκχώρησης του ακινήτου στην τράπεζα και ταυτόχρονη ενοικίαση για 3 έως 5 χρόνια. Για τα προβληματικά το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, μετά από προσαρμογή του ακινήτου στην τρέχουσα αξία.

Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης θα εξυπηρετεί το κομμάτι του δανείου που ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία και το υπόλοιπο θα παγώσει για 5, 7 και 10 χρόνια ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις κούρεμα τόκων, ακόμη και κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v