Το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων «έβγαλε» κυβέρνηση μειοψηφίας. Με το δεύτερο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκύψει κυβέρνηση... στον αέρα, δηλαδή να πέσει ο αριθμός των βουλευτών της κάτω από το όριο των 120.
Η ψηφοφορία έχει ορισθεί για μεθαύριο το βράδυ και μένει να φανεί εάν από τη μία Τετάρτη στην άλλη το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κρατηθεί «στη ζωή» μέχρι... τα πρωτοβρόχια, όπως σημείωνε το Euro2day.gr ή θα δημιουργηθεί σκηνικό εθνικών εκλογών.
Την Τετάρτη θα παιχτεί στη Βουλή άλλο ένα θρίλερ, αυτή τη φορά για την ψήφιση του δεύτερου πολυνομοσχεδίου. Πάλι με σκληρά προαπαιτούμενα που όμως έχουν ιδιαίτερη συμβολική αξία για μία κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, αφού θα περιλαμβάνονται διατάξεις όπως για τη δικαστική επίσπευση των πλειστηριασμών.
Τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, δε, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά σημαντικό αριθμό βουλευτών και από τη ΝΔ, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τις μάχες που έδιναν (και κέρδιζαν) επί κυβέρνησης Σαμαρά εναντίον των αγροτικών επιβαρύνσεων εις βάρος των αστικών περιοχών – όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ.
«Δεν περνά εύκολα»
Από πλευράς κυβέρνησης, οι επιτελείς του Μαξίμου, του ΣΥΡΙΖΑ και (λιγότερο) των ΑΝΕΛ δίνουν μάχη για να πετύχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
«Δεν μπορεί να περάσει εύκολα αυτό το πολυνομοσχέδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, με την επισήμανση ότι οι αντιδράσεις «είναι λογικές».
Κατά τις πληροφορίες, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη επιχειρούν να λειάνουν τα πιο δύσκολα σημεία των διατάξεων, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα των πλειστηριασμών πέρασε στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Διαβεβαιώνουν πάντως ότι καμία («οριακή») βελτίωση δεν θα συνιστά μονομερή ενέργεια, καθώς επιχειρείται συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως έγινε και με την απάλειψη της διάταξης για τις πρόωρες συντάξεις από το πολυνομοσχέδιο της προηγούμενης Τετάρτης.
Σε Πολάκη-Αμανατίδη οι... ελπίδες
Εάν οι βελτιώσεις επιτευχθούν, τότε υπάρχει ελπίδα να μη δούμε νέες διαρροές από τα κυβερνητικά έδρανα – «ακόμη και να ξανασκεφτούν τη στάση τους ορισμένοι από τους 39 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη», κατά τους αισιόδοξους.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια προσέγγισης των έξι που δήλωσαν «παρών» και της μίας που προτίμησε να απουσιάσει.
«Καλό δείγμα» θεωρείται (και προβάλλεται) η υπουργοποίηση του Παύλου Πολάκη και του Γιάννη Αμανατίδη, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα των «αριστερών» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συντάχθηκαν με τον πρωθυπουργό «για να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους».
Υπερσουρεάλ, αν...
Ο κίνδυνος των άμεσων εκλογών εάν η κυβερνητική δύναμη πέσει κάτω από 120 βουλευτές προβάλλεται μεν στις εντατικές συζητήσεις με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά όχι επισήμως. Κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως πρώτος στόχος του παραμένει το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας.
Επομένως, εάν χαθεί ο μίνιμουμ αριθμός των 120 βουλευτών, η κατάσταση από σουρεάλ θα γίνει... υπερσουρεάλ: η κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορεί, συνταγματικά, να παραμείνει, αλλά δεν θα μπορεί να «περάσει» κανένα νομοσχέδιο χωρίς τη συνδρομή είτε της αντιπολίτευσης είτε των «ανταρτών» της, οι οποίοι, τυπικά, θα παραμένουν κυβερνητικοί βουλευτές αφού ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τον δρόμο των διαγραφών (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι, βάσει Συντάγματος, ένα νομοσχέδιο ψηφίζεται επί των παρόντων και όχι επί των 300, αρκεί οι θετικές ψήφοι να μην είναι λιγότερες από 120).
Τεχνητή αναπνοή στη δεδηλωμένη
Ολα τα κυβερνητικά στελέχη πάντως συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ακόμη κι αν περάσουν και τον νέο κάβο, αυτής της Τετάρτης, οι εκλογές είναι δύσκολο να καθυστερήσουν. Η διατήρηση της δεδηλωμένης οφείλεται στην απόφαση της αντιπολίτευσης να μην καταθέσει πρόταση μομφής μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές και στη στήριξη που εμφανίζουν στην κυβέρνηση οι... διαφωνούντες με το μνημόνιο.
Σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης εντυπώσεων, η κυβέρνηση δρομολογεί και νομοσχέδια που εκτός από το ότι δεν είναι... μνημονιακά, συγκεντρώνουν την αποδοχή όλων των «ανταρτών» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για τις τηλεοπτικές άδειες ή για τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.
Αλλά κι έτσι η εικόνα θα μοιάζει... με τραγέλαφο, όπως είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης καθώς δεν είναι δυνατόν τα «μνημονιακά» νομοσχέδια να ψηφίζονται από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, ενώ τα «μη μνημονιακά» από... το όλον του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.