Ο Πολ Κρούγκμαν είναι ένας διακεκριμένος οικονομολόγος αλλά δεν έχει ιδέα για την αρχιτεκτονική και τα θεμέλια της ευρωζώνης, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Spiegel, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ο Κρούγκμαν είναι ένας διακεκριμένος οικονομολόγος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την θεωρία του για το εμπόριο. Αλλά δεν έχει ιδέα για την αρχιτεκτονική και τα θεμέλια της ευρωζώνης. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση στην Ευρώπη και όλα τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Φαίνεται ότι ο κ. Κρούγκμαν δεν το γνωρίζει αυτό» επισήμανε.
Ο ίδιος ανέφερε στο γερμανικό περιοδικό πως δεν υποστήριξε ποτέ ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Όπως τόνισε, απλά πρότεινε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει να κάνει ένα προσωρινό διάλειμμα. «Η ελάφρυνση χρέους δεν είναι δυνατή εντός της ευρωζώνης. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν το επιτρέπουν» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε απάντησε:
«Όχι. Ως επί το πλείστον, τα στοιχεία του νέου προγράμματος συμφωνήθηκαν πίσω το 2010. Απλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, δυστυχώς. Μέχρι τώρα, η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν έχουν κινηθεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό που έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο από την αρχή του έτους ωστόσο, είναι η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, η ανάγκη φτάνει τώρα τουλάχιστον τα 80 δισ. ευρώ. Για πολλούς, είναι ένα ασύλληπτο ποσό».
Ερωτώμενος γιατί πιστεύει ότι θα επιτύχει το νέο πρόγραμμα, ενώ δεν έφεραν αποτελέσματα τα δύο προηγούμενα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε: «Το πρόβλημα είναι πως τα τελευταία πέντε χρόνια το φάρμακο δεν χορηγήθηκε σύμφωνα με την συνταγή. Για αυτό είναι σημαντικό αυτά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πριν από καιρό να εφαρμοστούν. Τον Δεκέμβριο, η τρόικα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προχωρήσει 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητες της, με το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 15% και ένα ανάλογο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Ελλάδα πληρώνει ακόμα για μια δημόσια διοίκηση που παραμένει στις πρώτες θέσεις όσον αφορά το λόγο του κόστους προς την οικονομική παραγωγή, ενώ οι δαπάνες για τις συντάξεις είναι πολύ πάνω από τα ευρωπαϊκά στάνταρ, πρόσθεσε. «Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, βήμα βήμα» υπογράμμισε.
Στην συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ενισχυθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ευρωζώνη και να υπάρξει μια αλλαγή τον συνθηκών, με απώτερο στόχο να κινηθούν τα κράτη μέλη προς μια πολιτική ένωση.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη πίστη στο ευρώ, όχι μόνο μεταξύ των χρηματοοικονομικών αγορών, αλλά και μεταξύ των πολιτών. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τους κανονισμούς για την διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες βραχυπρόθεσμα, κάτι που είναι δύσκολο» τόνισε.