Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς τις διατάξεις για τις πρόωρες το πολυνομοσχέδιο

Δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο οι διατάξεις για τις πρόωρες συντάξεις. Πώς επέλεξε να κινηθεί η κυβέρνηση. Τι ισχύει για τις εισφορές και τις ενοποιήσεις ταμείων.

Χωρίς τις διατάξεις για τις πρόωρες το πολυνομοσχέδιο

Χωρίς τις διατάξεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 01.07.2015 έως το τέλος του 2021 είναι η δεύτερη εκδοχή του σχεδίου νόμου για την κύρωση της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Παρότι στο αρχικό σχέδιο που αποκάλυψε το Euro2day.gr, υπήρχαν διατάξεις που όριζαν ως γενικό όριο, από την 1/1/2023 και μετά, τα 67 έτη, ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης και τα 62 για τη λήψη μειωμένης, στο νέο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015, θα λάβουν σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους και μόλις συμπληρώσουν τα 67, θα λάβουν και το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης.

Με αυτή τη διάταξη, εφόσον δεν υπάρξει τροπολογία - προσθήκη με τις προηγούμενες διατάξεις για τις πρόωρες, αλλάζει άρδην τόσο το ασφαλιστικό τοπίο, όσο και η συμφωνία που προέβλεπε περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Δεν αποκλείεται οι διατάξεις για τις πρόωρες να κατατεθούν είτε ως τροπολογία αργότερα, είτε στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει έως τις 22 Ιουλίου, καθώς απαιτείται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Βέβαια, έγκριση απαιτείται και για τη διάταξη νούμερο 29, που προβλέπει ότι στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι με αυτή τη διάταξη διατηρούνται μεν οι πρώρες συνταξιοδοτήσεις και τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης πριν από τα 62, μειώνεται όμως δραστικά το ύψος της σύνταξης για όποιον τις επιλέξει.

Στο σχέδιο νόμου έχει απαλειφθεί τελικά και η διάταξη που προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος εξαιρέσεων, και την εναρμόνιση της χρηματοδότησης με το ύψος των εισροών του ΙΚΑ.

Ποιες διατάξεις περιλαμβάνονται:

Στο νομοσχέδιο υπάρχει η διάταξη που προβλέπει την συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων αλλά και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ από 01.01.2015. Από την ίδια ημερομηνία, πόροι όλων των εντασσομένων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του 2015.

Επίσης, από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.

Οπως αναφέρεται, με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθούν έως τις 31 Ιουλίου 2015, ρυθμίζονται θέματα εφαρμογής των προηγούμενων άρθρων, που αφορούν τους όρους ένταξης ταμείων ή τομέων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης, τις λεπτομέρειες και την διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ισχύουσα στο ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v