Μέχρι τις 22 Ιουλίου θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Βάσει όσων αναγράφονται στο κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης, να επιταχυνθεί σημαντικά η δικαστική διαδικασία καθώς και να μειωθεί το κόστος».
Το θέμα της νομοθέτησης νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πάντως είναι μάλλον πολύπαθο καθώς πέρυσι, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, είχε ξεσηκωθεί σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος και οι δικαστικές ενώσεις.
Οι δικηγόροι μάλιστα είχαν κάνει πανελλαδική απεργία διαρκείας η οποία λύθηκε με την κήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.
Βασικό σημείο τριβής ήταν ο επανακαθορισμός των ρυθμίσεων που αφορούν τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και των ρυθμίσεων που αφορούν τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών και ιδιαίτερα τα ζητήματα των πλειστηριασμών ακινήτων. Στον Κώδικα που είχε καταρτιστεί περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες ενίσχυαν τα δικαιώματα και τη θέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έναντι των υπολοίπων δικαιούχων αλλά και των οφειλετών.
Σύμφωνα με απόφαση του νυν υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε την υποχρέωση μέχρι 30 Ιουνίου 2015 να έχει παραδώσει το νέο νομοσχέδιο.
Επισήμως το σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, επί της ουσίας το νομοθέτημα έχει καταρτιστεί και αναμένεται να κατατεθεί εμπρόθεσμα στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν εκ νέου θορυβήσει τον δικηγορικό κόσμο καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενου του νέου κώδικα και συνεπώς εάν οι διατάξεις του θα είναι επιβαρυντικές ως προς τους οφειλέτες.
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν πάντως στο Euro2day.gr «ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων».