Τουσκ: Φτάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία

Λευκός καπνός (Greekment σύμφωνα με τον Τουσκ) μετά από 17 ώρες! Το Eurogroup να ασχοληθεί με τη «χρηματοδότηση - γέφυρα». Προχωρά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με στόχο έσοδα ως 50 δισ. Με τα έσοδά του θα καλυφθεί (και) η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Στα 80 δισ. η χρηματοδότηση.

Τουσκ: Φτάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία

Μέσω Twitter γνωστοποίησε ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι μετά από 16 και πλέον ώρες συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης υπάρχει συμφωνία. 

Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία. Ολα είναι έτοιμα να πάμε σε πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική στήριξη, τόνισε.

Σήμερα είχαμε μόνο ένα στόχο που έπρεπε να επιτευχθεί και το καταφέραμε μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Συμφωνήσαμε να αρχίσουν συζητήσεις, κάτι που σημαίνει συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να εκπληρωθούν από το κοινοβούλιο και να ψηφίσουν και άλλα κοινοβούλια. Αποτρέπονται οι αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, υπογράμμισε.

Το Εurogroup θα συνεργαστεί με τους θεσμούς να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ασχοληθούν κατεπειγόντως με τη γεφύρωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Αθήνας. 


Γιούνκερ: Αποδεκτό το πρόγραμμα επενδύσεων των 35 δισ. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι ήταν μια επίπονη συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος αλλά επετεύχθη. Από την αρχή η Κομισιόν επέμενε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε Grexit. Ετσι, είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τόνισε.

Η Κομισιόν πάντα επέμενε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες σε επίπεδο αλληλεγγύης και προσπαθειών από την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη. Είμαι ευτυχής που έγινε αποδεκτό το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Απαντώντας στο γεγονός ότι πολλοί θεώρησαν τις απαιτήσεις που τέθηκαν «πραξικόπημα» υποστήριξε ότι είχε πει πως μετά το δημοψήφισμα τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα. Δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε οι ευρωπαϊκοί. Είναι μια κλασική ευρωπαϊκή συμφωνία, σημείωσε.


Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup η χρηματοδότηση - γέφυρα

Εξετάσαμε όλα τα θέματα με κύριο αυτό της εμπιστοσύνης. Εξετάσαμε όμως τα δημοσιονομικά, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Υπήρξε έξτρα προσπάθεια για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Θα δείτε ότι στο κείμενο της συμφωνίας έχουν έρθει μπροστά πολλά νομοθετήματα ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για το πού θα πρέπει να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις, όπως η αγορά εργασίας.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μέτρα, αύριο και μεθαύριο. Όταν γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης.

Αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ πρέπει να συνεδριάσουν και τα κοινοβούλια, κατέληξε.

Το θέμα της «χρηματοδότησης γέφυρας» θα συζητηθεί το απόγευμα στο Eurogroup, είπε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Γιούνκερ σημείωσε ότι η επιτροπή θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις το απόγευμα.


Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα fund στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία. Τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Το μέγεθος του Ταμείου στοχεύει στα 50 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα συσταθεί ομάδα ειδικών που θα εξετάσει ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Η έδρα του ταμείου θα είναι στην Ελλάδα, υπογράμμισε.

Η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το ταμείο "θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση". Σημείωσε δε ότι στο Ταμείο θα περάσει και περιουσία των τραπεζών. 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ EURO2DAY.GR ΜΕΤΕΔΩΣΕ

Στους ηγέτες της ευρωζώνης πέρασε η σκυτάλη της διαπραγμάτευσης, η οποία, όπως ξεκαθάρισε και ο Ντ. Τουσκ μέσω twitter, «θα κρατήσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την Ελλάδα». Οπως φαίνεται το εννοούσε καθώς η διαδικασία συνεχίζεται για πάνω από 16 ώρες και φαίνεται πως μένουν οι τελικές διαβουλεύσεις. 

Πάντως η Σύνοδος δείχνει να βαίνει προς το τέλος της, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. 

Εξερχόμενος από την αίθουσα ο κ. Τσεράρ τόνισε ότι "υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα ακόμη", ενώ η Λιθουανή πρόεδρος, ερωτηθείσα αν υπάρχει συμφωνία, δήλωσε "σχεδόν, σχεδόν". Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταίο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι το fund των 50 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει το Eurogroup. 

Τρεις ακόμη φορές στη διάρκεια του μαραθωνίου υπήρξαν διακοπές για να συναντηθούν ο Α. Τσίπρας με τους Α. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ντ. Τουσκ. Στην τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επαφή του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Νωρίτερα σύμφωνα με το ΑΠΕ σημειώθηκαν βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας. Με βάση καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του Grexit φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν να διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δισ. ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρρευτικά να είναι 50 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δισ. είναι η οροφή. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δισ. ευρώ το πολύ.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας, μετέδιδε νωρίτερα το ΑΠΕ.

Τέλος, για το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Η ελληνική πλευρά αντιδρά έντονα σε όσα ζητούνται από την Αθήνα και διεκδικεί να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών. Διαφωνία υπήρξε ακόμα στο θέμα του χρέους, κάθετη είναι η άρνηση της Αθήνας στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ κόντρα υπήρχε και για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν νωρίτερα για κείμενο «τέρας» που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, υποστήριξε ότι «ζητήσαμε εξουσιοδότηση από τη Βουλή, για λόγους αξιοπιστίας. Όμως αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αξιοπιστία δεν σημαίνει να φορτώνετε τη συμφωνία με περαιτέρω απαιτήσεις».

Παράλληλα με τη συνεδρίαση των ηγετών υπήρξε συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Β. Σόιμπλε και τον Μ. Σαπέν. 

Το έγγραφο του Eurogroup

Νωρίτερα το Eurogroup που διεξήχθη σε δυο φάσεις, χθες και σήμερα, δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές. Ετσι, όπως είπε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ίδιος θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στη βάση ενός κειμένου που συντάχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς όμως να γίνει επίσημο κείμενο.

«Το Eurogroup συζήτησε μια σειρά προτάσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε, προτάσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά μερικά μεγάλα ζητήματα είναι ακόμα ανοιχτά, κι έτσι θα τα θέσουμε στους ηγέτες για να αποφασίσουν», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup θα υποβάλει την αναφορά του στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων σχετικά με την πρόοδο των εργασιών».

Το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση συμφωνίας, η Ελλάδα θα κληθεί να προχωρήσει σε μπαράζ νομοθετήσεων ήδη από αύριο προκειμένου να πείσει για τις «καλές προθέσεις» και να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη.

Στο τραπέζι φαίνεται πως παραμένει η απαίτηση για ένα fund αποκρατικοποιήσεων στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, θα πρέπει να περάσουν περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το θέμα του χρέους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη τύπου αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί παλαιότερη ιδέα Γιούνκερ και ότι για να προχωρήσει θα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά θέματα, όπως ποιος θα έχει την ιδιοκτησία και ποιο ποσό θα καλύπτει. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε μάλιστα ότι δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στον ελληνικό λαό θα πρέπει η ιδιοκτησία του Ταμείου να ανήκει στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι προσωρινό Grexit που προέκυψε μετά την αποκάλυψη του εγγράφου εργασίας του Β. Σόιμπλε. Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να βάλει «πάγο» δηλώνοντας με νόημα «είτε υπάρχει Grexit, είτε δεν υπάρχει Grexit».

H Σύνοδος χαρακτηρίζεται από κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Το Παρίσι στηρίζει τα σχέδια της Ελλάδας για συμφωνία, ενώ το Βερολίνο ηγείται μιας ομάδας κρατών που κρατούν σκληρή στάση.

Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες δυνάμεις της ευρωζώνης αυξάνει τα ρίσκα, υπονομεύοντας τις τελευταίες προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίιου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να ενισχύσουν τη γαλλογερμανική συμμαχία, σημειώνει ο διεθνής τύπος.

Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές

Θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις σήμερα, δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε κόστος, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στο Eurogroup.

Οπως είπε, «απ' όσο ξέρω το Eurogroup δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα έγγραφο που να μας οδηγεί στο να αρχίσει η διαπραγμάτευση. Δεν με εκπλήσσει αυτό. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση και οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει  τους τελευταίους μήνες, πάνω απ' όλα γιατί έχει χαθεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, η εμπιστοσύνη».

«Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν θα έχουμε συμφωνία για να έχουμε απλά μια συμφωνία. Ξέρω ότι οι δυο πλευρές έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

Σήμερα τα βράδυ θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα δάνειο προς την Ελλάδα. Θα δούμε αν θα το καταφέρουμε».


VIDEO-ΜΕΡΚΕΛ από realmedialive

Ολάντ: Δεν υπάρχει Grexit υπό αίρεση

Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία απόψε, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Το ζήτημα είναι να δούμε αν η Ελλάδα θα είναι και αύριο στην Ευρωζώνη. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποια είναι η έννοια που έχουμε για την Ευρώπη και ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι έχουμε από κοινού.

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί μια συμφωνία σήμερα το βράδυ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα αν εκπληρωθούν οι συνθήκες να παραμείνει στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει.

Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει ή δεν υπάρχει Grexit. Για να το πω απλά υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη ή η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, αλλά τότε θα είναι μια Ευρώπη που υποχωρεί και αυτό δεν το θέλουμε. Το θέμα είναι να βρεθούμε μαζί σε μια κοινή αντίληψη. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει προσπάθεια, υπάρχουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει ταχύτατα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει η Ευρωζώνη να προσφέρει την υποστήριξη».


VIDEO - ΟΛΑΝΤ από realmedialive

Τσίπρας: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία απόψε

Την αισιοδοξία του για επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης εξέφρασε εισερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης που θέλουν ενωμένη και όχι χωρισμένη την Ευρώπη. Μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία απόψε αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Γιούνκερ: Θα εργαστούμε ως την τελευταία στιγμή για λύση

Σήμερα θα εργαστούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και ελπίζω να επιτύχουμε συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σουλτς: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία σήμερα

Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν την Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν είναι μόνο μια συμφωνία, πρόκειται για τη συνοχή της Ευρώπης, που είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή «δεν είναι μια τυχαία συνάντηση. Οι αρχηγοί των χωρών - μελών θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης».

Κένι: Οι Ελληνες να ψηφίσουν από αύριο συγκεκριμένα μέτρα

Θέλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να υπάρξει μια συμφωνία απόψε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά ενίσχυσε τις δεσμεύσεις της στη διάρκεια του Eurogroup.

Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογράμμισε.

Θα ήθελα οι Ελληνες από αύριο να ψηφίσουν στο κοινοβούλιο συγκεκριμένα μέτρα. Ετσι θα έχουμε μια σωστή αφετηρία ώστε να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, λέει ο Σλοβένος πρωθυπουργός

Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.

Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ρέντσι: Η απόσταση έχει μικρύνει

«Η κατάσταση έχει γίνει δύσκολη και καθήκον όλων είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα ωφελεί την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρέπει να δούμε τα διαφορετικά ζητήματα που υπάρχουν, την επίθεση στην Αίγυπτο, το θέμα της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει μόνο το ελληνικό ζήτημα, εμείς θα κάνουμε το παν με βάση την αφετηρία που έχουμε στο τραπέζι. Η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ.

Πρέπει να συζητήσουμε τα βασικά ζητήματα. Πρέπει να μεγαλώσουμε τη φωνή της Ευρώπης.

AP: Επικεντρωμένοι στο Plan A οι ηγέτες

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι η Ευρώπη αναζητά μια συμφωνία που θα απομακρύνει την πίεση από τις ελληνικές τράπεζες. Είπε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι επικεντρωμένοι στο Plan A για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων. Αυτό, σημείωσε η ίδια πηγή, θα έδινε το πράσινο φως στην ΕΚΤ να ξεπαγώσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια μόνο αν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v