Με την προσθήκη νέων απαιτήσεων από τους δανειστές και σε δυο δόσεις θα θεσμοθετηθούν έως τον Οκτώβριο, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Οι πρώτες διατάξεις του ασφαλιστικού γράφονται ήδη, καθώς μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Αντίθετα, παγώνει μέχρι να το υποδείξουν οι θεσμοί, κάθε αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις, ενώ στο κάδρο με τις εργασιακές σχέσεις ξαναμπαίνει το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Αναλυτικά, στα εργασιακά, οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ δεν αποδέχονται τη νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εντός του τελευταίου τριμήνου του 2015 όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, παράλληλα με την επανεξέταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζητούν να εξεταστεί και το αγκάθι των ομαδικών απολύσεων, με βάση όμως χρονοδιάγραμμα αλλά και προσέγγιση που θα προτείνουν οι ίδιοι και ξεκαθαρίζουν ότι αποκλείεται η επαναφορά παλιών πολιτικών απορρίπτοντας στην πράξη το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη.
Στο ασφαλιστικό, σε πρώτη φάση πιέζουν για ρυθμίσεις που αφορούν το πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τις αυξήσεις εισφορών και τις ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων.
Το αργότερο έως την Τετάρτη, θα πρέπει να "περάσει" από την ελληνική βουλή σχέδιο νόμου που θα ακυρώνει κάθε δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος ηλικίας, σταδιακά, έως το 2022, με ισχυρά αντικίνητρα για όσους επιλέξουν στο ενδιάμεσο να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.
Ο κεντρικός άξονας του σχεδίου νόμου αποτελείται από ρυθμίσεις που κλείνουν τις πόρτες συνταξιοδότησης πριν τα 67 (ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς).
Στη μεταβατική περίοδο (έως το 2022) που θα ξεκινήσει άμεσα, εκτός από την αύξηση της ποινής στο - 16% για κάθε έτος πριν από τη συμπλήρωση του 62ου, θα υπάρξει και η διάταξη που προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τα 67 θα παίρνουν μόνο το ποσό που αναλογεί στις εισφορές τους και το προνοιακό τμήμα που διαμορφώνει σήμερα το κατώτατο όριο της σύνταξης θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται επίσης η αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) και 6 στις επικουρικές, όπως επίσης και σταδιακή εναρμόνιση της δομής των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα ταμεία με το μοντέλο του ΙΚΑ (τριμερής χρηματοδότηση) ώστε να μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση σε φορείς όπως ο ΟΓΑ το ΝΑΤ και ο ΟΑΕΕ.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αναμένουν εντολές για το εάν οι αυξήσεις των εισφορών υπέρ υγείας θα εφαρμοστούν αναδρομικά, από τις αρχές του χρόνου, ή από την ψήφιση του σχετικού νόμου και μετά.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται διάταξη για ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ το οποίο μάλιστα, αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δικούς του πόρους, διάταξη που επαναφέρει με έμμεσο τρόπο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αποκλείοντας κάθε περίπτωση κρατικής χρηματοδότησης των ελλειμμάτων.
Τα ταμεία των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο υπερεπικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ).
Στη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών και να ψηφιστούν έως τον Οκτώβριο, εκτός από τις ελληνικές προτάσεις για στενότερη σύνδεση εισφορών- παροχών, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλαγές στις εισφορές του ΟΓΑ και των αυτοαπασχολουμένων του ΟΑΕΕ, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επιπλέον συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να καλύπτουν την "τρύπα" που θα δημιουργηθεί στα δημόσια οικονομικά, με την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις.
Πρόκειται για μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανεβάζουν το κόστος ακόμη και στα 4 δισ. ευρώ.