Πολλά μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Υπογράμμισε ότι το προσχέδιο του ανακοινωθέντος θα δοθεί στους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης και, όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup έχει εξουσιοδοτηθεί από τους υπουργούς οικονομικών να ενημερώσει σχετικά τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: To Eurogroup συνέχισε τη συζήτηση αναφορικά με το πρόσφατο αίτημα των ελληνικών αρχών για χρηματοδοτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) καθώς και σχετικά με τις νέες προτάσεις της Ελλάδας για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο υποβλήθηκε στις 9 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup συζήτησε μια σειρά από προτάσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε, προτάσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες της ευρωζώνης. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά μερικά μεγάλα ζητήματα είναι ακόμα ανοιχτά, κι έτσι θα τα θέσουμε στους ηγέτες για να αποφασίσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα υποβάλει την αναφορά του στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων σχετικά με την πρόοδο των εργασιών. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα (12 Ιουλίου) προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση».
Μοσκοβισί: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ με μεταρρυθμίσεις
Κάναμε πρόοδο σήμερα αλλά έμειναν και ανοικτά θέματα που πρέπει να δουν οι ηγέτες τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Η θέση της Κομισιόν παραμένει. Θέλουμε την Ελλάδα μεταρρυθμισμένη στην Ευρωζώνη, σημείωσε.
Stubb: Τέλος στο Eurogroup η σκυτάλη στους ηγέτες – Εγινε πρόοδος
Το τέλος του Eurogroup ανακοίνωσε μέσω twitter o Φινλανδός υπουργός Οικονομικών. «Τέλος το Eurogroup. Παραδίδουμε στη Σύνοδο Κορυφής. Εγινε πρόοδος», έγραψε.
Στις δηλώσεις του εξερχόμενος από τη συνεδρίαση, υπογράμμισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Η Ελλάδα καλείται να περάσει νόμους μέχρι τις 15 Ιουλίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, υπογράμμισε.
Τόνισε ότι τίθενται σκληρές προϋποθέσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, τους φόρους και το ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι προβλέπονται μέτρα και για τις ιδιωτικοποιήσεις.
"Ολο το πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, και μετά θα το εξετάσουμε", υπογράμμισε.
Τι περιελάμβανε το προσχέδιο
Τελείωσε το κρίσιμο Eurogroup χωρίς να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Το προσχέδιο ανακοινωθέντος το οποίο τελικά δεν ολοκληρώθηκε και το οποίο αποκάλυψε το Reuters αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν βλέπουν να υπάρχει ακόμη βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές σε ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τονίζει το προσχέδιο.
Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι "δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ονομαστικό κούρεμα στο ελληνικό χρέος".
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, στο προσχέδιο σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, με εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για bail in που περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία (Bank Recovery and Resolution Directive).
Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να μεταφερθούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ύψους 50 δισ. σε fund του εξωτερικού προς πώληση και μείωση του χρέους.
Τέλος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, στο προσχέδιο φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή του προσωρινού Grexit, η οποία περιλαμβανόταν σε non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είχε μοιραστεί εχθές ατύπως σε υπουργούς οικονομικών.