Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητά το Eurogroup από την Αθήνα

Οι πρόσθετες δεσμεύσεις που ζητούν οι υπουργοί οικονομικών από την Ελλάδα. Απαραίτητη η πλήρης εμπλοκή του ΔΝΤ. Αλλαγές σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και μαζικές απολύσεις. Προσαρμογές στη νομοθεσία που υιοθετήθηκε χωρίς συμφωνία των θεσμών. Τι ζητούν για συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες, toolkit ΟΟΣΑ.

Τι ζητά το Eurogroup από την Αθήνα

Περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ζητά το Eurogroup από την Αθήνα προτού δώσει το "πράσινο φως" στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο διάσωσης. 

Το Reuters δημοσιεύει μέρος ενός προσχεδίου για ανακοινωθέν, το οποίο όπως αναφέρει, συζητήθηκε αργά το βράδι του Σαββάτου, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή. 

Πηγές του πρακτορείου στην ευρωζώνη ανέφεραν ότι αναμένονται αλλαγές αλλά αυτό είναι η βάση για περισσότερες διαπραγματεύσεις την Κυριακή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί πίεσαν την Ελλάδα να αναλάβει και άλλα μέτρα, όπως η εμπροσθοβαρής νομοθέτηση των μέτρων για το ΦΠΑ και για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.   

Εν τω μεταξύ, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι οι ευρωπαίοι αναζητούν μια συμφωνία που θα απομακρύνει την πίεση από τις ελληνικές τράπεζες. 

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι επικεντρωμένοι στο Plan A για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων. 

Οι ηγέτες της ευρωζώνης, που αναμένεται να συναντηθούν στις 17:00, ευελπιστούν στην σύνταξη ενός ανακοινωθέντος που θα ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. 

Αυτό, είπε η ίδια πηγή, θα έδινε το "πράσινο φως" στην ΕΚΤ να ξεπαγώσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Το προσχέδιο

"Το Eurogroup έλαβε υπόψη το αίτημα των ελληνικών αρχών για νέα τριετή στήριξη από το ESM και τη συνοδευτική λίστα δεσμεύσεων πολιτικής, μεταξύ των οποίων και μια περιεκτική λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη να συνεχιστεί η πλήρης εμπλοκή του ΔΝΤ. 

To Eurogroup καλωσορίζει την εκτίμηση των θεσμών ότι η λίστα των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών αποτελεί βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί σημαντικά, ώστε να παράσχει τους απαραίτητους όρους για ένα νέο τριετές πρόγραμμα. Το Eurogroup ως εκ τούτου, καλωσορίζει τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος:

- Να τηρήσει πλήρως το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, με βάση ένα ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

- Να διενεργήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένες πολιτικές ώστε να αντισταθμίσουν το δημοσιονομικό αντίκτυπο από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, η άρση των περιορισμών σχετικά με το τι μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο, η απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος κτλ. Όσον αφορά την εργαλειοθήκη II του ΟΟΣΑ, πρέπει να συμπεριληφθεί η μεταποίηση στις προαπαιτούμενες δράσεις.

-Στην αγορά της ενέργειας, πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστική του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), εκτός και αν μπορούν να βρεθούν υποκατάστατα μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα

- Στην αγορά εργασίας, πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνουν οι θεσμοί. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν πρέπει να περιλαμβάνει μια επιστροφή σε παλιές πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.

- Να εφαρμόσει πλήρως της σχετικές διατάξεις της Συνθήκης για την Σταθερότητα, την Συνεργασία και την Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικότερα να θέσει σε λειτουργία το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

- Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για να ενισχύσει τον χρηματοοικονομικό τομέα, μεταξύ των οποίων αποφασιστικές ενέργειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλαγές στη νομοθεσία και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

- Να αναπτύξει ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Μια ομάδα εργασίας που θα συσταθεί με τους θεσμούς θα παράσχει προτάσεις για καλύτερους μηχανισμούς υλοποίησης.

- Να προσαρμόσει τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε εντός του 2015 και δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

-Να υλοποιήσει τα βασικά στοιχεία της πέμπτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.   

Οι νομοθετήσεις αντάλλαγμα για συμφωνία

Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα να αρχίσει από Δευτέρα ένα μπαράζ νομοθετήσεων σε ΦΠΑ, πρόωρες συντάξεις, άνοιγμα επαγγελμάτων και μεταρρυθμίσεις στις αγορές προκειμένου να πειστούν οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν την έγκριση ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο πήχης πριν αρχίσει το δεύτερο ραντεβού των υπουργών μπήκε χαμηλά. «Ας το παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Αθήνα θα πρέπει από τη Δευτέρα να αρχίσει τη νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά ο ιταλός υπουργός Οικονομικών. Ακόμα και ο φινλανδός ομολογός του άφησε «παράθυρο» για συμφωνία αν και είπε ότι «είμαστε στο 2-3-4 και πρέπει να φτάσουμε στο 10».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι στόχος του Eurogroup είναι να προετοιμαστεί η Σύνοδος των ηγετών της Ευρώπης για να μπορέσει να πάρει τις αποφάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε γρήγορη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων και να δεσμευτεί σε ακόμα περισσότερες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σημείωσε.

Κοινή συνισταμένη είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, οι ανάγκες χρηματοδότησης (ανεβαίνουν ως τα 73 δισ. ευρώ) αλλά και το θέμα του χρέους. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί λύση στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ και παράλληλα να εξοφληθεί το ΔΝΤ.

Υπό αυτό το πρίσμα ανοικτό είναι να γίνει νέο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας (εκτος του ήδη προγραμματισμένου για Δευτέρα) προκειμένου να εξεταστεί αν στο ενδιάμεσο η Αθήνα έχει κάνει ότι συμφωνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση «θετικό» για πολλούς σήμα δόθηκε από την απόφαση του Ντ. Τουσκ να ματαιώσει την Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών και να σημειώσει με νόημα στο twitter ότι οι συζητήσεις των ηγετών του ευρώ θα αρχίσουν στις 17:00 και «θα κρατήσουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την Ελλάδα»...

Ματαιώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών

Οπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter, ακυρώνεται η σχεδιασμένη για σήμερα Σύνοδος Κορυφής των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 17:00 και θα διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής των 28 μελών της Ε.Ε. φερόταν να συνέρχεται για να εξετάσει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πριν το χθεσινό Eurogroup ότι η Σύνοδος των 28 θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Παράθυρο για συμφωνία από τον φινλανδό ΥΠΟΙΚ

Κανείς δεν μπλοκάρει τη συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζει σήμερα ο φινλανδός υπουργός οικονομικών Alexander Stubb μετά την είδηση ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο για να μπλοκάρει τρίτο πακέτο διάσωσης.

Μπορούμε να βρούμε λύση αλλά είναι ακόμα πολύ δύσκολο, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι χρειάζονται επαρκείς δεσμεύσεις. Αν το τέλος είναι στο 10, είμαστε ακόμα στο 2-3-4», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοι προσπαθούμε να βρούμε συμφωνία. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχουν τώρα οι συνθήκες. Υπάρχει το θέμα της σταθερότητας και η χρηματοδότηση της χώρας, υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι η όποια λύση θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους.

Αδύνατον να υπάρξει λύση σήμερα, λέει ο σλοβάκος ΥΠΟΙΚ

Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο σλοβάκος υπουργός οικονομικών Peter Kazimir.

Ερωτηθείς τι περιμένει να γίνει σήμερα, τόνισε "Τίποτα". 

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις εμπροσθοβαρώς για να υπάρξει συμφωνία, τόνισε.  Υπογράμμισε ότι το σημαντικό σε αυτή τη φάση για τους Ελληνες πολίτες είναι να ανοίξουν οι τράπεζες.

Μοσκοβισί: Η Αθήνα πρέπει να κάνει περισσότερα

Οι θεσμοί συμφωνούν ότι υπάρχει βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Τόνισε ωστόσο ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα.  Εάν η Ελλάδα δεσμευτεί για γρήγορη νομοθέτηση, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Θα υπάρξει έντονη συζήτηση και το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, εκτίμησε ο κ. Μοσκοβισί.

Ντομπρόφσκις: Η Κομισιόν δύσκολα θα λάβει σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις 

Η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι μάλλον πολύ δύσκολο να δοθεί σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Το Grexit δεν τέθηκε επίσημα στο Eurogroup λέει ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ

Υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες εντός του Eurogroup και με την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Γκέοργκ Σέλινγκ. 

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε μια σειρά ζητημάτων, υπογράμμισε. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν επαρκείς εγγυήσεις από την πλευρά της Αθήνας. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι προς ώρα το σενάριο του Grexit "δεν έχει τεθεί επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων". 

Γεωργιάδης: Μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση

Έχουμε σημειώσει πρόοδο και μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που θα δώσει την έγκριση στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το νέο πακέτο, δήλωσε κατά την προσέλευση του στο Eurogroup ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση για το αν το Grexit έχει βγει εκτός συζήτησης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: "Αναμφίβολα ναι".

Παντοάν: Μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία η έλλειψη εμπιστοσύνης

Στην έλλειψη εμπιστοσύνης στάθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, σημειώνοντας ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να καθοριστούν οι όροι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό άλλωστε είναι το διακύβευμα, δήλωσε.

«Μπορεί να γίνει αλλά ας το παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η Αθήνα θα πρέπει από τη Δευτέρα να αρχίσει τη νομοθέτηση».

Είναι πολύπλοκο το πρόβλημα, αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος, τη χρηματοδότηση, πρέπει να δούμε όλο το πακέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v