Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς υποχωρήσεις η πρόταση των θεσμών στο ασφαλιστικό

Δεν αναφέρεται ο χρόνος έναρξης της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν "άμεσα", αναφέρει το νέο κείμενο που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παραμένουν οι "σκληρές" προτάσεις που οδηγούν σε μείωση συντάξεων, τόσο άμεσα όσο και από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Χωρίς υποχωρήσεις η πρόταση των θεσμών στο ασφαλιστικό

Μια μικρή υποχώρηση στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών που έδωσε σήμερα, μετά τη διακοπή των συνομιλιών και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, η Κομισιόν στη δημοσιότητα.

Οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν και στο εργασιακό, καθώς ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και δεν γίνεται αναφορά στον κατώτατο μισθό.

Οι θεσμοί επιμένουν για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά έως το 2019, με την αρχή όμως να γίνεται άμεσα, με περικοπή του από το 20% των πιο προνομιούχων δικαιούχων, ζητούν περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς όμως ξεκάθαρη αναφορά (η προηγούμενη πρόταση ανέφερε την 1η Ιουλίου) ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει αναφορά και στο θέμα των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά, η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει:

- Κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 . Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, από το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων 
- Εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις. 
- Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015. 
- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) άμεσα.

- Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

- Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Όσοι συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.

- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των ταμείων από το κράτος και εναρμόνισή της κρατικής χρηματοδότησης με αυτή προς το ΙΚΑ.

- Πάγωμα όλων των κατώτατων συντάξεων έως το 2021

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 


-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 4 δισ. ευρώ.

Αλλαγές που οδηγούν σε σημαντική μείωση συντάξεων προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Περιλαμβάνονται οι προτάσεις για:

-μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών

-υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα

- ενοποιήσεις ταμείων έως το 2017

-αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο

Όσον αφορά τέλος στο εργασιακό, η νέα πρόταση δεν διαφοροποιείται από την προηγούμενη. Βάζει πάγο στις ελληνικές εξαγγελίες για αλλαγές στα εργασιακά καθώς προτείνει να μην γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015, να υπάρχει διαβούλευση με το ILO, να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με αυτή που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για τις ομαδικές απολύσεις και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v