Σταθάκης: Μένουν ανοικτά δυο-τρία θέματα

Συμφωνία στην αυριανή Σύνοδο της ΕΕ "βλέπει" ο υπουργός Οικονομίας. Ποιες είναι η θέσεις για το μείγμα μέτρων, το ΦΠΑ και το χρέος.

Σταθάκης: Μένουν ανοικτά δυο-τρία θέματα

Για ισορροπημένη συμφωνία που είναι η καλύτερη δυνατη δεδομένων των συνθηκών έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" και επισημαίνοντας πως κατά την εκτίμησή του "σήμερα θα τελειώσει" και πως είναι "πολύ μικρές οι λεπτομέρειες των διαφορών" που έχουν μείνει και "δεν αλλάζουν τα δεδομένα".

Όπως είπε με τη συμφωνία που έρχεται μειώθηκαν τα υφεσιακά μέτρα επειδή η κύρια προσαρμογή γίνεται με φορολόγηση των πιο ευκατάστατων πολιτών και του κόσμου των επιχειρήσεων ενώ ανέφερε ότι μειώθηκαν τα πλεονάσματα.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις συντάξεις και τους μισθούς, αναγνώρισε όμως ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία και για τα νοικοκυριά των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει πιεστεί πολύ ωστόσο τόνισε ότι γι' αυτό τον λόγο λαμβάνονται μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων για να ελαφρύνουν την πιεση αυτή.

Αποκάλυψε ότι οι προτάσεις που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση ήταν απευθείας περικοπή συντάξεων και μισθών και καθολική αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες με "βάρβαρο τρόπο" όπως είναι το ρεύμα και πλατιάς κατανάλωσης αγαθά.

Απέναντι σε αυτή την προσαρμογή - τόνισε - η κυβέρνηση άλλαξε το μείγμα και πρότεινε προσαρμογή κατά 70% με στοχευμένες παρεμβάσεις στα έσοδα και κατά 30% με αύξηση στον ΦΠΑ που επηρεάζει πλατιά στρώματα αλλά είναι και αυτή στοχευμένη γιατί αποφεύχθηκε η αντίστοιχη σε πολύ βασικά αγαθά.

Σε σχέση ωστόσο με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι προφανώς η οικονομική στρατηγική του κόμματος δεν έχει κανένα από τα στοιχεία ενός συμβιβασμού που γίνεται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για διάκρισή του σε δυο μέρη. Το πρώτο που αφορά στο βραχυχρόνιο κομμάτι δηλαδή στο χρηματοδοτικό κενό για το 2015-18 που αφορά στο χρέος προς ΔΝΤ και ΕΚΤ και το οποίο όπως είπε είναι μέρος της συμφωνίας. Το δεύτερο αφορά στο μακροχρόνιο πρόβλημα πληρωμής χρέους που αναφέρεται στην περίοδο από το 2022 έως το 2045 και σχετίζεται με πληρωμή στους Ευρωπαίους εταίρους και στον EFSF.

Διασαφήνισε ο υπουργός ότι θέση της κυβέρνηση είναι να υπάρχει μια σαφής μνημόνευση για τον τρόπο επίλυσης του μακροχρονίου. Ερωτηθείς πάντως για το ποια από τα δυο κομμάτια του χρέους ασχολείται η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος της Βουλής απάντησε ότι δεν έχει παρακολουθήσει πλήρως τη συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v