Κίνδυνος ευρω-καμπάνας για τέλος ΑΠΕ

Η ΕΕ περιμένει απάντηση από το ΥΠΑΠΕΝ για το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Το υπουργείο αγνοεί τις χρονικές προθεσμίες και δεν στέλνει τα σχετικά έγγραφα. Αν δεν το κάνει μέχρι την 1η Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει διαδικασίες κατά της Ελλάδας για παραβίαση κοινοτικών κανόνων.

Κίνδυνος ευρω-καμπάνας για τέλος ΑΠΕ

Ενώ η βιομηχανία περιμένει ακόμη τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως τις συμβάσεις διακοψιμότητας που παραπέμπονται στις καλένδες, προ των πυλών βρίσκεται «καμπάνα» κοινοτικής προέλευσης που θα την πληρώσει πάλι η βιομηχανία με αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας.

Το «στόρι» όπως μας το επισημαίνουν άνθρωποι της βιομηχανίας έχει ως εξής: Μετά από καταγγελία που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο που γίνονται οι χρεώσεις του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) στις βιομηχανικές καταναλώσεις ηλεκτρικού, η Επιτροπή ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο να της δοθούν στοιχεία για τη μεθοδολογία που εφαρμόζει για τον υπολογισμό των χρεώσεων αυτών.

Ως συνήθως για την αποστολή της απάντησης το υπουργείο ζήτησε χρονική παράταση με τελευταία προθεσμία αποστολής το τέλος Φεβρουαρίου. Όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, το υπουργείο ζήτησε και έχει πάρει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις απόψεις της για τη μεθοδολογία καταμερισμού του τέλους ΕΤΜΕΑΡ στις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών και στη βιομηχανία.

Το θέμα αυτό είναι κρίσιμο, καθώς η μεθοδολογία που εφαρμόζει η ΡΑΕ θα πρέπει να είναι συμβατή με τις Κατευθυντήριες Γραμμές που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία, καθώς όπως σε όλα τα κράτη-μέλη έτσι και στην Ελλάδα προβλέπεται μειωμένη επιβάρυνση των βιομηχανιών με τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Με βάση τις απόψεις της ΡΑΕ, το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει την απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τη μόνη διαφορά ότι το σχετικό έγγραφο βρίσκεται ακόμη καταχωνιασμένο στα συρτάρια και δεν προωθείται στις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Είναι άγνωστο αν βρίσκεται καταχωνιασμένο επειδή ξεχάστηκε ή επειδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αγνοεί τις συνέπειες που έχει η μη αποστολή του.

Όπως μας πληροφορούν, τα πράγματα με την υπόθεση αυτή δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Εκτός από το ότι το υπουργείο δεν απαντά στο αρχικό ερώτημα της Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο ΠΑΠΕΝ, έχει υποχρέωση από τις Κατευθυντήριες Γραμμές, μέχρι την 1η Ιουλίου να ετοιμάσει και να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο σχέδιο για την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στα όσα αυτές ορίζουν αναφορικά με το πόσο θα επιβαρύνεται η βιομηχανία από το τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να εκπονείται τέτοιο σχέδιο, όπερ σημαίνει ότι αν το υπουργείο δεν στείλει στην Επιτροπή απάντηση στο αρχικό ερώτημα και το νέο σχέδιο για την επιβάρυνση της βιομηχανίας με τέλος ΕΤΜΕΑΡ, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας για την παραβίαση των Κατευθυντήριων Γραμμών. Τελικά, από όλο αυτό το αλαλούμ, ζημιωμένη θα βγει και πάλι η ελληνική βιομηχανία.

Η Επιτροπή αφού δεν θα έχει τις ελληνικές θέσεις για το συγκεκριμένο θέμα, είναι υποχρεωμένη να θεωρήσει τις ισχύουσες χρώσεις ως κρατική ενίσχυση και να απαιτήσει από το ελληνικό δημόσιο οι βιομηχανίες να της επιστρέψουν τη διαφορά.

Έτσι, εκτός του ότι η ελληνική βιομηχανία πληρώνει ήδη υψηλότερο τέλος ΕΤΜΕΑΡ από ότι οι βιομηχανίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, θα υποστεί τις συνέπειες της άρνησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.

Και αυτό, ενώ όλα τα κράτη, προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, αξιοποιούν και την παραμικρή δυνατότητα που τους προσφέρει η κοινοτική νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v