Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο διλήμματα του Σαμαρά ενόψει συμφωνίας

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του. «Πονοκέφαλος» στη Συγγρού από τις «αυτονομιστικές πρωτοβουλίες» της Ντόρας Μπακογιάννη. Έντονη κινητικότητα στην ελάσσονα αντιπολίτευση.

Τα δύο διλήμματα του Σαμαρά ενόψει συμφωνίας

Οι δραματικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση έχουν σημάνει συναγερμό στη ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι: α) η επώδυνη συμφωνία, β) η ρήξη και οι εκλογές ή γ) ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας στην οποία θα αναγκαστεί να καταφύγει ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τις συσκέψεις που πραγματοποιεί με τους στενούς του συνεργάτες, δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του αφού κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία το ενδεχόμενο ατυχήματος αυξάνεται. Με νέα δημόσια παρέμβασή του χθες, έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου και παρά το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η αλήθεια είναι ότι καθόλου δεν αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο.

Για σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς έχει συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, όπου θα θέσει τα γαλάζια στελέχη σε απόλυτη ετοιμότητα «για οτιδήποτε», θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα χαραχθεί η περαιτέρω στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εγκαλέσει την συγκυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για την επικίνδυνη διαπραγματευτική τακτική του που «οδηγεί τη χώρα στα βράχια», θα του ζητήσει να πράξει τα δέοντα ώστε να αποφευχθεί η ρήξη και η άτακτη χρεοκοπία, ενώ θα υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά την ανάγκη της μεγάλης συνεννόησης, σε συνδυασμό με την αλλαγή πολιτικής.

Πρωτοβουλίες και αμφισβητίες

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του όσον αφορά δύο συγκεκριμένα ζητήματα:

-Αν θα πρέπει να πάρει ο ίδιος τώρα πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα να ζητήσει τη σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι άλλωστε με το οποίο ζητούν και αρκετά γαλάζια στελέχη. Προς το παρόν η επίσημη απάντηση στο συγκεκριμένο δίλημμα είναι αρνητική, καθώς, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, την ευθύνη την έχει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτός «έχει τη μπάλα στο γήπεδό του» και αυτός θα πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου η περιπέτεια αυτή να έχει αίσιο τέλος. Όμως μια τέτοια επιλογή ενδεχομένως να οδηγήσει τη ΝΔ σε περαιτέρω απομόνωση από την κοινωνία, την ώρα που οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα, σε διαφορετικό μήκος κύματος από την αξιωματική αντιπολίτευση.

-Πως θα αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του οι οποίοι έχουν αποφασίσει να αποστασιοποιηθούν από την επίσημη γραμμή. Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, με πρωτοβουλία της και εν αγνοία της Συγγρού, θα περάσει σήμερα το μεσημέρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με συνεργάτες της, θα ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις, θα του θέσει από την πλευρά της την εικόνα που έχει από τις επαφές της με το εξωτερικό και θα υπογραμμίσει την ανάγκη σύγκλισης του Συμβουλίου των Αρχηγών. Επισήμως από το κόμμα δεν σχολιάζουν την πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «παραμένουμε στην πολιτική ουσίας», ωστόσο είναι δεδομένη η δυσφορία για την πρώην υπουργό.

Ενημέρωση από τον πρωθυπουργό

Όσον αφορά τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την επίσκεψή του στον Προκόπη Παυλόπουλο χθες, του ζήτησε να συμβάλει στην επικράτηση των «πατριωτικών λύσεων που έχει ανάγκη η χώρα», ενώ επαναδιατύπωσε το αίτημα για σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ο κ. Θεοδωράκης συνομίλησε τηλεφωνικά και με τους Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι του εξέφρασαν ένα κλίμα δυσαρέσκειας για τη στάση της κυβέρνησης.

Το περιεχόμενο των δύο συνομιλιών, ο πρόεδρος του Ποταμιού θα το μεταφέρει σήμερα στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου λίγο αργότερα θα μεταβεί και η νέα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά θα προτείνει στον κ. Τσίπρα την συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ θα ζητήσει εκτενή ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί επίσης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσίασε χθες η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, λίγες μόλις ώρες μετά την παράδοση-παραλαβής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, να κάνει άνοιγμα στη νέα Πρόεδρο. Με ανακοίνωση του, ο πρώην πρωθυπουργός της ευχήθηκε καλή επιτυχία και απηύθυνε πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις, να συγκροτήσουν μία «συμμαχία» με πρόταση διακυβέρνησης της Ελλάδας. Σε αυτές τις δυνάμεις περιλαμβάνει, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v