Δύο κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις έγιναν για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνάντησης των G7. H δεύτερη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr, οδήγησε και στην απόφαση ότι η γραμμή των δανειστών θα παραμείνει «σκληρή» και εάν η Αθήνα επιδιώξει παράταση θα συνοδεύεται από σκληρά conditionalities (όρους).
Το Εuro2day.gr αποκάλυψε χθες πώς ακριβώς έγινε η εμπλοκή στις σχέσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες επαφή των δυο ανδρών δεν υπήρξε ούτε χθες (τουλάχιστον μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ), κάτι που αν συνέβαινε, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, θα μπορούσε να διευκολύνει τις εξελίξεις.
Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι με αυτό το δεδομένο στις συσκέψεις για την Ελλάδα ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δεν πήρε ανοικτά θέση, ούτε υποστήριξε τις ελληνικές προτάσεις, όπως σε προηγούμενες ανάλογες συγκυρίες. Μάλιστα δημοσίως δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να γίνει συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρξει σαφής αντι-πρόταση από την Αθήνα.
Από την πλευρά της, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα συναντήσει το κ. Τσίπρα την Τετάρτη, ωστόσο ορισμένες πηγές βάζουν ερωτηματικά στο κατά πόσο θα γίνει ουσιαστική συζήτηση αν δεν υπάρχουν μέχρι τότε οι ελληνικές προτάσεις (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη κατατεθεί το πρωϊ της Τρίτης).
Η μετάβαση των κ.κ. Παππά, Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες αποτελεί για την κυβέρνηση «σήμα» προς τους εταίρους ότι υπάρχει βούληση για θετική κατάληξη. Η πλευρά Μοσκοβισί όμως, μετέφερε στον πρόεδρο της Κομισιόν που βρίσκεται στο Στρασβούργο, ότι χθες συγκεκριμένες προτάσεις από ελληνικής πλευράς δεν κομίστηκαν.
Οι μέρες, ωστόσο, λιγοστεύουν και το χρονικό περιθώριο για πολιτική απόφαση επί της αρχής είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Αυτό είναι το προαπαιτούμενο ώστε να δοθεί εντολή στα τεχνικά κλιμάκια να την επεξεργαστούν και να υπάρξει περιθώριο το Eurogroup να την μελετήσει και να την επικυρώσει (ή απορρίψει). Στο θετικό σενάριο θα οδεύσει προς τελική έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι εκκρεμείς δόσεις της ΕΕ και τα χρήματα του ΤΧΣ.
Η γερμανική γραμμή
Οπως είχε γράψει το Euro2day.gr, η βοήθεια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν ήρθε στον βαθμό που ήλπιζε η Αθήνα. Αντιθέτως φαίνεται πως επικράτησε η γερμανική γραμμή που παραμένει επί της ουσίας σκληρή, καθώς η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δεν θα υποβάλει πρόταση για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο αν κρίνει πως είναι πολιτικά επιζήμια για την ίδια..
Οι G7 φαίνεται να μην προκρίνουν ούτε τη λογική της μακράς παράτασης, καθώς εκτιμάται ότι θα παρατείνει την ανησυχία και θα τροφοδοτεί συνεχώς σενάρια περί Grexit ή ατυχήματος που πλήττουν την ομαλή λειτουργία των αγορών.
Επιπλέον, η ΕΚΤ εξέπεμψε μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι εάν αυξηθεί το ρίσκο -όπως για παράδειγμα με μια «αβέβαιη» παράταση- τότε σταματάει η τροφοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ΕLA.
Τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι οι δανειστές προτείνουν παράταση μέχρι τον Μάρτιο αμφισβητούνται. Οπως γράψαμε χθες, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν, στην συνάντηση των Βρυξελλών έγιναν εις βάθος συζητήσεις και σενάρια «που έφθαναν μέχρι τον Μάρτιο του 2016»
«Τόσο καλά πήγαιναν οι συζητήσεις» είχε πει ο εν λόγω παράγοντας. Όμως αυτό απέχει πολύ από τη διαρροή ότι οι δανειστές προσέφεραν την παράταση σε αντάλλαγμα με σκληρές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι συγκεκριμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει γίνει καθώς οι δανειστές δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα για το πόσα χρήματα θα χρειαστεί η χώρα μας το 2015 και το 2016.
Ασφαλιστικό «make or break»
Οι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day.gr, αναφέρουν ότι υπάρχει -ή τουλάχιστον υπήρχε- η αίσθηση ότι το θέμα του ΦΠΑ και του δημοσιονομικού κενού μπορεί να κλείσει και ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για «make or break» είναι το ασφαλιστικό.
Στο τραπέζι υπήρξαν δύο προτάσεις: Η μετριοπαθής περιείχε αλλαγές στην πρόωρη συνταξιοδότηση και περίγραμμα για μια εκ βαθέων αλλαγή (monetary consequences) στον συνταξιοδοτικό τομέα το Φθινόπωρο μετά από σχετικές μελέτες. Η δεύτερη είναι του ΔΝΤ που συνδέει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με μειώσεις σε συντάξεις και φαίνεται πως αυτή τη στιγμή έχει «πλεονέκτημα».
Μένει να ξεκαθαρίσει εάν μόλις μέσα σε 48 ώρες η ελληνική πλευρά καταφέρει να συντάξει αντιπροτάσεις και ισόποσα μέτρα για να αποσυρθούν αυτά που διαφωνεί (ΕΚΑΣ, αύξηση ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.τλ.) ή εάν ο πρωθυπουργός θα φθάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες χωρίς κάτι καινούργιο.
Θέμα Βαρουφάκη και πάλι στο προσκήνιο
Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κάποια από τα μέτρα που έθεσαν οι θεσμοί είναι απαράδεκτα και η ελληνική αντιπροσωπία μετέβαινε στις Βρυξέλλες για να βρει συμβιβαστική λύση, ο υπουργός οικονομικών από την Γερμανία επέμενε ότι η πρόταση των δανειστών είναι «απαράδεκτη» και ότι θα απορριφθεί. Αρνητικές εντυπώσεις στην Κομισιόν δημιούργησαν και οι δηλώσεις του ότι θα πρέπει το ευρωπαϊκό όργανο να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ οι Παππάς και Τσακαλώτος επιχειρούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται από κύκλους των Βρυξελλών ως «παραφωνία»...