Η απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τις τέσσερις πληρωμές προς το ΔΝΤ αντανακλά τις ακραίες πιέσεις στην χρηματοδότηση της κυβέρνησης, εκτιμά η Fitch, λέγοντας πως δεν έχει άμεσο αντίκτυπο για την αξιολόγηση «CCC» της χώρας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Fitch, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών στους ιδιώτες επενδυτές και όχι στον επίσημο τομέα, οπότε η καθυστέρηση της αποπληρωμής του ΔΝΤ δεν συνιστά από μόνη της "default".
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η απόφαση να μην καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, αντανακλά την πίεση που δημιουργούν η έλλειψη χρηματοδότησης από τις αγορές και τον επίσημο τομέα στην ρευστότητα της κυβέρνησης.
Η Fitch υποστηρίζει ακόμα πως δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την πληρωμή και των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Η προοπτική της εκταμίευσης των δόσεων από τους επίσημους δανειστές είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις που παρουσίασαν οι θεσμοί αυτήν την εβδομάδα. Αν οι δύο πλευρές καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, θα έρθει αντιμέτωπη με αντιδράσεις από τα ριζοσπαστικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μη πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα ήταν πιστωτικά αρνητική για την Αθήνα, τονίζει. Εάν δεν υπάρχει ως τότε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αυξάνεται το ρίσκο περιορισμού από την ΕΚΤ της χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμούς στον τραπεζικό τομέα, μεταξύ των οποίων και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.