Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τρία κλειδιά για να αποφευχθεί η επιβράδυνση

Η παροχή κινήτρων για επενδυτικές δαπάνες σε στοχευμένους τομείς θα δώσει επενδυτική ώθηση στην οικονομία, υπογραμμίζει η τράπεζα. Αύξηση εξωστρέφειας από το 2007, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Eurobank: Τρία κλειδιά για να αποφευχθεί η επιβράδυνση

Η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να αποφευχθεί μια πορεία επιβράδυνσης για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει η Eurobank στην τακτική της έκδοση "7 μέρες Οικονομία".

Είναι γνωστό πως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2007 το εν λόγω μέγεθος ήταν ίσο με 25,7%, το 2013 με 11,2% και το 2014 κατέγραψε ισχνή αύξηση και διαμορφώθηκε στο 11,6% (19,3%, 19,1% και 19,5% για το μέσο όρο της ΕΕ-28, της ΕΕ-15 και της Ευρωζώνης αντίστοιχα).

Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η μειωμένη κερδοφορία και η υψηλή αβεβαιότητα ως προς την οριακή απόδοση του παραγωγικού συντελεστή του φυσικού κεφαλαίου αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάκαμψη των επενδύσεων, τονίζει μεταξύ άλλων η τράπεζα.

Παράλληλα, η Eurobank επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία το 2014 ήταν μια πιο ανοικτή οικονομία σε σχέση με το 2007, δηλαδή το άθροισμα των εξαγωγών και των εισαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ από 57,4% το 2007 αυξήθηκε στο 68,3% το 2014.

Ωστόσο, εν συγκρίσει με το μέσο όρο της ΕΕ-28, της ΕΕ-15 και της Ευρωζώνης, το προαναφερθέν μέγεθος είναι αρκετά χαμηλότερο (68,3% σε σχέση με 82,9%, 79,4% και 84,6% αντίστοιχα). Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κυρίαρχους στόχους της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου (και η άρση των στρεβλώσεων) μέσω του οποίο θα αυξηθούν τα κίνητρα για επενδυτικές δαπάνες σε τομείς που παρουσιάζουν το επονομαζόμενο συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. τουρισμός, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα) μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία με ευεργετικές συνέπειες τόσο στα εισοδήματα των νοικοκυριών (π.χ. μισθοί) και των επιχειρήσεων (π.χ. κέρδη) όσο και στην απασχόληση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v