Στις φυλακές Κορυδαλλού θα διεξάγεται μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε και θα είναι έτοιμη η νέα αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών, η δίκη των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής.Η πρόεδρος του δικαστηρίου ενημέρωσε σήμερα ότι υπέβαλλε δύο αιτήσεις για μεταφορά της αίθουσας στο Εφετείο και εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις.
Όπως ενημέρωσε τους παράγοντες της δίκης η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη, ζήτησε να ληφθούν τα πλέον ασφαλή μέτρα φρούρησης καθώς η διεξαγωγή της θα συμπίπτει με τη δίκη των Πυρήνων. Κάτι που συνέβη και στην προηγούμενη συνεδρίαση και σημειώθηκαν επεισόδια μέσα στο ακροατήριο.
«Δουλειά δική μας είναι να δικάσουμε χωρίς προβλήματα και τίποτε άλλο», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Παρόντες στο δικαστήριο και σήμερα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής του 2012 οι εκ των κατηγορουμένων Στ. Μπούκουρας, Αντ. Γρέγος, Μιχ. Αρβανίτης και Πολ. Ζησιμόπουλος. Απόντες και πάλι ο Νικ. Μιχαλολιάκος και οι λοιποί κατηγορούμενοι βουλευτές του κόμματος.
Κατά τη σημερινή διαδικασία παρόντες, όπως άλλωστε σε κάθε συνεδρίαση, και οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα.
Παρούσες στη δίκη της η Μαρία Κανελλοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ.
Εν τω μεταξύ, η εισαγγελέας του δικαστηρίου πρότεινε να απορριφθούν τα αιτήματα κατηγορουμένων βουλευτών για αντικατάσταση της προφυλάκισης τους με περιοριστικούς όρους ή άρσης περιοριστικών όρων που τους έχουν υποβληθεί.
Όπως είπε η εισαγγελέας το δικαστήριο είναι αναρμόδιο και πρέπει τα σχετικά αιτήματα να υποβληθούν στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο Εφετών. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί σχετικά και εν συνεχεία δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής η οικογένεια Φύσσα.
Τα αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης
Αποβολή των συνηγόρων των θυμάτων σε ό,τι αφορά την παράσταση τους για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησαν συνήγοροι υπεράσπισης.
Αναφέρθηκαν σε καινοφανές κατηγορητήριο «όλοι εναντίον όλων» και ζήτησαν αποβολή της πολιτικής αγωγής για όσους από τους κατηγορούμενους εμπλέκονται μόνο για την παράβαση του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση).
Όπως υποστηρίχτηκε από την πλευρά της υπεράσπισης «φορέας του αγαθού που προβλέπει το 187 δεν μπορεί να είναι ένας ιδιώτης αφού το έννομο αγαθό που πλήττεται αναφέρεται στη δημόσια τάξη».
Παρέμβαση στη δίκη έκανε και ο εκ των κατηγορουμένων βουλευτών Μιχ. Αρβανίτης για να διαμαρτυρηθεί για άλλη μια φορά για τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί.
Μιχ. Αρβανίτης : «Μου έχει στερηθεί η συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε διαδήλωση, αυτό δεν προβλέπεται από την ποινική δικονομία, είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη, παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου»
Επιχειρώντας μάλιστα να αποσυνδέσει τη δολοφονία Φύσσα από τη συγκεκριμένη δίκη είπε : «Το δικαστήριο σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία για τον Ρουπακιά (που κατηγορείται για τη δολοφονία Φύσσα) θα έπρεπε να δικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο . Η προδικασία έχει επηρεαστεί από την πολιτική εξουσία» .
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η συνήγορος του Αντώνη Γρέγου για να υποστηρίξει: «Δεν συνδέεται με καμία από τις πράξεις πλην μόνο από την ιδιότητα του ως εκλεγμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής».
Διαφωνίες μεταξύ των κατηγορουμένων
Οι πρώτες «διαφωνίες» ως προς τις υπερασπιστικές γραμμές των κατηγορουμένων ξεκίνησαν να διαφαίνονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Την αρχή έκανε ο εκ των κατηγορουμένων στην δολοφονία Φύσσα, Γ. Δήμου, ο οποίος δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι δεν επιθυμεί να υποβάλλει καμία ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής.
«Επιθυμεί την πρόοδο της δίκης», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του.
Ενστάσεις δεν υπέβαλλε ούτε ο πρώην βουλευτής της Χ.Α., Χρ. Αλεξόπουλος. «Κανένα πραγματικό γεγονός, κανένα στοιχείο δεν υπάρχει για το 187 ( η εγκληματική οργάνωση) που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη» είπε ο συνήγορος του, υποστηρίζοντας κι αυτός την ένσταση για την αποβολή της πολιτικής αγωγής σχετικά με το 187.
«Θα...πνίξει τη διαδικασία» είπε ο χαρακτηριστικά ο συνήγορος προσδιορίζοντας έτσι το ...μείζον θέμα που «καίει» την υπεράσπιση, το κακούργημα δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης που συνδέει την φερόμενη ως ηγετική ομάδα με τα φερόμενα ως μέλη.
Μάλιστα η υπεράσπιση επικαλέστηκε και σχετικό βούλευμα που είχε εκδοθεί για την υπόθεση της 17Ν και κήρυσσε, όπως ανέφεραν, απαράδεκτη την παράσταση πολιτικής αγωγής αυτοτελώς και μόνο για το 187 .
Την απόρριψη των συγκεκριμένων παραστάσεων πολιτικής αγωγής ζήτησε και ο Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος του Νικ. Κούζηλου, πρώην βουλευτή της Χ.Α.
«Δεν προκύπτει η αιτιώδης συνάφεια, ο σύνδεσμος, μεταξύ της πράξης και της συγκεκριμένης βλάβης που προκλήθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο», υποστήριξε ο κ. Καπερνάρος.