Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Στο πάγο η ελληνική οικονομία το 2015

Ακόμα και αν κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους η οικονομία φέτος θα μείνει ουσιαστικά στάσιμη (άνοδος 0,1%) προειδοποιεί ο Οργανισμός. Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία. Τι προτείνει για κόκκινα δάνεια και μεταρρυθμίσεις. Ζητά να μπει τέλος τα ειδικά καθεστώτα στο ασφαλιστικό.

ΟΟΣΑ: Στο πάγο η ελληνική οικονομία το 2015

Υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση με τους εταίρους η ανάπτυξη το 2015 θα είναι αναιμική, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για την Ελλάδα. 

Οι προβλέψεις του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Βλέπει φέτος ανάπτυξη μόλις 0,1% του ΑΕΠ (οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς μιλούν για 0,8%) και 2,3% για το 2016. Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα: 25,7% φέτος και 24,7% την επόμενη χρονιά. Προβλέπει έλλειμμα για τον προϋπολογισμό (3,4% φέτος και 2,8% το 2016) και ταυτόχρονα άλλη μία χρονιά αποπληθωρισμού (1,4%) την οποία θα διαδεχτεί αύξηση τιμάριθμου 0,3% το 2016.

Οι επενδύσεις αλλά και η κατανάλωση υπονομεύονται από τη χειροτέρευση των συνθηκών σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις και τη χαμηλή εμπιστοσύνη, σημειώνει ο Οργανισμός. Τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα δεν θα είναι αρκετά για να δώσουν μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές εξαιτίας της έλλειψης δομικών μεταρρυθμίσεων που θα περιορίσουν τους φραγμούς σε εμπόριο και επενδύσεις.

Για το 2016 η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι η ανάκαμψη θα κερδίσει έδαφος. Οι εξαγωγές και ειδικά ο τουρισμός και οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός για το 2015 αντανακλώντας το μεγάλο πλεόνασμα δυναμικότητας και τις μειώσεις σε έμμεσους φόρους, αλλά θα κινηθεί με θετικό πρόσημο σταδιακά από το 2016.

Οπως υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ το εργατικό κόστος συνεχίζει να μειώνεται όμως τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα δεν έφεραν μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές κατι που αποδίδεται στους φραγμούς που υπάρχουν σε ανταγωνισμό και μεταφορές.

Το  χρέος

Αναφορικά με το χρέος στην έκθεση σημειώνεται ότι το βάρος παραμένει πολύ υψηλό, στο 175% του ΑΕΠ. Αν και το κόστος εξυπηρέτησης είναι σχετικά μικρό οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα αποτελούν ένα ρίσκο για τη μακροοικονομική σταθερότητα. 

Η δημοσιονομική προσαρμογή, σημειώνουν, οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2014 και σε έλλειμμα κάτω του 3,6% του ΑΕΠ.

Η περαιτέρω προσαρμογή αναμένεται να είναι μέτρια και να στοχεύει σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζει η έκθεση. Οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία και παράλληλα να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Απαραίτητη κρίνεται και η φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει τα έσοδα. 

Το ασφαλιστικό

Ενα καλύτερα σχεδιασμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερο ευάλωτους και να κατανείμει καλύτερα τα βάρη, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Παράλληλα, εισηγείται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα περιορίσουν τα ειδικά καθεστώτα που απολαμβάνουν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες και ταυτόχρονα θα μειώσουν τις αδικίες. 

Τα κόκκινα δάνεια

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων οι συνθήκες σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις μπορεί να χειροτερέψουν, μειώνοντας τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της κατανάλωσης. Σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων, σημειώνει, μπορεί να ανακτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου η μόχλευση είναι σχετικά περιορισμένη. Ο εξορθολογισμός των διαδικασιών πλειστηριασμού και η υιοθέτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος. 

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των κανονιστικών διατάξεων στη βιομηχανία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές, μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα το επιχειρηματικό κλίμα επίσης πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v