Oι δανειστές της Ελλάδας έφτασαν σε μια κοινή θέση για τους όρους που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει η WSJ επικαλούμενη δύο πηγές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αξιωματούχοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ σήμερα το πρωί ολοκλήρωσαν το σχέδιο συμφωνίας ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια για την Ελλάδα μετά και την κρίσιμη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Αθήνα για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ μαλάκωσε τη θέση του για την απαίτηση η Ευρώπη να προσφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του χρέους της χώρας.
Το υψηλό χρέος παραμένει διαρκές θέμα στο παρασκήνιο των σχέσεων ΔΝΤ-Ευρωπαίων (στους τελευταίους ηγείται η Γερμανία), αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους δανειστές να καταλήξουν στην πρόταση.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε στο Βερολίνο ότι η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι απαραίτητη, αν δεν υπάρξουν επαρκείς μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τον προϋπολογισμό και θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Η συνάντηση φαίνεται πως γεφύρωσε τις διαφορές μεταξύ των δανειστών και η πρότασή τους για συμφωνία αναμένεται να δοθεί στην κυβέρνηση σύντομα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη WSJ, αναμένεται να αντιμετωπίσει πολιτικά εκρηκτικές απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και άλλα θέματα καθώς και την απαίτηση των δανειστών για επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι δανειστές επέλεξαν να γράψουν ένα κείμενο συμφωνίας μετά από μήνες αργής προόδου στη διαπραγμάτευση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διστάζουν να παρουσιάσουν την πρόταση ως τελεσίγραφο, αν και ορισμένοι εξ αυτών παραδέχονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει λίγα περιθώρια διαπραγμάτευσης και θα πρέπει ουσιαστικά να αποδεχτεί ή να απορρίψει τους όρους των εταίρων. Παραδέχονται επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μεγάλη δυσκολία να περάσει μια σκληρή συμφωνία.