Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώνεται εκ νέου τον Μάιο και διαμορφώνεται στις 91,4 (από 92,7) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2013.
Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, αυτή η νέα αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως στις Υπηρεσίες και Κατασκευές, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, άλλωστε δεν σημειώθηκε κάποια θετική εξέλιξη στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, υπάρχουν κινήσεις εσωτερικού δανεισμού, με καθυστερήσεις στις οφειλές του Δημοσίου και χρησιμοποίηση των διαθεσίμων διάφορων οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, εξέλιξη που ασφαλώς συντελεί στη μείωση της ρευστότητας στην οικονομία.
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές φαίνεται ότι έχει καθοριστική επίδραση στις προσδοκίες. Όπως έχει αναφερθεί από το ΙΟΒΕ κατ' επανάληψη τους τελευταίους μήνες, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα πλήττει καίρια την οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που ήδη αποτυπώθηκε και στα επίσημα στοιχεία για το ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας.
Συνολικά πάντως πολίτες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένης αναμονής, ώστε να αξιολογήσουν τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από πιθανή βραχυπρόθεσμη ή πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Αναλυτικότερα:
- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κερδίζουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να βελτιώνονται ελαφρά.
- Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.
- Στις Κατασκευές, καταγράφεται έντονη επιδείνωση στην προβλεπόμενη απασχόληση, η οποία υπερσκελίζει την άνοδο στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων που παραμένουν έντονα δυσμενείς.
- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.
Νέα, μικρή επιδείνωση των προσδοκιών των καταναλωτών
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί τον Μάιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις -43,6 (από -40,5 τον Απρίλιο) μονάδες. Παρότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών είναι λιγότερο απαισιόδοξες από ότι πριν από ένα χρόνο, εντούτοις το μεγαλύτερο μέρος της μετεκλογικής βελτίωσής τους έχει απωλεσθεί.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πρωτίστως, έχουν καμφθεί οι προσδοκίες για καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης της χώρας εντός του επόμενου έτους και για παράλληλη ανάσχεση της ανεργίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις διαρκούν περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν, με τις εξελίξεις γύρω από αυτές να έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά σε σαφώς πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις για την έκβασή τους από ότι αμέσως μετά τις εκλογές.
Σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά σε όρους απαισιοδοξίας στην Ε.Ε., με την Βουλγαρία να ακολουθεί δεύτερη (-29,4 από -32,8 μονάδες), ενώ έπονται η Κροατία (-21,7 από -22 μον.) η Ουγγαρία (-21,1 από -23,6 μον.), η Πορτογαλία (-19,6 από -20,1 μον.) και η Κύπρος, η οποία καταγράφει περαιτέρω άνοδο στο σχετικό δείκτη (-18,5 από -21,9 μον.).
Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κινείται πτωτικά στην Ε.Ε. και σην Ευρωζώνη (στις -4 από -2,2 και τις -5,5 από -4,6 μονάδες αντίστοιχα), ενώ άνοδος σημειώνεται σε 11 (από 13 τον Απρίλιο και 18 τον Μάρτιο) ευρωπαϊκές χώρες. Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν 10 χώρες: οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), αλλά και η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο, η Τσεχία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται και τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -30,5 (από -29) μονάδες. Το ποσοστό των πολιτών που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης παραμένει στο 44%, ενώ το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αμετάβλητη κατάσταση αυξάνεται στο 32% (από 29%). Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -0,4 και -1,5 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο βαίνουν και αυτές δυσμενέστερες τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να χάνει 7 μονάδες και διαμορφώνεται στις -32,5 μονάδες. Το 16% (από 20%) των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όταν το 46% (από 44%) κρίνει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -2,3 και -2,1 μονάδες.
Τέλος, αισθητή επιδείνωση εμφανίζει τον Μάιο ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, φθάνοντας τις +38,1 (από +33,4) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας αυξάνεται στο 56% (από 52%), με το 11% (από 13%) των ερωτηθέντων να αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη κινούνται στις +9 και +10,6 μονάδες.
*Η αναλυτική έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".