Τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν προσωρινά τις ανάγκες του Δημοσίου εφόσον υπογραφεί συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρει την απαγόρευση που επέβαλε στις 18 Φεβρουαρίου έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων α΄ τριμήνου, η Πειραιώς, η Εθνική, η Alpha και η Eurobank κατείχαν, αθροιστικά, στις 31 Μαρτίου έντοκα ονομαστικής αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ. Την ίδια θέση διατηρούν και σήμερα, με δεδομένη την απαγόρευση αύξησης έκθεσης σε τίτλους του Δημοσίου, που επέβαλε στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ.
Ειδικότερα, η Eurobank κατέχει έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου ύψους 2,44 δισ. ευρώ, έναντι 2,41 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου. Η Εθνική διακρατεί σε επίπεδο ομίλου έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ, η Alpha 2,1 δισ. και η Πειραιώς 1,8 δισ. Η τελευταία αύξησε στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου ως 18 Φεβρουαρίου τη θέση της σε έντοκα κατά 300 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά έχει εδραιωθεί η αίσθηση ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν αθροιστικά έντοκα γραμμάτια περίπου 11 - 12 δισ. ευρώ, εκτίμηση που δεν υποχώρησε ούτε όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέντευξή του στο STAR ότι κατέχουν έντοκα μόλις 9 δισ. ευρώ έναντι θεωρητικού ορίου 15 δισ. ευρώ.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία και περάσουν τα μέτρα από την ελληνική βουλή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να άρει την απαγόρευση της 18ης Φεβρουαρίου δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να αυξήσουν τις θέσεις τους σε έντοκα γραμμάτια, ώστε να διευκολύνουν το Δημόσιο.
Καβάτζα ενεχύρων για άντληση ρευστότητας άνω των 38 δισ.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα απομείωσης ενεχύρων οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες μπορούν να αντλήσουν από τον ELA πρόσθετη ρευστότητα τουλάχιστον 38 δισ. ευρώ, με βάση όσα δήλωσαν οι διοικήσεις τους στις τηλεδιασκέψεις ή στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου.
Η Πειραιώς και η Εθνική ανέφεραν ότι διαθέτουν αποδεκτά ενέχυρα ώστε να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα άνω των 12 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank έχει εφεδρείες που αρκούν για πρόσθετο δανεισμό 8 δισ. ευρώ και η Alpha για 6,2 δισ.
Εγγυήσεις Δημοσίου ύψους 42,6 δισ. ευρώ
Την ίδια στιγμή τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) που έχουν εκδώσει οι τράπεζες και έχουν δεσμεύσει στην ΤτΕ για άντληση ρευστότητας από τον ELA ανέρχονται σε επίπεδο ονομαστικής αξίας στα 42,6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα η Eurobank είχε τον Απρίλιο εγγυήσεις του πυλώνα ΙΙ ύψους 14,9 δισ. ευρώ, η Εθνική 14,76 δισ., η Alpha Bank 9,83 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 3,14 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Πειραιώς δεν ανανέωσε δύο ομόλογα εγγύησης Δημοσίου ύψους 4,5 και 1,75 δισ. ευρώ που έληξαν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αντίστοιχα έπραξε και η Alpha καθώς δεν χρειαζόταν άμεσα τα παραπάνω ενέχυρα.
Το ύψος των εγγυήσεων του Δημοσίου έφθασε στα 52 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο όταν οι τράπεζες προληπτικά προχώρησαν σε μπαράζ εκδόσεων.
Το μίγμα των ενεχύρων ανά τράπεζα
Πέραν των εγγυήσεων Δημοσίου, η Alpha στις 31 Μαρτίου είχε δεσμεύσει τους εξής τίτλους για άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα: Ομόλογα EFSF λογιστικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ τα οποία χρησιμοποιούνται για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, καλυμμένες ομολογίες 3,7 δισ.. ευρώ οι οποίες έχουν ως εξασφάλιση δάνεια ονομαστικής αξίας 4,4 δισ. ευρώ, τιτλοποιήσεις δανείων και καρτών ύψους 4,1 δισ. ευρώ και τέλος δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών 19,9 δισ.
Η Πειραιώς χρησιμοποιεί τιτλοποιήσεις καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων ύψους 4,86 δισ. ευρώ, καλυμμένες ομολογίες αξίας 2 δισ. ευρώ και δάνεια 16,18 δισ. ευρώ για άντληση ρευστότητας από τον ELA. Οι διατραπεζικές συναλλαγές επαναγοράς χρεογράφων (repo) περιορίστηκαν στα 227 εκατ. ευρώ από 8,5 δισ. στο τέλος του 2014.
Η Eurobank πέραν των εγγυήσεων του Δημοσίου χρησιμοποιεί για άντληση ρευστότητας από τον ELA ειδικά ομόλογα ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 1,92 δισ. ευρώ (πυλώνας ΙΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη), καλυμμένες ομολογίες 3,15 δισ. ευρώ.
Στις 19 Μαΐου ο όμιλος της Εθνικής είχε αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα 9,8 δισ. ευρώ και από τον ELA 15,6 δισ. Στις 31 Μαρτίου είχε δεσμευμένα ως ενέχυρα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας 14,76 δισ. ευρώ, ειδικά ομόλογα Δημοσίου (πυλώνας ΙΙΙ) 2,1 δισ. ευρώ, καλυμμένες ομολογίες ονομαστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ καθώς και δάνεια ή απαιτήσεις κατά πελατών 10,39 δισ. ευρώ.