Ενέσεις αισιοδοξίας από την κυβέρνηση

Σε αμερικανική βοήθεια στο G7 ποντάρει η Αθήνα. Ξορκίζει την ανησυχία το Μαξίμου με τη βεβαιότητα ότι «η συμφωνία γράφεται» και θα μπει τελεία «ίσως και το Σαββατοκύριακο». Σε διαφορετική γραμμή οι δανειστές. Νέες φουρτούνες λόγω Γιούνκερ.

Ενέσεις αισιοδοξίας από την κυβέρνηση

Την αίσθηση ότι «η συμφωνία γράφεται», που είχε πει κορυφαίος υπουργός το Σάββατο σε πηγαδάκι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να ενισχύσει το κυβερνητικό επιτελείο.

Κύκλοι του διαβεβαίωναν χθες ότι το τελικό κείμενο ενδέχεται να είναι έτοιμο ακόμη και έως τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, όχι... λόγω επιφοίτησης, αλλά επειδή διαπιστώνεται σύγκλιση ακόμη και στα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Κι αυτό τη στιγμή που ακόμη και πηγές από το Brussels Group (όχι ελληνικές) ομολογούσαν χθες πως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια καθώς το ξεμπλοκάρισμα μπορεί να επέλθει μόνο με πολιτική συμφωνία.

Με βάση κυβερνητικό παράγοντα, οι ενέσεις αισιοδοξίας αποσκοπούν (και) στην αποτροπή κλίματος ανησυχίας που θα είχε επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι προειδοποιήσεις για capital control (όπως της Ντόρας Μπακογιάννη προχθές) «αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή» ξυπνούν μνήμες Κύπρου εν όψει του τριημέρου.

Παράλληλα, τρέχουν σήμερα τρεις κρίσιμες διαδικασίες:

· Επανεκκίνηση του Brussels Group με μία ημέρα καθυστέρηση.

· Η εβδομαδιαία απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA (σ.σ. η κεντρική τράπεζα δεν προχώρησε σε κούρεμα, αλλά δεν αύξησε και το όριο του ELA).

· H διάσκεψη του G7 επί γερμανικού εδάφους (Δρέσδη) κατά την οποία εκτιμάται ότι θα ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πλευρά να βρεθεί λύση. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Mega, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου πήρε εντολή από τον Ομπάμα να θέσει το θέμα της Ελλάδας και να ζητήσει όλα τα μέρη να καταλήξουν αμέσως σε μια εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση μέσα τις συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πριν αναχωρήσει για τη Δρέσδη, ο κ. Λιου συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ (που ήδη βρίσκεται στη Γερμανία) με βασικό θέμα την Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι αν και το θέμα θα συζητηθεί, το G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων.

Το αλαλούμ της δόσης

Είναι ενδεικτικό το αλαλούμ που παρατηρήθηκε με την αποπληρωμή των επόμενων δόσεων στο ΔΝΤ: η μισή κυβέρνηση (διά στελεχών της) υποστήριζε ότι χωρίς συμφωνία και χρηματοδότηση δεν πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του Ιουνίου, στις 5 του μήνα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ η άλλη μισή διαβεβαίωνε ότι... θα γίνει κανονικά η καταβολή και ότι τα λεφτά έχουν ήδη βρεθεί.

Ολοι μαζί, δε, διέψευδαν (και διαψεύδουν ακόμη) τις επίμονες πληροφορίες ότι έχει συζητηθεί στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο «πακεταρίσματος» των πέντε δόσεων του Ιουνίου (συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ...) σε μία προκειμένου να καταβληθεί στα τέλη του μήνα. «Ούτε το ζητήσαμε ούτε μας το ζήτησαν», απαντά η κυβέρνηση – και δεν το θέλει άλλωστε αφού μία τέτοια εξέλιξη παρατείνει την αβεβαιότητα για έναν ακόμη μήνα.

Ξεχάστε μονομερείς ενέργειες στο εργασιακό...

Πάντως, και από πηγές της Κομισιόν μεταφέρεται η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει λύση «αν όχι μέχρι τις 5 Ιουνίου, σίγουρα μέχρι τις 12 του μήνα», δηλαδή πριν από την καταβολή της δεύτερης δόσης στο ΔΝΤ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, όμως, η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και το ασφαλιστικό και το εργασιακό (κατώτατος μισθός - συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς τα δύο θέματα εν τέλει επιδρούν και στο δημοσιονομικό κενό αφού ενδέχεται να δημιουργήσουν πιέσεις και για το δημόσιο τομέα.

Σε αυτό το μονοπάτι κινήθηκε άλλωστε ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ και στην αρθρογράφο του Euro2day.gr Αγγελική Παπαμιλτιάδου: «Είμαι έτοιμος να συμβιβαστώ και να αναβάλω για το δεύτερο μισό του χρόνου τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει τίποτα, από τώρα μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, για να αλλάξει η νομοθεσία. Αρα, όχι μονομερή ενέργεια. Οι Ελληνες υπόσχονται και υπόσχονται διαρκώς ότι δεν θα κάνουν μονομερείς ενέργειες, αλλά έκαναν».

«Δεν ισχύει»

Το σημείο της συνέντευξης Γιούνκερ που προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα είναι ο ισχυρισμός του ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν τον ενημέρωσε ότι... έχει κόκκινη γραμμή τις ομαδικές απολύσεις.

«Δεν ισχύει» απαντά κυβερνητική πηγή στο Euro2day.gr. Το Μαξίμου από την πλευρά του απάντησε με ένα «no comment» στην επίμαχη συνέντευξη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, ανακάτεψε πάλι την τράπουλα των διαβουλεύσεων, εμφανίζοντας ανοικτά ζητήματα, για τα οποία η ελληνική πλευρά είτε επιμένει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει (σ.σ. επανέφερε, για παράδειγμα θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και των συντάξεων διότι «είναι υψηλότερα απ΄ό,τι σε 5-6 άλλες χώρες») είτε τα έχει περάσει στο στάδιο της σύγκλισης (ΦΠΑ) είτε τα θεωρεί κλεισμένα (ιδιωτικοποιήσεις).

Ναι στον Τσίπρα, αλλά... όχι στον ΣΥΡΙΖΑ

Οσο για τη διευκρίνιση του κ. Γιούνκερ ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα αλλά... «όχι το κόμμα του διότι είναι ένα μείγμα τάσεων», οι ερμηνείες ποικίλλουν. Από το ότι προτρέπει τον πρωθυπουργό να «επιβληθεί» στις... τάσεις, μέχρι ότι συντηρεί τα γνωστά σενάρια για άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με πρωθυπουργό τον ίδιο, όμως άλλους συνεταίρους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v