Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλυφθούν οι διαφορές και να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία εντός του επόμενου δεκαημέρου επιδίδεται η κυβέρνηση. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η επανέναρξη των διαβουλεύσεων στο Brussels Group, και το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην αναγκαία πρόοδο, δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν καταστεί πολύ ασφυκτικά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκπέμπουν την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, αν και αναγνωρίζουν ότι ακόμα υπάρχουν αγκάθια.
Μέχρι την Παρασκευή, εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος, θα υπάρχουν πολύ θετικές εξελίξεις, κι ο ίδιος προσδιορίζει την τελική συμφωνία μέσα στην άλλη εβδομάδα. Η άποψη αυτή δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με την έντονη φημολογία περί σύγκλησης του EuroWorking Group την Πέμπτη, όπως έγραψε χθες το Bloomberg, χωρίς πάντως να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Από την άλλη, σε διαφορετική ρητορική, οι δανειστές, με βάση πηγές από τις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμα απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Κατά τους ίδιους, μάλιστα, επιβάλλεται ενιαία σύγκλιση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μερικής συμφωνίας και κατ' επέκταση μέρους της δόσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι τεχνικές διαβουλεύσεις και για το σκοπό αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, σε σύσκεψη που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την ομάδα διαπραγμάτευσης, ζήτησε να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα. Πέντε είναι τα πιο σημαντικά εξ αυτών:
-Δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διαφορά των δύο πλευρών είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αφού οι θεσμοί το υπολογίζουν στα 2 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά κάτω του 1 δισ. Η εξήγηση που δίνει όμως το Μέγαρο Μαξίμου για τη διαφορά είναι ότι αυτή προκύπτει από τη διαφορετική λογιστική καταχώριση των δαπανών, και αυτό σημαίνει ότι τελικά θα επιτευχθεί λύση.
-ΦΠΑ. Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, η Αθήνα και οι θεσμοί φέρονται να καταλήγουν σε τρεις συντελεστές στο ΦΠΑ, με την κυβέρνηση να επιμένει στο 7% (χαμηλός συντελεστής), στο 14% (μεσαίος) και στο 22% (υψηλός συντελεστής). Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή ώστε να καλυφθεί η μικρή αύξηση στα φάρμακα που θα πάνε στο 7% από 6,5% σήμερα. Από την άλλη πλευρά οι εταίροι επιδιώκουν να υπάρξουν δύο συντελεστές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μείγμα που προτείνει η Αθήνα απέχει πολύ από το να φέρει τα έσοδα που θέλουν οι θεσμοί.
-Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θέλει χρονική μετάθεσή του, μετά την ολοκλήρωση των νέων αναλογιστικών μελετών, προχωρά όμως σε κινήσεις καλής θέλησης, όπως στην περικοπή πρόωρων συντάξεων χωρίς να θιγούν ώριμα δικαιώματα, στη θέσπιση αντικινήτρων για παραμονή στην εργασία και σε ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου παραμένει η μείωση των συντάξεων. Οι δανειστές φέρονται να θέλουν να δοθούν τώρα οι βασικοί άξονες των αλλαγών.
-Εργασιακά. Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Σκουρλέτης έχει ήδη προαναγγείλει την κατάθεση του νομοσχεδίου, οι θεσμοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για επαναφορά κατώτατου μισθού. Φαίνεται ωστόσο να μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος για τις συλλογικές συμβάσεις.
-Ιδιωτικοποιήσεις. Παρά τα γενικώς αισιόδοξα μηνύματα, ακόμα φαίνεται ότι ανοιχτό είναι το θέμα του ύψους των εσόδων αλλά και το πού θα δοθούν (ως τώρα πήγαιναν στο χρέος αλλά η κυβέρνηση θέλει με μέρος εξ αυτών να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία).
Λαϊκή εντολή
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η άμεση συνεδρίαση του Eurogroup και επαναλαμβάνει την ανάγκη μιας συμφωνίας «που θα δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες και στην οικονομία και στην κοινωνία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξέφρασε χθες και πάλι την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι εταίροι μπορούν να καταλήξουν «σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου», επαναλαμβάνοντας δε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα την αποδεχθεί αν δεν κινηθεί στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής. Απέδωσε την αισιοδοξία του για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών στις «συνθήκες που έχουν οδηγήσει σε ωρίμανση της κατάστασης, ώστε να επέλθει η συμφωνία στο χρονικό αυτό όριο».