Ανοικτή παραμένει ακόμα, παρα τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξη Μητρόπουλου, η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την συνταγματικότητα ή μη της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μάλλον "κλείνουν" υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση καθώς εκκρεμούν ακόμη διασκέψεις επί του θέματος.
Ωστόσο, όπως εξηγούν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, δεν αναμένεται να υπάρξει "τρύπα" στα δημόσια ταμεία από την εφαρμογή της οποίας απόφασης καθώς ακόμη και αν το μέτρο κριθεί αντισυνταγματικό, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αφορά τη συνταγματικότητα ή μή της προσφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους ή τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Βεβαίως εάν τελικά η εισφορά κριθεί αντισυνταγματική, η απόφαση αυτή θα ληφθεί υπόψη από τα αλλά ανώτατα δικαστήρια της χώρας όπου αναμένεται να προσφύγουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική ούτε για το ΣτΕ, ούτε για τον Άρειο Πάγο.
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.
Η επίμαχη εισφορά παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με τον φορέα όπου εργαζόταν ο υπάλληλος πριν την συνταξιοδότησή του.
Η πλειοψηφία
Επι του παρόντος η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρεται να τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας δύο διατάξεων του επίμαχου νόμου οι οποίες αφορούν τον τροπο υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη αλλά και την αιτιολογία βάσει της οποίας επιβλήθηκε.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).
Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
Όπως υποστηρίζουν οι επίμαχες δύο κατηγορίες συνταξιούχων η εισφοράς αλληλεγγύης είναι αντίθετη και στο άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς «δεν ζητείται από όλους τους πολίτες η ισότιμη εκπλήρωση του χρέους τους για εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη».