Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταργείται το παράβολο για την εξέταση στα ΚΕΠΑ

Σειρά διατάξεων που στόχο έχουν να επιλύσουν χρόνια προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας σχεδιάζει το υπ. Εργασίας. Ποιες αλλαγές προωθούνται στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις. Τι δηλώνει στο Εuro2day.gr ο Δ. Στρατούλης.

Καταργείται το παράβολο για την εξέταση στα ΚΕΠΑ

Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την κατάργηση καταβολής παράβολου από τον εξεταζόμενο στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, αλλά και τη διεύρυνση του καταλόγου των μη αναστρέψιμων παθήσεων προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Με στόχο να επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα των «αμαρτωλών» ΚΕΠΑ που από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους δημιουργούν τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες άτομα με αναπηρία, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης αναμένεται να καταθέσει προς διαβούλευση «μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο», οι βασικές διατάξεις του οποίου θα αφορούν τα ΚΕΠΑ όπου υπάρχουν στρεβλώσεις και αδυναμίες από το προηγούμενο σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης αναπηρίας.

Πρόκειται για δυσλειτουργίες και ελλείψεις που στοίχισαν στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς οδήγησαν την πλειονότητά τους σε σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα από τις παρεμβάσεις που έγιναν στον έλεγχο και στην πιστοποίηση της αναπηρίας, οι αναπηρικές συντάξεις περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 40% εντός των πέντε τελευταίων ετών, με το δημόσιο να εξοικονομεί ετησίως περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ίσως για την πλέον δύσκολη μεταρρύθμιση, διότι μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ΑμεΑ που είδαν το ποσοστό αναπηρίας τους να περιορίζεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να κόβεται ή να μειώνετι το επίδομα ή η σύνταξη, αφού στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος οι επιτροπές των ΚΕΠΑ έδειχνα το πιο σκληρό τους πρόσωπο σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τα κυκλώματα που δρούσαν και λυμαίνονταν την αναπηρία...

Τεράστια ήταν και τα προβλήματα λειτουργίας των ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, που είχαν ως συνέπεια τα άτομα με αναπηρία να μένουν χωρίς εισόδημα για μήνες ή και χρόνια.

Αν και σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία του ΙΚΑ, που κλήθηκε να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο έργο με πλήθος δυσκολιών, πλέον, μετά από πολυετή αναμονή και... ουρές χιλιομέτρων (μέχρι τον Μάρτιο του 2014 είχαν συσσωρευθεί 68.000 αιτήματα προς εξέταση) εκκρεμούν μόλις 6.280 αιτήματα πανελλαδικά και ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται από την κατάθεση μέχρι την εξέταση του αιτούντος κυμαίνεται στις 20-40 ημέρες για τα περιστατικά που εισάγονται για πρώτη φορά και στους 2-3 μήνες για την εξέταση των ενστάσεων που κατατίθενται.

Στο σχέδιο νόμου του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα υπάρχει διάταξη που θα παρατείνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα 6μηνο, σε όσους δικαιούχους έχουν υποβάλει αίτημα επανεξέτασης και δεν έχουν λάβει ακόμη πιστοποίηση, προκειμένου να καλυφθούν όσοι έχουν μεγάλο διάστημα αναμονής.

Μεταξύ των διατάξεων θα περιλαμβάνονται επίσης:

-Συγκρότηση της επιτροπής του άρθρου 7 του νόμου 3863/2010 με τη συμμετοχή περισσότερων καθηγητών - ιατρών και εμπειρογνωμόνων προκειμένου, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, να επανεξεταστεί ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Αναπηρίας λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, ενώ θα προχωρήσει σε διορθώσεις και εμπλουτισμό της λίστας με τις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις.

-Κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ που πληρώνουν τα άτομα με αναπηρία σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι, στην κοινή υπουργική απόφαση που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για τους ανασφάλιστους, υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση του παράβολου και για τους ανασφάλιστους και τους άπορους.

-Αίρεται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας - τετραπληγίας όταν ο δικαιούχος νοσηλεύεται.

-Διορθώνονται και διευκολύνονται οι προσλήψεις γιατρών στο ειδικό σώμα Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν στόχο να επιλύσουν μια σειρά σημαντικών οικονομικών, γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων, που σχετίζονται με τις διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας και τα οποία ταλαιπωρούσαν για χρόνια τους αναπήρους και τις οικογένειές τους, δηλώνει στο Euro2day.gr ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Στρατούλης.

Επισημαίνει δε ότι στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων που σχεδιάζονται είναι να τερματιστεί η ταλαιπωρία και ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των Κέντρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v