Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» απηύθυνε έκκληση για μια διαγραφή του ελληνικού χρέους σαν αυτή που κέρδισε η Γερμανία το 1953.
Όπως μεταδίδει η Le Monde, σε εκδήλωση στο Βερολίνο όπου έλαβε βραβείο για το βιβλίου του από το Ίδρυμα Friedrich Elbert, ο Γάλλος οικονομολόγος ανέφερε πως κατά το παρελθόν δύο ευρωπαϊκές χώρες είχαν χρέη μεγαλύτερα από ότι η Ελλάδα σήμερα. Η Βρετανία τον 19ο αιώνα και η Γερμανία μετά το 1945 είχαν χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Η πρώτη κατάφερε να το αποπληρώσει επιτυγχάνοντας δημοσιονομικά πλεονάσματα 3% με 4% κάθε χρόνο, αλλά χρειάστηκε περίπου έναν αιώνα για να το επιτύχει, από το 1815 ως το 1914. Η δεύτερη, η Γερμανία, είδε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της να διαγράφεται από τους συμμάχους το 1953, κάτι που της επέτρεψε να ξαναχτίσει την οικονομία της και να γίνει παγκόσμια δύναμη.
«Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και με την Ελλάδα ;» διερωτήθηκε ο κ. Piketty. «Έχουν οι νέοι Έλληνες μεγαλύτερη ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος από ότι οι Γερμανοί το 1953 ; Γιατί αρνούνται αυτό που δέχθηκαν για τους Γερμανούς ;» πρόσθεσε.
Ο ίδιος υποστήριξε πως αν και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ξεκίνησε στις ΗΠΑ, οι τελευταίες κατάφεραν να την ξεπεράσουν πιο γρήγορα γιατί σε αντίθεση με την Ευρώπη έκαναν τις σωστές επιλογές. Οι Ευρωπαίοι μειώσαμε τα ελλείμματα πολύ γρήγορα, για αυτό η ανεργία είναι τόσο υψηλή σήμερα, υπογράμμισε.