Η ρευστότητα της οικονομίας εν γένει και οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος, μετά από μήνες αιμορραγίας και αποκλεισμού από τις πηγές φθηνού δανεισμού, ήταν τα βασικά θέματα που εξετάσθηκαν σε βάθος κατά τη δίωρη συνάντησή (χθες) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τους πέντε τραπεζίτες (Λ. Κατσέλη, Ανθ. Θωμόπουλο, Ν. Καραμούζη, Β. Ράπανο και Ι. Γαμβρίλη) να τον ενημερώσουν για τα περιθώρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος δεδομένης της μικρής μεν, σταθερής δε, καθημερινής εκροής καταθέσεων.
Συζήτηση έγινε και για τις συνέπειες πιθανής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το haircut στα ενέχυρα.
Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, έκαναν ακριβή περιγραφή της σημερινής κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα θίγοντας σειρά ζητήματα ζωτικής σημασίας.
Μεταξύ αυτών τη δραματική μείωση των καταθέσεων -έχουν αποσυρθεί καταθέσεις 32 και πλέον δισ. ευρώ μέσα σε πέντε μήνες-, την αδυναμία εξεύρεσης φθηνού χρήματος από τις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην αγορά συναλλάγματος κ.ά. Κοινό αίτημα των επικεφαλής προς τον κ. Δραγασάκη ήταν η ανάγκη για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας με τους πιστωτές προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η χρηματοδότηση της χώρας.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τους ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, για τη βεντάλια των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, αλλά και για τις ενστάσεις της Αθήνας στην εμμονή των δανειστών για την εφαρμογή υφεσιακών μέτρων. Επί της ουσίας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της συμφωνίας αρκεί να μην παραβιάζει τις βαθιές κόκκινες γραμμές της και να μη βαθαίνει κι άλλο τη λιτότητα...
Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής πολιτικής και στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο κ. Δραγασάκης και οι επικεφαλής των τραπεζών εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες της διάθεσης στοιχείων από τις τράπεζες στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη εκπόνησης σχεδίου για το πώς ακριβώς θα εφαρμοσθεί και θα λειτουργήσει η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές, με στόχο την ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής.
Oι BRICS
Η συνάντηση είχε και μία έκπληξη, αν όχι για τους επικεφαλής των τραπεζών, σίγουρα για τις εναλλακτικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης ορίσθηκε υπεύθυνος του εγχειρήματος συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία συγκροτούν οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί την πρόταση της Ρωσίας και θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, το 6ο μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία στοχεύεται να λειτουργεί ως το αντίπαλον δέος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τράπεζα που διαθέτει κεφάλαιο 100 δισ. ευρώ και ισόποσο αποθεματικό θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί χώρες από τις αρχές του 2016.
Οι κινήσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Αναφορά έγινε και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες κατόπιν του κοινού τόπου που έχει βρεθεί για το ζήτημα με τους θεσμούς. Αναλυτικότερα, αναμένονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες θα αφορούν κυρίως την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και αποφάσεων, με τα ειρηνοδικεία να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίκαση υποθέσεων που θα αφορούν κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
Επίσης, μικρές αλλαγές προωθούνται και στον νόμο Δένδια, ο οποίος αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.
Τέλος, για το ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών οι διοικήσεις των τραπεζών φέρεται να επανέλαβαν στον κ. Δραγασάκη την πάγια θέση τους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.